Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Türkiye Türkçesi ve Ağızlarındaki -(s)Xn geri Yapısı Üzerine

Eski Türkçede, bilhassa Orhon Türkçesinde iÅŸlek olarak kullanılan ve durum ekleri arasında yön gösterme (directive) iÅŸleviyle tanımlanan -GArU, ilgili dönemin ardından türetkenliÄŸini kaybedip iÅŸlevselliÄŸini yitirmiÅŸtir. Ekin kökeni ve yapısıyla ilgili olarak araÅŸtırmacılar arasında bir uzlaşı bulunmamaktadır ve ek, iÅŸlev(ler)i dolayısıyla farklı kategoriler altında deÄŸerlendirilebilmektedir. Günümüzde, kodlanmış hiçbir Türkçe varyantta türetken görünüm arz etmeyen bu ek, Türkiye…

1 Ocak 2020 Çarşamba Yorum yok Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

+lX Ekinin İşlevleri ve Bazı Sıfatlardaki Genişletilmiş Kullanımı Üzerine

Türkçe, biçimbilgisel açıdan baskın eklemeli yapısı dolayısıyla, diÄŸer dillere kıyasla tipolojik araÅŸtırmalara önemli veriler saÄŸlamaktadır. İlk belgelerden itibaren iÅŸlekliÄŸini sürdüren, hem yapım hem de çekim kategorisinde yer alan ve diÄŸer dillere kopyalanan veya farklı dillerden Türkçeye alınan pek çok ek Türkçenin ek envanterinde kodlanmış durumdadır. Türkiye Türkçesinin ve bunun yanı sıra diÄŸer Türkçe varyantların kapsamlı…

Dil Biliminin Kolları: Ses Bilgisi, Biçim Bilgisi vd.

Lisans yıllarından... Dil olgusunu ve yeryüzündeki tüm dilleri genel olarak bütün yönleriyle konu edinip inceleyen bilim dalının adı "dil bilimi"dir. Dil biliminden farklı olarak dil bilgisi ise, ele alınan bir dilin en küçük birimi olan seslerinden, en büyük birimi olan cümlelerine kadar içinde barındırdığı tüm dil unsurlarını araÅŸtırıp inceler ve birtakım yargılara varır. Bu disiplin,…

14 Ocak 2009 Çarşamba 9 yorum Dil ve Edebiyat Devamı >>