Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Crysis 3 İncelemesi ve Çözüm Rehberi (Türkçe)

9 Mart 2013 Cumartesi 18 yorum İsa Sarı

Cevat Yerli'nin sahibi olduğu Crytek şirketinin geliştirdiği ve oynanış, hikaye vb. konularda getirdiği yeniliklerle adından sıkça söz ettiren Crysis serisinin üçüncü oyunu olan Crysis 3, Türkçe de dahil olmak üzere çeşitli dillerde, geçtiğimiz ay sonunda piyasaya sürüldü. Electronic Arts'ın yayımcılığını üstlendiği oyun, PCGamer başta olmak üzere IGN ya da GameTrailers gibi pek çok dergi ve kuruluş tarafından en iyiler arasında gösterildi. Gerek geliştiricilerinin Türkiye'den çıkmış olması gerek Türkçe dil desteği sunması dolayısıyla Crysis 3, Türkiye'de de en fazla oynan ve de "indirilen" oyunlar arasındaki yerini almış durumda.

Oyunun Konusu ve Genel Özellikleri

Crysis 2'de gerçekleşen olayların 24 yıl sonrasını konu edinen Crysis 3'te, bu kez Prophet'i canlandırıyoruz. Prophet, CELL şirketinin geliştirdiği Nanodome adlı yapılarla çevrelenmiş New York'ta, zor doğa şartları ve şirketin paralı askerleri ile mücadele içerisinde. Nanodome'lar, diğer bir ifadeyle "nano ev"ler, dünyayı yabancı varlıklardan korumak amacıyla inşa edilmiş görünüyorlarsa da, aslında, bu evlerde, şirketin dünya genelinde hakimiyet kurma politikasına yönelik gizli faaliyetler yürütülmekte. Prophet'in amaçlarından biri de, bu Nanodome'ları yok etmek. Ayrıca, belli bir kısımdan sonra, gelişmiş teknolojik silahlara ve araçlara sahip yaratıklar da oyundaki yerini alıyor. Tüm bunlarla, konusu itibariyle de serinin devamı niteliğindeki Crysis 3'te, esas amaç ise, evreni CELL şirketinin "tekel"inden kurtarmak ve yaratıklardan arındırmak.

Crysis 3 ve Prophet

Crysis 3 ve Prophet

Oyunun en ilgi çekici ve temel ekipmanlarından Nonosuit (nano elbise), önceki serilerde olduğu gibi geliştirilmiş zırh, gizlilik (görünmezlik), yüksek hızda hareket ve artırılmış zıplama desteği gibi işlevleri yerine getiriyor. Elbisenin yenilikleri arasında ilk sırada, bir çeşit "hack" sistemi ile düşman silahlarını kontrol etme geliyor. Bu sayede, düşman kontrolündeki güdümlü taretleri ya da mayın gibi araçları devre dışı bırakmak veya kendi lehimize kullanmak mümkün. Bunun yanı sıra, oyunun görsellerinde ve reklamlarında sıkça vurgulanan gelişmiş bir yay da kullanıma sunulmuş durumda. Patlayıcı, klasik, elektromanyetik gibi çeşitli ok türlerini fırlatabilen bu yay sayesinde, düşmanları sessizce vurabilmek ya da helikopterleri düşürebilmek mümkün. Ayrıca, yayı çekme şiddeti ve dolayısıyla hızı ile vereceği zarar da ayarlanabilmekte. Cephane sıkıntısının aşılabilmesi içinse, kullanılan okların toplanmasına ve yeniden kullanılmasına izin veriliyor.

Crysis 3, grafik ve görsellik noktasında rakiplerini geride bırakabilmeyi başarıyor. Zaten, serinin önceki oyunları da bu açıdan oldukça başarılıydı. Bu konuda, donanımlı bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayar, PlayStation 3 ya da Xbox'a göre daha zengin grafik seçenekleri sunuyor. Bu, önemli bir ayıntı; zira adı geçen oyun konsolları artık miadlarını doldurmuş durumdalar ve güçlü bilgisayarlar ile yarışabilmekten oldukça uzaklar; fakat yine de konsollarda oyun oynamanın ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum (her ne kadar bu tarz FPS oyunları konsollarda zorlayıcı olsa da). Bilgisayarlar için oyunun sistem ihtiyaçları ise, kısmen makul düzeyde. 2.4 Ghz hızındaki bir Intel Core 2 Duo (E6600) ya da 2.7 Ghz'lik AMD Athlon64 X2 (5200+) işlemcisi ile 2 GB bellek, oyunun oynanabilmesi için yeterli; fakat tam verim için elbette yüksek performanslı bir sistem gerekmekte.

Crysis 3 grafikleri ve ok kullanımı

Crysis 3 grafikleri ve ok kullanımı

Crysis 3, toplam yedi ana görevden oluşmakta. Açıkçası bu rakam oldukça az. Kolay seviyede ve hızlı bir oynanışla, 5-6 saat gibi kısa bir sürede oyunu tamamlayabilmek mümkün; fakat Crysis 3'ü sürükleyici kılan etkenlerden yan görevler ve elbise güçlendirme görevleri ile bu süre uzatılabilir. Tavsiyem, tüm yan görevleri tamamlama ve tüm yükseltmeleri edinme amacıyla oyuna başlamanız yönünde olacaktır. Ayrıca, bu oyun türüne az çok aşina olanlar için en kolay zorluk seviyesi, gerçek anlamda kolay gelecektir. Orta ya da üst zorluk seviyesinde devam etmek daha yerinde bir karar olabilir. Tabii konsol sahipleri açısından bu durum daha da önemli. Öyle ki, bazı "Trophy" ya da "Achievement"lar, belirli zorluk seviyelerinde açılıyor. Bunlardan Nanosuit Veteran, Halfway to Hell ve Bring it on başlıklı olanları, sadece üst zorluk seviyelerinde aktif hale geliyor.

Görevler ve Eğitim

Oyundaki ana görevlere başlamadan önce, eğitim görevini alıp almayacağınız soruluyor. Daha önce bu seriyi oynayanlar da dahil olmak üzere, herkese bu eğitim görevini almalarını tavsiye ederim. Bu görev sayesinde oyunla ilgili temel bilgiler edinilebilir ve silah ya da ekipman kullanımı, nano elbise özellikleri gibi konulardaki ana işlevleri test edip uygulayabilirsiniz. Bu eğitim görevinin ardından, her biri yaklaşık 40-45 dakika süren yedi ana görev geliyor. İlk görevde Prophet ile Psycho, karanlık ve yağmurlu bir gecede büyük bir gemi içerisinde yollarına devam ederken, sonraki görevlerde ise New York'a ulaşıp CELL askerleri ve yaratıklarla mücadele içerisine giriliyor. Her bir görevde, görevi tamamlamak için zorunlu olan esas amaçların yanı sıra yan (alt) görevler var. Bu yan görevleri tamamlayarak, çeşitli silahların kullanım hakkına sahip olabilir ya da Nanosuit için yükseltim kutuları alabilirsiniz. Sol alt köşedeki harita yardımıyla yan görevlerin konumlarına ulaşılabilir. Bu konuda ayrıca dürbün de faydalı olacaktır.

Oyunun çoklu oyuncu desteği, sekiz değişik mod etrafında diğer oyunculara karşı ya da onlarla birlikte oynama imkanı sunuyor. Bu modlar arasında, artık klasik halini almış olan Deathmatch, Team Deathmatch ya da Assault'ın yanı sıra Crash Site, Hunter, Spears gibi çeşitli amaçlara yönelik modlar bulunmakta. Toplam on iki haritada barındıran çoklu oyuncu desteğinde, VTOL ve Pinger gibi araçları kullanmak da mümkün. İlerleme ve kademe sistemi etrafında, 50 ve "Maksimum" seviyesine kadar aşama aşama çeşitli yetenekler ve silahlar aktif hale geliyor, yani derece artırımlarında yeni unsurlar kullanılabilir hale geliyor. Battlefield ya da Medal of Honor gibi oyunlarda bulunan destek ödülleri Crysis 3'te de mevcut durumda. Bunlar sayesinde, belirli şartlar yerine getirildiğinde uydu saldırısı gibi özellikler başlatılabilmekte.

Crysis 3 duvar kağıdı

Crysis 3 duvar kağıdı

Daha önceden de belirttiğim üzere, oyun Türkçe dil desteğine sahip ve destek sadece menülerle sınırlı değil. Konuşmaların, ara videoların ve oyun için metinlerin tamamı Türkçeye çevrilmiş durumda. Eğer kullanmakta olduğunuz diskte Türkçe seçeneği mevcut değilse, İnternet üzerinden indirilen ses dosyalarının, oyunun kurulu olduğu dizine kopyalanmasının ardından, Türkçe dil desteği aktif hale gelecektir. Sonrasında, oyunu Türkçe olarak oynamaya devam edebilirsiniz. Ayrıca, en alt zorluk seviyesinde oynamanıza rağmen oyunu tamamlamakta sıkıntı yaşarsanız,  bilgisayarınıza indirebileceğiniz ufak araçlar sayesinde sınırsız enerji, ölümsüzlük, görünmezlik gibi oyun içi hileleri uygulayabilirsiniz. Maalesef konsollar için bu destek bulunmamakta.

Son Sözler

Sonuç olarak Crysis 3, genel kurguyu devam ettirmesi, seriye getirdiği çeşitli yenilikler ve eklentiler dolayısıyla başarılı bir yapım olarak değerlendirilebilir. Oynanışın sürekliliği ve oyunun iyileştirilmiş grafiklerle desteklenen yaratıcı atmosferi, bu başarının ardındaki en önemli etkenlerden. Her ne kadar tek kişilik oyun kısmı yetersiz kalsa da,  Crysis 3, çoklu oyuncu desteği sayesinde bu eksikliğini fazlasıyla kapatabiliyor. Oyunun Türkçe uyarlamasındaki bazı hataların ise, sonraki serilerde devam ettirilmeyeceğine inanıyor ve dolayısıyla görmezden gelinebileceğini düşünüyorum. Oyunla ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum formu aracılığıyla iletebilirsiniz.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
12 Yorum konuları
6 Konu cevapları
0 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
14 Yorum yazarları
Alpaslan ErseymenerenalkanSteamgoomassmustafa Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
Alpaslan Erseymen
Alpaslan Erseymen

Crysis 3 re kapı nasıl açılır
Playstation 3 konsolum var
Hangi tusa basmak gerekir

erenalkan
erenalkan

gta5 mi daha iyi crysis mi bence crysis

Steam
Steam

Hocam Steam adınızı söyleyin de ekleyelim sizi :))

goomass
goomass

arada caşılmayı durdurdu hatası alıyorum.Pc demi sıkıntı anlamadım.. Yardımcı olabilecek varmı?

mustafa
mustafa

nasıl tırmanılır

erenalkan
erenalkan

space e basılı tutunca tırmanıyo

Emre Yıldırım
Emre Yıldırım

Yetenekleri geliştirmek için hangi tuşa basmam lazım?

cuneyt yılmaz
cuneyt yılmaz

crysis 3 orjinal aldım ama ingilizce herşey nasıl türkçe yapabilirim.

aykut
aykut

nano giysi yi nasıl devre dışı nasıl bıraıcam

gökhan
gökhan

bu oyun için duyduğum en saçma soru bu oldu.
devre dışı bırakamıyorsun, hep üstünde, kaldı ki neden bırakacaksın?!
oyunun temelinde o devre dışı bırakmak istediğin nano giysi var 🙂

Recep Fener
Recep Fener

criysis 3 gerçekten harika bir oyun. X box ta oynuyorum en beğendiğim oyun diyebilirim.

yusuf
yusuf

mete cok yanlış crysis 2 de uzaylılar dünyadan üremesi gitti 3 te ise portalı giti baş melek yani

Gökhan
Gökhan

baş melek seflerin portalı değil, cell'in geliştirdiği bir silah. uzaydaki kısımda daha yakından görüyoruz, kullanıyoruz. dikkatli bakarsan cell yazılarını görürsün.

Goomass

Crysis'in konusu güzel aslında. Bir filmini yapsalar şu oyunun giderim harbiden...

Mete Soğdan
Mete Soğdan

Crysis ilk çıktığında iyiydi, ama çağa ayak uyduramadı. Bence hep aynı konu hep aynı mekanlar... Bana göre birincisi nasılsa bu üçüncüsü de öyle çıktı. Ama yine de oynanması keyifli. Teşekkürler...

Gökhan
Gökhan

çağa ayak uyduramadı demek pek doğru olmaz. zira grafikler, dokular ve oynanabilirlik olağanüstü. ancak konu ciddi anlamda kısır kalmış. Türkçe ve bir Türk firması çıkarttı diye satın almıştım, pişman oldum. Sadece 7 ana görev var, yan görevleri eklesek bile en zor seviyede 2 günde bitiyor. Senaryo çok kısa kalmış.
Crysis 3'ün sonunda savaşı seflerin evine götürselerdi belki daha iyi bir şey çıkabilirdi. Yani sefleri zaten kovmuşsun, bir de tekrar gelmeyeceklerinden emin olmak için onlara gitsek fena olmaz mıydı? belki 4üncü oyun olur da onda yaparlar.