Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Bir Kavram Karşılama Mekanizması Olarak Dönüştürme

Sözcük yapımı, dillerde kavram karşılama yöntemlerinden sadece biridir. DiÄŸer bir ifadeyle yeni (veya var olan) kavramları, hareketleri, durumları ve daha pek çok olguyu/varlığı ifade etmek için çeÅŸitli kavram karşılama yöntemleri iÅŸletilir. Bunlardan biri de sözcük yapımıdır. Dilin yapısal niteliklerine göre deÄŸiÅŸmekle beraber ekleme, birleÅŸtirme, kırpma, harmanlama, büküm, tonlama gibi birbirinden oldukça farklı sözcük yapım mekanizmaları…

Türkiye Türkçesi ve Ağızlarındaki -(s)Xn geri Yapısı Üzerine

Eski Türkçede, bilhassa Orhon Türkçesinde iÅŸlek olarak kullanılan ve durum ekleri arasında yön gösterme (directive) iÅŸleviyle tanımlanan -GArU, ilgili dönemin ardından türetkenliÄŸini kaybedip iÅŸlevselliÄŸini yitirmiÅŸtir. Ekin kökeni ve yapısıyla ilgili olarak araÅŸtırmacılar arasında bir uzlaşı bulunmamaktadır ve ek, iÅŸlev(ler)i dolayısıyla farklı kategoriler altında deÄŸerlendirilebilmektedir. Günümüzde, kodlanmış hiçbir Türkçe varyantta türetken görünüm arz etmeyen bu ek, Türkiye…

1 Ocak 2020 Çarşamba Yorum yok Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

+lX Ekinin İşlevleri ve Bazı Sıfatlardaki Genişletilmiş Kullanımı Üzerine

Türkçe, biçimbilgisel açıdan baskın eklemeli yapısı dolayısıyla, diÄŸer dillere kıyasla tipolojik araÅŸtırmalara önemli veriler saÄŸlamaktadır. İlk belgelerden itibaren iÅŸlekliÄŸini sürdüren, hem yapım hem de çekim kategorisinde yer alan ve diÄŸer dillere kopyalanan veya farklı dillerden Türkçeye alınan pek çok ek Türkçenin ek envanterinde kodlanmış durumdadır. Türkiye Türkçesinin ve bunun yanı sıra diÄŸer Türkçe varyantların kapsamlı…