Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Dil Ailesi Kavramı ve Dünya Dil Aileleri Şeması

1 Şubat 2015 Pazar 11 yorum İsa Sarı

Ortak bir kökten, diğer bir ifadeyle ortak bir ana dilden türeyen, en temelinde aynı veya benzer yapısal özellikler barındıran dillerin bir araya gelmesiyle dil aileleri oluşur. Dil aileleri bir bakıma, Etnolog verilerince tespit edilen yaklaşık 7000 dili sınıflandırmanın ilk aşamasıdır. Böyle bir sınıflandırma sayesinde sesbilgisi, biçimbilgisi, sözdizimi ve sözvarlığı başta olmak üzere çeşitli dilbilgisel boyutlarda ortak özellikler gösteren dillerin kategorilere ayrılması daha da kolaylaşır. Her ne kadar farklı araştırmacılar veya kurumlar tarafından yapılan çalışmalara göre değişiklik gösterse de, günümüzde yaklaşık 20 kadar dil ailesi mevcuttur ve bu ailelere bağlı dillerin sayısı ise bazılarında 3-4'ü geçmezken, bazılarında binleri bulabilmektedir.

Kapsamlı bir konuyu daha akılda kalıcı bir şekilde anlatmanın yollarından belki de en önemlisi, ilgili konuyu mümkün olduğunca görselleştirmek ve hatta etkileşimli hale getirmektir. Bu bakımdan, dil aileleri gibi bir ağaç-yapının görselleştirilmesi de, konunun daha anlaşılır olması bakımından son derece önemlidir. Ben de, uzunca bir süredir tasarlamayı düşündüğüm dünya dil aileleri şemasının ilk taslağını oluşturdum. Ortaya oldukça renkli bir görsel malzeme çıktı. Aslında bu görseli bir görselden daha çok etkileşimli bir uygulama olarak düşünmek de mümkün. Her bir aileye tıklanıldığında alt aileler ve diller, ardından o dillerle ilgili temel bilgiler ve belki örnek dil malzemeleri ekrana yansıtılabilir. Bu, oldukça kapsamlı ve yorucu bir iş doğrusu. Böyle bir çalışmanın yüksek bütçeli bir proje kapsamında, işinin ehli uzmanlarca yapılması daha yerinde olacaktır. Bu bakımdan, temel dil ailelerini ve dilleri göstermesi bakımından aşağıdaki gibi bir taslak şema ilk aşamada yeterli olacaktır.

Dil aileleri şeması

Dil aileleri şemasının ilk taslağı

Elbette yeryüzündeki dilleri ve dil ailelerini böylesine sınırlı bir şemada sunmak mümkün değil. Bu bakımdan, şemaya sadece en bilinen dil ailelerini ve bu dil ailelerinin en yaygın dillerini dahil ettim. Dil ailelerinin veya dillerinin devamı olduğunu ise ... ile göstermeye çalıştım. Bu ön çalışma, yukarıda da belirttiğim gibi, daha kapsamlı ve etkileşimli bir şekilde devam ettirilebilir veya daha da sınırlandırılarak belli dil aileleri için düşünülebilir. Bu, dünya dilbilimine çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
4 Yorum konuları
7 Konu cevapları
0 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
6 Yorum yazarları
elif güneşErayKrizm atxxAlp Eren Özdemir Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
elif güneş
elif güneş

kaynakçası nedir

Eray
Eray

kullandiginiz programi yazarmisiniz odevim var cok acil yetismeli lutfen

Alp Eren Özdemir
Alp Eren Özdemir

Tam da şu sıralar kaynak taraması yapıyordum bu konuda. Araştırmanızın çok faydalı olacağı kuşkusuz. Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.

Krizm atxx
Krizm atxx

Hocam bu grafik örneğini nereden bulabilirim? Şekil çok hoş.

Çok başarılı bir çalışma olmuş. Bu şema etkileşimli bir hale getirilebilir. Örneğin dillerin üzerlerine tıklayınca kısaca bilgiler verilebilir. Böylece etkin bir öğretim materyali olarak da kullanılabilir.

İleride o ekibin ilk iki üyesi biz olabiliriz bence 🙂