Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Işıkçizim Teknolojisi

19 Haziran 2006 Pazartesi Yorum yok İsa Sarı

Lise yıllarından...

Zamanında bir CD yazıcı bile lüks iken, şimdi DVD yazıcılar "standart hal"e gelmeye başladı. Görünen o ki Blu-Ray veya HD-DVD gibi ileri teknoloji ürünlerine sahip olmamız da an meselesi. Lakin her zaman eksik olan bir şeyler var. Öyle ki; hiçbir zaman bir DVD’nin veya CD’nin üzerine istediğimiz bir resmi veya herhangi bir şeyi yazıp çizemiyoruz. Yapabildiğimiz tek şey, asetat kalemiyle diskin üzerine, içinde ne olduğunu yazmak veya yapışkanlı kağıtları disk üzerine yapıştırmaktı. Bunların da pek çok dezavantajı olduğunu biliyoruz (diskin ağırlaşması, çizilme riski vb. gibi). Üreticiler bu durumun farkına varmış olmalı ki, bizim gibi ev kullanıcıları için “LightScribe” teknolojisini ürettiler. Peki nedir bu LightScribe teknolojisi?

LightScribe, uyumlu bir boş CD/DVD ve yine uyumlu bir CD/DVD yazıcı ile, fiziksel olarak bu boş disklerin üzerine, gelişmiş bir lazer sayesinde istediğimiz bir resmi veya yazıyı çizdirebildiğimiz teknolojinin adıdır. Çalışma sistemi mantığa oldukça yatkın: Önce verimizi LightScribe ile uyumlu boş diske (CD’ye veya DVD’ye) yazdırıyoruz, yazma işlemi bittikten sonra medyayı çıkartıp sürücüye ters biçimde yerleştiriyoruz ve özel yazılım sayesinde diskin üzerine çizdirmek istediğimiz öğeyi seçip tekrar bir yazma işlemi başlatıyoruz. İşte bu kadar basit!

Bu işlem ne kadar sürüyor? Kalitelerine göre Taslak, Normal ve En iyi olmak üzere üç seçenek bize sunuluyor. Taslak seçeneğinde grafik yazdırma işlemi 20 dakika civarı iken, Normal seçenekte 28, En iyi seçeneğinde ise 36 dakikaya kadar çıkabiliyor. Tabi sadece grafik değil, CD’nin veya DVD’nin başlığını veya içeriğini de medya üzerine bastırabiliyoruz. Bu işlemler de yine kalitesine göre 4 - 9 dakika arasında zaman alıyor.

LightScribe teknolojisi şu anlık sadece Windows 2000 ve Windows XP işletim sistemlerinde çalışmaktadır; fakat üreticiler önümüzdeki aylarda ilave yazılımlar sayesinde, MacOs, Linux gibi işletim sistemleri için de destek sağlayacaklarını belirtiyorlar. LightScribe destekli CD veya DVD’lerin normallerinden tek farkı ise, disklerin veri yazdırılamayan yüzeyinin özel bir kimyasal tabaka ile kaplanmış olmasıdır. Ayrıca, bu teknolojiyi kullanmamıza imkan veren yazıcılar da diğerlerinden farklı olarak daha gelişmiş, diskin veri yazılamayan tarafına işlendiğinde kimyasal reaksiyonlar verdiren bir lazere sahiptir.

Bunların dışında LightScribe, şu anki mevcut tüm disk okuyucular ile uyumludur ve CD’lerde 52x yazma, 700 MB kapasite; DVD’lerde ise 8x yazma ve 4.7 GB kapasite desteği sunmaktadır. Sürücülerin sahip olduğu lazerler gelişince, yazma hızları da artacak ve daha kısa zamanda etiketleme işlemi yapabileceğiz. Ayrıca, etiket yazdırma işlemi arkaplanda, işlemciye fazla yük bindirmeden çalıştığı için, bu işlem sırasında siz diğer işlerimizi yapabiliyoruz.

Gelelim bu teknolojinin diğer yanlarına: LightScribe şu anlık sadece gri ve gri tonları gibi renkleri desteklemektedir. Bu, şu anlama geliyor: Disk üzerine istediğimiz renklerde bir baskı yapamayacağız. Fakat üreticiler zamanla bu sorunun aşılacağını, gelişen teknoloji ile tam renk desteğinin de LightScribe’a entegre edileceğini belirtiyorlar.

Bunun dışında, LightScribe uyumlu diskler şu an oldukça pahalı ve bulmak neredeyse imkansız. Üstelik sadece belli başlı üretici firmalar LightScribe uyumlu diskler ve yazıcılar üretiyor. Üzülmeye gerek yok, zaman geçtikçe LightScribe’a verilen önem artacak ve her bilgisayar kullanıcısının elinin altında bu teknolojiyi destekleyen aygıtlar olacak, buna emin olabilirsiniz. Nasıl ki uzun zamanlar önce CD yazıcı sahibi olmak bile ayrıcalık sayılırken, şimdi CD yazıcısı olmayan bilgisayar kalmadı. LightScribe’ın gelişmesi de böyle bir seyir izleyecektir.

, , , , , , ,

Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
  Abone ol  
Şunları bildir: