Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Tarihî ve Çağdaş Türkçe Varyantların Bilgisayar Ortamında Yazımı

Türk dillerinin, daha geniÅŸ ölçekte Türkçe varyantların gösteriminde kültürel, siyasî, coÄŸrafî, dinî ve ekonomik pek çok etkene baÄŸlı olarak tarih boyunca çeÅŸitli sistemler kullanılagelmiÅŸtir. Bu süreçte Göktürk, Uygur, Arap, Kiril ve Latin baÅŸta olmak üzere pek çok alfabenin ve yazı sistemin kullanıldığı bilinmektedir. Ancak Türkçenin yazımı konusunda günümüzde dahi ortak ve bütünleÅŸtirici bir sistem geliÅŸtirilebilmiÅŸ…

1 Haziran 2017 Perşembe Yorum yok Güncel/Yaşam Devamı >>

Bayarma Khabtagaeva, Mongolic Elements in Tuvan

Daha çok Güney Sibirya'nın iç bölgelerinde konuÅŸulan ve adak/daÄ¡lıġ grubu Türk dilleri arasında deÄŸerlendirilen Tuvaca, Ana Türkçe söz içi /d/ ve söz sonu /g/ seslerini koruması gibi arkaik özellikleriyle Türk dilleri içerisinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Günümüzde yaklaşık 200 bin konuÅŸuru bulunan Tuvacanın dört diyalektinden biri durumundaki Merkez (Töp) diyalekti, Sovyetler BirliÄŸi döneminde…

3 Kasım 2012 Cumartesi 2 yorum Türkoloji Devamı >>

Çağdaş Türk Lehçeleri Klavyesi

ÇaÄŸdaÅŸ Türk Lehçeleri Klavyesi, bir aÄŸ tarayıcısı (örneÄŸin Internet Explorer) aracılığıyla girilen Latin harflerinin Kiril harflerindeki karşılığını veya tam tersini verebilir. Program, bünyesindeki metinleri Word gibi bir kelime iÅŸlemcisine aktarabilir ve aktarımdan önce veya sonra düzenleme yapabilmenize olanak saÄŸlar. Ayrıca, herhangi bir Kiril harfli metni programın metin alanına kopyalayıp yapıştırarak, anında Latin harfli karşılığını veya…

7 Şubat 2008 Perşembe 6 yorum Türkoloji Devamı >>