Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Gündelik Türkçe Yazım Kılavuzu ve Genel Kurallar

"Cümleye büyük harfle baÅŸlanır. Noktadan ve virgülden sonra boÅŸluk bırakılır..." Tahmin edebileceÄŸiniz gibi ilkokul birinci sınıfta öğretilmekte olan bu kurallar, özellikle Ä°nternet üzerinde çoktan beri hiçe sayılmaya baÅŸlandı. Büyük harf ile yazma tuÅŸunun yerinin zor bulunmasından mıdır, yoksa boÅŸluk tuÅŸuna basmak çok mu zordur bilinmez, Ä°nternet sitelerinde yer alan yazıların altındaki yorumlarda bu tür kuralların…

23 Ekim 2008 Perşembe 20 yorum Dil ve Edebiyat Devamı >>

Türkçenin "Gelişimi"ne İronik Bir Yaklaşım

Türkçe için, özellikle son zamanlarda söylenegelen ÅŸuna benzer bir söz var: "Türkçemiz bozuluyor, ona sahip çıkalım." Evet, diÄŸer tüm dillerde olduÄŸu gibi Türkçemiz de teknolojinin ve iletiÅŸim araçlarının yaygınlaÅŸmasıyla birlikte çok hızlı bir deÄŸiÅŸim sürecine girdi. Bu deÄŸiÅŸim ise bozulmayı beraberinde getirdi. Günümüzün dünyasının baskın kültürleri, diÄŸer tüm unsurlarıyla birlikte dillerini de empoze etmeye baÅŸlayınca,…

15 Ekim 2008 Çarşamba 5 yorum Dil ve Edebiyat Devamı >>

Sözüm “Turkche” Ãœstüne*

Ne güzel söylemiÅŸ KaramanoÄŸlu Mehmet Bey: "Bugünden sonra divânda, dergâhta, bargâhta, mecliste, meydanda Türkçeden baÅŸka dil konuÅŸulmaya!" O zamanlarda da dilde bir yozlaÅŸma almış başını koÅŸmuÅŸ ki dörtnala, ferman çıkarmış KaramanoÄŸlu, emretmiÅŸ "Türkçe konuÅŸulsun!" diye. Acaba "Pardon!" diyen var mıydı ferman çıkarılmadan önce, yanlışlıkla birisinin ayağına basıp, üzüntüsünü ifâde etmek isterken? Belki "Pardon!" deÄŸil; ama…

28 Haziran 2008 Cumartesi 6 yorum Dil ve Edebiyat Devamı >>