Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Mükemmeli Adlandırma Yöntemi Olarak Türkçede Paragonlar: Tanım, Şekillenme Özellikleri ve İşlevleri

Paragonlar, bir türün/kategorinin en mükemmel, en kusursuz veya en ideal ya da bunların tam aksine en kötü örneklerini temsil eden dil unsurlarıdır. Bu mükemmelliÄŸi veya en kötü olma durumunu, diÄŸer bir ifadeyle, uçlara konumlandırılmış bulunmayı ifade etme iÅŸlevi yüklenen yapılar olarak dilde kullanım alanı bulurlar. Varlıklar, kavramlar veya olgular arasında çeÅŸitli karşılaÅŸtırmalar yapmak ve bir…

4 Haziran 2025 Çarşamba Yorum yok Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

Saygı Dili Kavramı, Türkçede Saygı İşaretleyicileri ve Bunların Farklı İşlevlerle Kullanımı

Saygı dili, diÄŸer bir ifadeyle dilde saygınlık, konuÅŸur veya yazar ile muhatap arasındaki ast-üst iliÅŸkisi, sosyal mesafe, itibar, konum, yaÅŸ, çekince, korku, kaygı gibi geri planda yer alan çeÅŸitli etkenlere baÄŸlı olarak ÅŸekillenip ortaya çıkar. Bu dil görünümüne ait unsurların oluÅŸturulmasında ve saygı dilinin kullanılmasında çeÅŸitli dilsel düzeylerde yer alan iÅŸaretleyiciler ve ifadeler etkindir. Bu…

24 Aralık 2024 Salı Yorum yok Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

Dil İkonikliği, Yansıma Sözcükler ve Türkçenin Sözvarlığı Bağlamında Dilde Görsel İkoniklik

Dilde ikoniklik Türkçede daha çok varlıkların, hareketlerin veya kavramların dildeki ses envanteriyle eÅŸleÅŸtirilerek ifade edilmesi üzerinden, yani iÅŸitmeye dayalı ses yansımalı sözcükler etrafında tanımlanması yoluyla incelenegelmiÅŸtir. Ancak dilde ikoniklik sesbilgisel düzeyin dışında makro ölçekte dilbilgisinin hemen her düzeyinde ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan mikro düzeyde ses benzerliÄŸi ve taklidi dışında ÅŸekilsel/görsel benzerlik yoluyla oluÅŸturulmuÅŸ ikonik sözvarlığı…

26 Aralık 2023 Salı Yorum yok Dil ve Edebiyat Devamı >>

Türkolojide Dijital Araçlar: Farklı Yazı Sistemlerinin Kullanımı ve Çeviri Yazı Semineri

GeliÅŸen ve deÄŸiÅŸen teknolojik olanaklar, her çalışma alanında ve disiplinde olduÄŸu gibi Türkoloji ve Türkçe çalışmalarında da çok farklı kolaylıklar sunar hâle geldi. Önceden günler süren veya elle yapılması gereken transkripsiyonlama, farklı yazı sistemleriyle metinler hazırlama vb. hususlar artık bilgisayarlar veya tabletler, hatta cep telefonları üzerinden kolaylıkla gerçekleÅŸtirilebilmektedir. Konuyla ilgili olarak Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi…

3 Kasım 2021 Çarşamba 2 yorum Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

Akademik Dil, Edebiyat ve Türkoloji Kanalları

Korona salgını hayatımızda pek çok ÅŸeyi kalıcı olarak deÄŸiÅŸtirdi. Bu kalıcı deÄŸiÅŸimlerin bir kısmı da akademide gerçekleÅŸti ve hâlen de gerçekleÅŸmeye devam ediyor. Artık dersler uzaktan yapılmaya baÅŸlandı. Konferans, panel, sempozyum gibi akademik etkinlikler ve dahası tez savunmaları, öğrenci mülakatları, sınavlar dahi uzaktan/çevrimiçi yapılır oldu. Salgın sonrasında da en azından karma olarak bu yöntemin kullanılacağını…

Uluslararası Dilbilim Olimpiyatları

İlki 2003 yılında düzenlenen ve her yıl geleneksel olarak tekrarlanan Uluslararası Dilbilim Olimpiyatı'nın (International Linguistics Olympiad) on birincisi,  bu yıl 22-27 Temmuz tarihleri arasında İngiltere/Manchester'da gerçekleÅŸtirilecek. Bu 5 günlük etkinlikte, bireysel olarak ya da takım halinde olimpiyatlara baÅŸvuran ortaokul öğrencileri, çeÅŸitli dillere "dilbilimsel bulmaca"ları çözmeye çalışacaklar. Bu bulmacalar, genellikle Bask dili, Dyirbal dili, Lao dili…

20 Şubat 2013 Çarşamba 4 yorum Dil ve Edebiyat Devamı >>