Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Arama Motoru Optimizasyonu ile İlgili Ufak İpuçları

1 Ağustos 2008 Cuma 9 yorum İsa Sarı

Bir web sitesi sahibi olan herkes, sitesinin, arama sonuçlarında üst sıralara yükselmesini ister. Özellikle ülkemizde, diğer arama motorlarına göre daha isabetli sonuçlar vermesi ve Türkçe dil desteği sağlaması nedeniyle Google'ın bir numaralı arama motoru konumunda bulunması, tasarımcıları Google noktasında yoğunlaştırmıştır. Artık, bir web sitesine ziyaretçi çekmenin yolu Google aramalarında üst sıralara çıkmaktan geçmektedir.Haziran ayının sonlarına doğru sitemi güncellememle beraber, takip eden bir ay içerisinde sitemin Google PageRank değeri 3'ten 5'e; Alexa sıralaması (Alexa Rank) ise 500 binlerden 300 binlere yükseldi. Öyle ki, Alexa değerleri;

25 Haziran 2008'de 565.766,
01 Temmuz 2008'de 501.273,
06 Temmuz 2008'de 473.980,
15 Temmuz 2008'de 440.188,
17 Temmuz 2008'de 436.003,
19 Temmuz 2008'de 409.910,
22 Temmuz 2008'de 356.044,
26 Temmuz 2008'de 340.391,
30 Temmuz 2008'de 330.060
olmak üzere sürekli bir yükseliş gösterdi.

Şüphesiz, sitemin bu değerleri sağlamasındaki en önemli etken güncellenen içerik idi. Türk Lehçeleri Yazım Programları adı altında yayımladığım ekran klavyeleri serisi çeşitli sitelerde tanıtıldı ve o sitelerden ziyaretçiler geldi. Aynı zamanda, son günlerin güncel meselelerinden olan Agarta ve Ergenekon konulu bir yazı kaleme aldım ve Google aramalarında bu kelimeler ilgili pek çok arama sonucu siteme yönlendirilme gerçekleşti. Bunlar, değerlerin yükselmesinin en önemli etkenler; fakat bunların dışında dikkat edilmesi ve uygulanması gereken önemli hususlar da yok değil. Bu yazıda, arama sonuçlarında (bilhassa Google sonuçlarında) üst sıralara yükselmenin anahtarlarını anlatmaya çalışacağım.

Sitenizin İçeriğini Güncel, Zengin ve Kaliteli Tutun

Herhangi bir arama sonucunda sitenizin üst sıralarda yer almasının en temel şartı, aranılan kelime ya da kelime gruplarının sitenizde var olmasıdır. Doğal olarak, siteniz üzerinde yer almayan bir şey için arama yapıldığında, siteniz sonuçlarda görünmeyecektir.

Öncelikle, sitenizde yer alacak yazıların özgün olmasına dikkat edin. Başka sitelerden aynen kopyalanmış yazılar durumu aleyhinize çevirebilir ve daha kötü sonuçlara sebep olabilir. Bu noktada, yazacağınız konuda bilgi sahibi olmanız, hattâ kullanacağınız cümlelerin yapısı bile önemlidir. Sade, açık ve akıcı cümleler kurmaya ve kuracağınız cümlelerin arama motorlarında hangi şekillerde aranabileceğini sezmeye çalışın.

Sayfa Başlıklarını ve Adresleri Dinamik Olarak Düzenleyin

Sabit bir sayfa başlığı (title) yerine, her sayfada değişen ve açılan sayfanın konusuyla ilgili bir başlık, arama motorlarının sevdiği bir tarzdır. Özellikle Google, bir sayfayı başlığından başlayarak taramaya başlar ve sayfa başlığını içerikle bütünleştirir. Bu da şu demek oluyor: Eğer bir aramada, aranılan kelime sayfa başlığında yer alıyorsa, Google bu durumu "Aranılan kelimeyle ilgili sonuçlar bu sayfada yer alıyor." şeklinde yorumlar.

Eğer sunucunuz destekliyorsa, sayfa bağlantılarınızı da içerik ile uyumlu olarak dizinler şeklinde ya da .html uzantısında düzenlemek faydalı olacaktır. http://www.siteadresi.com/dosya.asp?id=18 gibi bir adres yerine http://www.siteadresi.com/arama-motoru-optimizasyonu/ şeklinde bir adres, arama sonuçlarında üst sıralara yükselmeyi etkileyen önemli bir durumdur.

Meta Etiketlerini Uygun Şekilde Kullanın

Özellikle "Anahtar Kelimeler" (Keywords) ve "Tanım" (Description) etiketleri, arama sonuçlarını doğrudan etkileyen önemli unsurlardandır. Tanım etiketi, arama sonuçlarında sitenizin başlığı altında konumludur ve bir bakıma siteniz hakkında ilk bilgiyi verir. İçeriğe uygun olarak yerleştirilmiş anahtar kelimeler etiketi ise, aramalarda sitenize ulaşılabilmesi açısından önemlidir. Çift ya da yanlış yazımları da (örneğin: Agarta, Agartha vs. gibi) bu anahtar kelimelere ekleyin. Geriye kalan "Yapımcı" (Author) vb. etiketler ise sonuçlar açısından pek bir önem arz etmez.

Flash, Çerçeve Gibi Tasarım Öğelerinden Kaçının

Bilindiği üzere, Flash ile tasarlanmış sitelerde yer alan içerik arama motorları tarafından taranamaz ve dolayısıyla arama sonuçlarında gösterilemez. Bundan dolayı, mümkün olduğunca az Flash öğesi kullanmaya çalışın. Sitenizin tamamını Flash ile tasarlamak uzak durulması gereken tekniklerdendir. Çerçeve (Frame) kullanmak da sitenizin erişilebilirliğini etkileyebilir. Bu bakımdan, mümkün olduğunca çerçeve kullanmamaya çalışın.

Bunların haricinde Java Applet adı verilen uygulamaları da kullanmamaya özen gösterin. Arama motorları Java Appletlerini okuyamadıkları gibi, bu tür unsurlar sitenizin yavaşlamasını hatta yavaş bilgisayarlarda tarayıcının hata vermesine bile sebep olabilirler.

Popüler Sitelerden Sitenize Bağlantı Almaya Çalışın

Yüksek ziyaretçi ve PageRank oranına sahip web siteleriyle "link değişimi" adı verilen uygulamalara girmeye çalışın. Aslına bakılırsa başka sitelerin sitenize bağlantı vermesi, sitenizdeki özgün ve ilgi çekici içerikle doğrudan ilgilidir. İnsanların merakını uyandıran, başka hiçbir yerde bulunmayan ve kopyalanamayan içerikler daima başka sitelerin sizin sitenize bağlantı vermesini sağlar. Burada da önemli olan yine içeriktir.

Başka sitelerden sitenize ne kadar bağlantı verilirse, PageRank değeriniz o kadar yükselir. Tabii, bağlantı veren sitenin yüksek erişim oranlarına sahip olması da faydalı olacaktır.

Görsellerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sitenize bir görsel eklediğiniz zaman, bu görselin dosya isminin sitenize ekleyeceğiniz içerikle ilgili olmasına dikkat edin. Meselâ, "Otomobil Dizaynı" konulu bir içeriğe eklenecek olan görsellerde dosya ismi olarak "otomobil_dizayni.jpg" gibi adlandırmalara gidin. Ayrıca, "alt" etiketini mutlaka kullanın: alt="Otomobil dizaynı konusunda her şey" gibi.

Diğer Unsurlar

Her şeyden önce "zaman" bu konuda en büyük yardımcıdır. Tamamen özgün bir içeriğin bile arama motoru sonuçlarında gösterilmeye başlanması günler alabilir. Bu bakımdan, sitenizin anında sonuçlara yansıyacağı fikrine kapılmayın. Sitenizin, tabiri caizse "demini alması" gerekmektedir, yeter ki içeriği zengin, özgün ve düzenli olsun. Sitenizin, zaman içerisinde arama sonuçlarında üst sıralara çıkacağına emin olabilirsiniz.

Tüm bu ilkeleri sitenize uyguladığınız zaman, sitenizin hem ziyaretçi sayısının arttığını, hem de arama sonuçlarında üst sıralara çıktığını rahatlıkla görebileceksiniz.

, , , , , ,

9
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
9 Yorum konuları
0 Konu cevapları
0 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
7 Yorum yazarları
sefa aygünErdoğan Ölçgenİsa SarıAbdülkerim BabacaneMakale.com Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
sefa aygün

http://www.amokas.com sayesinde websitenizin google , yahoo ve bing de herhangi bir kelimede kaçıncı sırada olduğunu bulabilirsiniz . Benzerlerine göre çok daha hızlı sonuç üretir...

Erdoğan Ölçgen

Bilgilendirme,çok faydalı olmuştur,Sadece link değişimi yeterli değil içerik te çok önemli.
Teşekkürler

İsa Sarı

Bu güzel değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar.

Abdülkerim Babacan

Sitenizi takip ediyorum. Gerçekten çok güzel konulara değiniyorsunuz ve sitenizin içeriği de çok güzel, en azından özgün...

eMakale.com

SEO için 3PR'li sitemize ücretsiz ve tek yönlü link ekleyebilirsiniz.
Saygılarımla..
http://www.eMakale.com

lale demir
lale demir

Bilgilendirme için çok teşekkürler!

Çiçekçi

bilgilendirmeleriniz için ve paylaşımlarınız için sizlere çok teşekkür ediyorum çalışmalarınızın devamını diliyorum tekrar görüşmek üzere başarılar

Cevdet Acar
Cevdet Acar

Liste güzel. Benim de eklemek istediğim birkaç şey var. <h1> gibi başlıklar içinde olan yerleri Google daha iyi algılıyor. Mesela içerik başlığı vs. bu kodlar arasına yerleştirilebilir. Bu sayede Google onun bir başlık olduğunu anlar.

Bir de robots.txt dosyası önemli. Google'dan araştırarak önemli olduğunu daha iyi anlarsınız.

İsmail Şahin
İsmail Şahin

Bence de bu konuda içerik en önemlisi. Ben de içerik, içerik yine içerik diyorum. İçerik olmasa sonuçlarda nasıl çıkacak ki site 🙂