Yurt Dışı Kargo Takibi ve Gümrük İşlemleri
Ulaşım ve haberleşme olanaklarının artmasına paralel bir şekilde elektronikten giyime, mobilyadan aksesuara kadar pek çok ürün artık yurt dışından, özellikle Çin, Tayvan gibi ülkelerden yayın yapan uzakdoğu kökenli İnternet sitelerinden bireysel olarak sipariş edilir oldu. Türkiye’de X TL’ye satılan bir ürünü bu tür sitelerde X/2, hatta X/3 fiyatına satın almak mümkün oluyor. Her ne kadar cep telefonu, ilaç vb. ürünler yurt dışından getirtilemiyor olsa da, diğer pek çok yelpazede sayısız ürün oldukça uygun fiyatlara Ali Express, Banggood, Ebay gibi alışveriş sitelerinde bulunabiliyor. Bu yazımda, konuyla ilgili olarak, yurt dışından sipariş edilen bir ürünün adresinize ulaşana kadar başından geçenleri anlaşılır bir üslupla açıklamaya çalışacağım. ÖNEMLİ NOT: Son zamanlar PTT’nin kargo takip sistemindeki ifadeler burada anlattıklarımdan farklılaşmış durumda, fakat genel durum yine de değişmemiş. Bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Örneklerden hareketle başlamak istiyorum. X sitesinden bir Y ürünü alacağınızı varsayalım. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun ürünü buldunuz ve sipariş tamamlama sayfasına geldiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ilk nokta, satıcı kişinin veya firmanın bir kargo takip numarası verip vermeyeceği ve bunun yanı sıra kargodan bir ücret talep edip etmeyeceğidir. Bazı sitelerde 1 Dolar değerinde bir ürün dahi alsanız ücretsiz kargo hizmeti sunulur, fakat bazı ürünlerde kargo için ilave bir ücret ödemeniz gerekebilir. Bu ücret ise seçeceğiniz kargo gönderim türüne göre değişkenlik gösterir. Bazı satıcılar ürün fiyatını düşük gösterip kargo ücretini yüksek tutarken, diğerleri ürün fiyatını normal seviyelerde gösterip kargodan ya hiç ücret almaz ya da çok cüzi bir ücret talep eder. Kabaca standart kargo ve hızlı kargo olmak üzere iki tip kargo vardır ve bunlar da kendi arasında çeşitlenir. Standart kargoda (Standart Shipping olarak geçer) çoğu kez takip kodu verilmez. Takipli kargo için (genelde Air Mail Register veya Air Parcel Register olarak geçer) 1 veya 2 dolar gibi oldukça düşük bir rakam talep edilir. Bu kargo tipinde ürünün Türkiye’ye girmesi en az bir hafta en fazla üç hafta sürer. Hızlı kargo (Speedpost EMS gibi) seçeneklerinde ise DHL gibi firmalar devreye girer ve kargonuz beş gün ile on gün arasında Türkiye’ye ulaşır. Tabii, iş ürünün Türkiye’ye ulaşmasıyla bitmez. Gümrüğe veya incelemeye takılırsa, 5 günde Türkiye’ye ulaşan bir ürünün Türkiye içinde size teslim edilmesi 15-20 günü bulabilir.
Yurt Dışı Siparişlerde Gümrük Limiti
Bu konuda adeta her kafadan bir ses çıkıyor, fakat bizzat gümrük görevlisinden edindiğim bilgi, limitin 75 Euro olduğudur. Kimileri 100 Dolar gibi bir rakam teleffuz etse de, Dolar değil Euro üzerinden limitleme yapılmaktadır ve 75 Euronun Dolar olarak karşılığı neyse o esas alınır. Açıkçası bu da 100 Dolar gibi bir rakama eşit olur. Kısacası, gümrük limitinin 100 Dolar olduğuna dair söylenenlerin temelinde de bu vardır. Bu bakımdan, gümrük vergisi ödemek istemiyorsanız, alacağınız ürünün değerinin 75 Euroyu geçmemesine dikkat edin. Yurt dışı gönderilerde ürünün (veya ürünlerin) fiyatının kargo ambalajı üzerine yazılması zorunludur ve gümrük kontrolünde de çoğu kez bu fiyat esas alınır. Fakat ürün kutusunun büyük olması durumunda memurlar ürünün fiyatına bakmaksızın kargonuzu gümrüğe sevk edebilir. Dolayısıyla, fiyatı 75 Euronun altında olan bir ürün dahi gümrüğe sevk edilebilir (takılabilir). Peki böyle bir durumda ne olacak? Ürün şehrinize ait “Gümrük Kargo Şubesi”ne geldiğinde tarafınıza bir ihbarname gönderilecek ve siz de ürünün fiyatının 75 Euronun altında olduğunu ispatlamaya çalışacaksınız. Bunun içinse kredi kartı ekstresi, Paypal gibi aracılarla alışveriş yaptıysanız ilgili hareketin dökümü ve ürünün sipariş sayfasından alınan bir çıktı ile gümrük kargo şubesine gitmeniz gerekmekte. Gerekli belgeleri sunduğunuz takdirde gümrük vergisi ödemeden, fakat görevli memurun nezaretinde kutusundan çıkararak ürününüzü alabilirsiniz.
Son düzenlemelerle birlikte gümrükte vergilendirme sınırı 30 Euro oldu ne yazık ki. Dolayısıyla 30 Euro ve dengi kurdaki siparişleriniz vergilendirilecektir. Satın aldığınız ürünün fiyatının 30 Euro üzerinde olması durumunda gümrük vergisini ödemek durumundasınız. Bu vergi ise, diğer ufak tefek harç vs. ile birlikte ürün fiyatının (orijinal kurda) aşağı yukarı %20’sine denk geliyor. Bu noktada, gümrük vergisinin nerede ödeneceğiyle ilgili olarak iki farklı uygulamayla karşılaştım. İlkinde, sipariş ettiğim ürün adresime teslim edildi ve vergiyi bu teslimat sırasında kargo görevlisine ödedim. İkincisinde ise bir ihbarname ile gümrüğe çağrıldım ve vergiyi gümrükte ödedim. Bu konuda PTT’nin kesin bir uygulaması yok sanırım. Biraz şansınıza kalmış açıkçası.
Ürününüz vergilendirmeden ziyade kontrol için de gümrüğe sevk edilebilir. Özellikle son zamanlarda kutusunun boyutuna ve ürün fiyatına bakılmaksızın neredeyse tüm ürünlerin paketinin açılarak gümrükçe kontrolünün yapıldığına şahit oluyorum. Böyle bir kontrolde kargonuzun Türkiye sınırları içerisinde size ulaşması yine en az on günü bulacaktır. Ürün tarafınıza ulaştığında paketinin açıldığını ve üzerinde “Gümrükçe kontrol edilmiştir.” yazan bir bant çekili olduğunu göreceksiniz. Şanslıysanız ya da en iyi ihtimalle ürününüz ne gümrüğe sevk edilecek ne de kontrolden geçecektir. Bu durumda, Türkiye’ye girdiği günün ertesinde ya da birkaç gün sonrasında ürününüzü teslim alabileceksiniz. Bu, genellikle çok ufak boyutlu paketlerde, paketin üzerindeki fiyat etiketinin 75 Euro (ya da dengi) ve altı olması durumunda gerçekleşmekte.
Yurt Dışı Kargo Takibi
Kaldığımız yerden devam edelim… Sipariş sayfasında Seçtiğiniz kargo türüne göre R veya E ile başlayan bir takip kodu edinirsiniz. R, standart kargo seçeneğidir ve sonu kargonun çıkış yapacağı ülkenin kodu ile biter: DE, CN, MY, SG gibi. Örnek bir kargo kodu şöyledir: RX583452700CN. Bu kod, kargonuzun Çin’den çıkacağını ve standart bir kargo olduğunu ifade eder. Ülke kodları genellikle kolay tahmin edilir, ama bunun pek de bir önemi yok doğrusu. E ile başlayan takip kodları ise hızlı kargo (EMS) içindir: EX010262160SG gibi. Kargonuzu takip edebilmeniz için kargo kodunu aldıktan sonra en az üç-beş gün beklemeniz gerekir. Ayrıca kargo kodunu almanız, ürününüzün kargoya verildiği ve yola çıktığı anlamına da gelmez. Bu kodlar satıcı ürünü kargo şirketine vermemiş olsa dahi otomatik olarak ve genellikle satıcı ile kargo şirketi arasında elektronik ortamda gerçekleşen bir haberleşme sonucu ortaya çıkar, yani henüz ortada sipariş ettiğiniz ürün yoktur. Kargonuzu hangi sitelerden takip edeceğiniz konusunda benim tavsiyem Track Online veya 17Track olacaktır. Bu sitelerde dahi, yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı, kargo takip kodunu edindikten hemen sonra yapacağınız kontrollerde henüz bir hareket olmadığını fark edeceksiniz. Aradan geçecek üç veya beş gün sonra kargonuz sistemlerde görünmeye başlayacaktır. Eğer şanslıysanız, aynı sürenin sonunda PTT’nin yurt dışı kargo takip sayfasında da kargo bilgilerini görebileceksiniz. Bu aşamada, PTT’nin yurt dışı gönderi takibi sayfasının ilk kısmında karşınıza çıkacak ifadeler ise genellikle şunlar olacaktır:

Receive item from customer (Otb) Gonderi musteriden alinmistir:
Bu, ürünün satıcıdan kargo şirketine ulaştığı, ama henüz gönderilmediği, kargo şirketinde bekletildiği anlamına gelir.
The item was forwarded to the destination country (Otb) Gonderi yurt disina sevk edildi (Giden):
Bu ifade, kargo bilgilerinin alıcı ülkeye iletildiğini belirtir. Ürün hâlâ kargo şirketindedir.
Send item abroad (EDI-received) Gonderi yurtdisina sevk edildi:
İşte bu kısım önemli. Ürününüz artık taşınma durumunda.
Receive item at office of exchange (Inb) Gonderi (Varis)alip verme merkezinde alindi:
Burası da oldukça önemli. Ürünün Türkiye’ye ulaşmış olduğunu belirtir.
Send item to customs (Inb) Gonderi gumruge sevk edildi (Gelen):
Bu ifade her ne kadar sizi üzecek olsa da, ürünüzün gümrüğe takıldığı anlamına gelir.
Send item to domestic location (Inb) Gönderi Yurt Içi Merkezine Sevk Edildi:
Ürünün şehrinize ulaştığını ifade eder.
Deliver item (Inb) Gonderi teslim edildi (Gelen):
Son aşama budur. Ürün artık alıcısına teslim edilmiştir.
Kargonun Yurt İçindeki Dolaşımı
Buraya kadarki kısım daha çok yurt dışını ilgileniyordu. Peki kargonuzun Türkiye’ye ulaştıktan sonraki durumu ne olacak? Burada birkaç farklı ihtimal var. Kargonuzun yurt içi takibini artık PTT’nin kendi sitesi üzerinden, yine yurt dışı gönderi takibi sayfasından (yurt içi değil!) yapacaksınız. Buradaki muhtemel aşamaları ve olasılıkları şöyle izah edebilirim:
1. Doğrudan Hızlı Teslim
Satın aldığınız ürünün fiyatı 30 Euronun altındaysa, kutusunun boyutları küçükse ve biraz da şanslıysanız ürününüzü Türkiye’ye ulaştığı günün ertesinde teslim alabilirsiniz. Bu noktada ürününüz gümrüğe takılmayacak ve kontrolden de geçmeyecektir. Herhangi bir ekstra ücret ödemeden kargo görevlisi ürününüzü adresine teslim edecektir. Bu “ihtimal”in aşamaları ise şöyledir:

1. | Torbaya Eklendi – İSTANBUL(AVR)(İST.ULUSLARARASI PİM) | 16/02/2014 13:25:51 |
2. | Torbaya Eklendi – ANKARA(ANKARA P.İ.M.) | 17/02/2014 05:53:11 |
3. | DAGITICIYA VERiLEREK DAGITIMA ÇIKARILDI(Handed over to the postmen in order to be delivered) – ANKARA KONUTKENT PDM | 17/02/2014 09:40:33 |
4. | Hükmü Şahsın Memur/Mustahdemine Teslim(Delivered to the employee…) 17/02/2014 – ANKARA KONUTKENT PDM | 17/02/2014 13:19:54 |
Görüldüğü üzere, 16 Şubatta Türkiye’ye ulaşan ürün aynı gün Ankara’ya gönderilmiş ve ertesi gün tarafıma teslim edilmiş.
2. Gümrüğe Sevk Edilmeden Gümrükçe Kontrol
Satın aldığınız ürünün fiyatı 30 Euroyu geçmiyorsa (yani ambalaj üzerindeki fiyat 30 Euro ve altındaysa), fakat kutu ebatları büyükse (bu büyüklüğü belirlemek tamamen memurların elinde), ürününüz büyük ihtimalle açılıp kontrol edilecektir. Bu noktada ilginç bir deneyimim oldu: Hemen hemen aynı ebatlarda kutuya sahip iki farklı ürünümden biri kontrol edildi, diğeri edilmedi, fakat bu kontroller son zamanlarda oldukça sıklaştı. Kontrol, ikinci, yani sonradan sipariş ettiğim ürün üzerindeydi. Bu ihtimalin aşamaları ise şöyle:

1. | Yurtdışı Gönderi Geliş Kaydı Yapıldı – İSTANBUL(AVR)(İST.ULUSLARARASI PİM) | 28/04/2014 16:05:55 |
2. | Torbaya Eklendi – İSTANBUL(AVR)(İST.ULUSLARARASI PİM) | 28/04/2014 18:20:00 |
3. | Torbaya Eklendi – İSTANBUL(AVR)(İSTANBUL UKİM) | 05/05/2014 10:25:17 |
4. | Torbaya Eklendi – İSTANBUL(AVR)(İSTANBUL AVPİM) | 05/05/2014 20:01:44 |
5. | Torbaya Eklendi – ANKARA(ANKARA P.İ.M.) | 06/05/2014 08:20:39 |
6. | Torbaya Eklendi – ANKARA(ANKARA P.İ.M.) | 07/05/2014 06:25:00 |
7. | DAGITICIYA VERiLEREK DAGITIMA ÇIKARILDI(Handed over to the postmen in order to be delivered) – ANKARA KONUTKENT PDM | 07/05/2014 09:26:33 |
8. | MUHATABA BiZZAT TESLiM(Delivered to the addressee personally) 07/05/2014 – ANKARA KONUTKENT PDM | 07/05/2014 13:55:02 |
Burada, beş günde Malezya’dan Türkiye’ye ulaşan bir ürünün bana teslim edilmesi tam on gün sürmüş. Bu aşamada yirmi gün, hatta bir ay bekleyenlerin olduğunu da biliyorum. Maalesef yapacak bir şey yok. Telefonla sormak isteseniz dahi yine maalesef telefonlara kimse bakmıyor. PTT’nin sitesi üzerindeki formu doldurup bilgilendirme talebinde bulunabilir veya şikayetinizi iletebilirsiniz.
3. Gümrüğe Sevk Edilmiş Kargo
Ürününüzün fiyatı 30 Euro üzerindeyse (diğer bir ifadeyle kutu/ambalaj üzerindeki etikette böyle belirtilmişse) veya kutusunun boyutu büyükse gümrüğe sevk edilecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi, kutu üzerindeki fiyat düşük olsa da, kutunun büyük olması ürünün memurlarca gümrüğe sevk edilmesine sebebiyet verecektir. Bu durumda, kargonun geçirdiği aşamalar şöyle olacaktır:

1. | Gümrüğe Sevk Edildi – İSTANBUL(AVR)(İST.ULUSLARARASI PİM/İST.ULUSLARARASI PİM) | 06/04/2014 10:45:54 |
2. | Yurtdışı Kabul Geliş Kaydı Yapıldı – İSTANBUL(AVR)(İST.ULUSLARARASI PİM/İST.ULUSLARARASI PİM) | 06/04/2014 10:45:54 |
3. | Torbaya Eklendi – İSTANBUL(AVR)(İST.ULUSLARARASI PİM/İST.ULUSLARARASI PİM) | 07/04/2014 17:07:09 |
4. | Gönderinin Geliş Kaydı Yapıldı – İSTANBUL(AVR)(İSTANBUL UKİM/İSTANBUL UKİM) | 10/04/2014 09:06:34 |
5. | Torbaya Eklendi – İSTANBUL(AVR)(İSTANBUL UKİM/İSTANBUL UKİM) | 17/04/2014 09:55:47 |
6. | Gönderinin Geliş Kaydı Yapıldı – ANKARA(ANKARA P.İ.M./GÜMRÜK KARGO ŞB. ŞEFLIGI) | 18/04/2014 10:34:40 |
7. | Gümrükten Çıktı – ANKARA(ANKARA P.İ.M./GÜMRÜK KARGO ŞB. ŞEFLIGI) | 18/04/2014 15:08:06 |
8. | Alıcıya İhbar Gönderildi,Gümrükte Tutuluyor – ANKARA(ANKARA P.İ.M./GÜMRÜK KARGO ŞB. ŞEFLIGI) | 18/04/2014 15:17:03 |
9. | PTT İşyerine Teslim Edildi – ANKARA(ANKARA P.İ.M./GÜMRÜK KARGO ŞB. ŞEFLIGI) | 18/04/2014 15:23:17 |
10. | Teslim Edildi – ANKARA(ANKARA P.İ.M./GÜMRÜK KARGO ŞB. ŞEFLIGI) | 21/04/2014 10:26:28 |
Gümrüğe sevk edilen bir ürünün nasıl teslim alınacağını yukarıda açıklamıştım. Bu örnekte, tarafıma gönderilen ihbarname üzerine evraklarımla birlikte bizzat gümrüğe gidip gerekli vergileri ödeyerek ürünümü teslim aldım. Böyle bir ihtimal, daha çok ürünün üzerinde yazan fiyatın düşük, fakat kutu boyutunun büyük olması sonucu ortaya çıkıyor, bunu da belirteyim. Bu durumda, ürünün fiyatı 30 Euro ve altındaysa ve bunu ispatlarsanız 3.5 TL gibi cüzi bir vergi ödeyerek ürününüzü teslim alıyorsunuz, fakat ambalajın üzerindeki fiyat 30 Euro ve üstünü gösterirse ya da ürün fiyatının 30 Euro ve altında olduğunu ispatlayamazsanız, her halükarda gümrük vergisi ödemek durumunda kalacaksınız. Etiketteki rakam 30 Euro ve üstü ise, gümrüğe gitmenize gerek kalmadan kapıda da vergiyi ödeyebiliyorsunuz, çünkü bu durumda vergi ödeyeceğiniz bir bakıma kesinleşmiş oluyor.
ÖNEMLİ NOTLAR:
Değerli okuyucularım,
Son zamanlarda kargo takibi konusunda hayli mesaj almaya başladım. Hatırlatmak ve tekrar etmek istediğim birkaç konu var:
1. Sipariş edilen ürünlere ait kargo bilgisinin sistemde, özellikle PTT sisteminde görünmesi, ürünün satıcı tarafından kargoya verildiği tarihten itibaren 10-15 günü bulabilir. Lütfen sabırlı olunuz. Eğer ürünün kargoya verildiğinden eminseniz ve 15 günden fazla süre geçmesine rağmen kayıtlarda görünmüyorsa, sorun o zaman başlar. Aksi halde bir sorun olduğunu söyleyemeyiz. Bu durumda maalesef benim de yapabileceğim bir şey yok. Yapılacak tek şey, ürünü satın aldığınız kişi ya da firmaya, “Ürünüm kargoya verildi, ama şu kadar gün geçmesine rağmen kayıtlarda görünmüyor. Kontrol edip beni bilgilendirirseniz sevinirm.” şeklinde bir mesaj göndermektir. Bana sorsanız benim tavsiyem de aynen bu olacaktır, o yüzden sormanıza gerek yok.
2. Ürünlerin taşınma, yani kaynak ülkeden çıkıp hedef ülkeye (Türkiye’ye) ulaşma süresi de 5-20 gün arasıdır. Yine burada da maksimum süre (20 gün) geçmeden sorun olduğunu belirtemeyiz. Eğer ürününüz satın alınan ülkeden çkmış, ama 20 gün geçmesine rağmen Türkiye’ye (ya da ulaşacağı ülkeye) girmemişse, sorun büyük ihitmalle Türkiye tarafındadır. Bir şekilde UKİM’e ya da PTT’nin bu işle ilgili herhangi bir birimine ulaşmaya çalışın. Evet, maalesef telefonlara bakmıyorlar. İstanbul’daysanız bizzat ofise gidebilir ya da PTT’nin internet sitesindeki formu doldurabilirsiniz. Güncel telefon numaralarına ve adreslere Google’da arama yaparak ulaşabilirsiniz. Maalesef bu konuda yine benim yapabileceğim bir şey yok. Ben de aynen size yazdıklarımı yapıyorum bu tür durumlarda: Ya bekliyorum, ya satıcıyla iletişime geçiyorum ya da bir şekilde PTT’ye ulaşmaya çalışıyorum.
3. Kargonuzun takibini kendiniz de yapabilirsiniz. Yukarıda verdiğim adresleri dikkatlice not ediniz ve onları kullanınız. İfadeler İngilizce olacaktır, ama kalıplar bellidir. Bunları da yine yukarıda açıkladım.
4. Sonuç olarak, aksiliklere, garipliklere ya da diğer sorunlara benim bir çözüm getirmem imkansız. Sorun her zaman iki taraftan birindedir: ya satıcıda ya da PTT’de. Dolayısıyla sorunun kaynağına göre bu ikisinden biriyle irtibata geçmeniz gerekecektir. Bu yazıda yeterince yorum olduğundan, sayfayı daha fazla uzatmamak için yeni yorumları onaylamayacağım.
5. Yurtdışı alışverişleriniz için Banggood’u tavsiye ederim. Açıkçası tek bir firma odaklı olması ve ürün yelpazesinin çeşitliliği dolayısıyla benim tek tercihim. Buraya tıklayıp üye olduğunuzda, alışverişlerinizde kullanabileceğiniz 10 Dolarlık bir hediye çeki hesabınıza tanımlanacaktır.
6. Yukarıda, ilgili yerde de yazdığım üzere, maaalesef son düzenlemelerle birlikte gümrükteki vergi sınırı 30 Euroya düşürüldü.




merhaba ben Fransa’ya kargo yolladım 60x40x30 ölçülerinde 15 kiloluk bir paket. Türkiye’den çıkmış ama nerede,takıldı mı,teslim edildi mi acaba nasıl kontrol edebilirim?
Merhaba. Takip kodu vermedilerse kontrol edemezsiniz maalesef.
Benim anladığım kadarı ile gümrüğe takılmış oluyor. bu durumda ne yapmalıyım bilgi rica etsem teşkr…..
Gümrükten size ihbarname gönderirler ve sizi gümrüğe çağırırlar.
Merhaba , banggooddan CK104 aldım. Ancak adresim değişti. Kargomu teslim etmişler ancak ben almadım. Ne yapmalıyım. Kargo alıcısının ismi 1 ile başlıyor. Acaba iademi edilmiştir. İade durumunda paramı almak için ne yapmalıyım teşekkürler
Merhaba. Satıcıyla görüşebilirsiniz ürünümü alamadım diye. Para iadesi talep edin bence.
Merhaba ben aliexpressten 21.10 sipariş kargoya verilmiş goruluyor.21 gun oldu hala ‘takip bilgisi gecici olarak kullanılamıyor. Acil durumda kargo sirketinden onay alın ‘ yazıyor satıcıya iletiyorum kargonuzda bir aıkıntı yok hersey yolunda diyor ne yapmayalım ?
Merhaba. 1 hafta daha bekkleyin derim ben. O da olmazsa para iadesi talep edersiniz.
Merhaba,
Yurt Dışından aldığım pillerin durumu şu an itibariyle biraz karışık ve işin içinden çıkamadım. Neredeyse bütün terimler yazıyor. Son durumu da bilginizi paylaşarak yorumlarsanız çok mutlu olurum şimdiden teşekkür ederim. PTT sitesinden alınan bilgiler aşağıda yazıyor. Kargonun çıkış aşamasından başlıyorum çünkü kafam çok karıştı.
http://hizliresim.com/88GgEV
Merhaba. Çok tuhaf gelişmeler olmuş gerçekten de, ama şu anki durumda iade ediliyor gibi görünüyor maalesef. En kısa zamanda Yenimahalle’ye gidip ürünü teslim almanızı tavsiye ederim.
PTT den gerekli açıklama geldi. Ürünü gönderirlerken ad soyad yazılmamış onun için vermiyorlar.İade edilecekmiş. Yardım ettiğiniz için teşekkür ederim.
Rica ederim. O halde para iadesi alabilirsiniz.
🙁 merhaba isa bey beklediğim 11 .11 geldi ama benim siparişlerim yoğunluktan işleme alınmadı sanırım yeniden mi sipariş etmeliym yoksa odemeyi almasını beklemeli miyim bilemedim ki yardımcı olursaniz çok sevinirim ( odeme bekleyen siparişler kısmında ” şimdi ode ” yazısı görünüyor ürünlerin altında
Merhaba Kevser Hanım. Ödemenin alınmasını beklemeniz daha iyi olur bence. Ödemesini yaptıysanız kesinlikle tekrar bir şey yapmanıza gerek yok.
Çok çok teşekkür ederim iki kez sipariş verecektim aynı ürünler den. Sizin cevabınıza gore hareket ettim. İyi günler dilerim
merhabalar isa bey. ben airsoft için reddot aldım. 30,20 dolar. RS630192022NL Balıkesire istedim.
–turkey gönderi gümrüğe sevk edildi.(gelen)
–İstanbul avr ptt işyerine girdi,yurtdışı kabul geliş kaydı yapıldı.
süreç nasıl ilerler acaba.
Merhaba İsmail Bey. Şu anlık sorun yok. 10 gün içinde adresinize teslim edilir.
Merhaba isa bey
25.10.2016 tarihinde RH018013910TR takip numarali kargomun satin almasini gerceklestirdim. 04.11.2016 tarihinde de basaksehir pim tarafindan kayit altina alindigini goruntuledim fakat kargom hala elime ulasmadi e devletten baktigimda 04/11/2016 13:55:01İST.ULUSLARARASI PİMZimmet Alındı yaziyor. Acaba kargom bana ulasirmi yoksa tekrar geri mi gonderilir. Cevabinizi bekliyorum tesekkurler.
Bu arada ilk kargom degil defalarca siparis verdim hepsi kapima geldi ama bu kargoda hic bir degisiklik yok nedense
Merhaba Tamer Bey. Önümüzdeki hafta veya en geç ondan sonraki hafta teslim edilecek gibi duruyor. Kontrol süreci uzamış sanki.
Upim ile gorustugumde dun bana kargomun iade uzerine personel zimmet altina almis dediler gumruk ve ukim ile de gorustum ama onlar bana boyle bisey olmadigini urunle ilgili bi sikinti olmadigini ve yurtdisindan giris kaydinin yapildigini soylediler ben hangisinin soyledigini yapacagimi sasirdim artik
O halde birkaç gün daha bekleyin derim ben. Durum netleşecektir. En kötü ihtimalle para iadesi alırsınız.
Isa bey dediginiz gibi bi kac gun gecti fakat hala kargom ayni sekilde gorunuyor once yurtdisi kayit yapildi sonra zimmet alindi yaziyor fakat ayin 4 unden bu tarihe kadar gecen surede hic bir degisiklik soz konusu degil iade talep ettim bu arada urun elektronik sigara oldugu icin biraz tedirginim ptt nin sitesinde zimmet alindi yaziyor baska islem yok geri gonderme vs olayi soz konusu degil 17 track sitesindende herhangi bi islem gorulmuyor upim deseniz zaten Allah onlari bildigi gibi yapsin kimse telefona bakmiyor bile ne yapayim?
Elektronik sigara maalesef yasak Tamer Bey. Ürünün satıcıya ulaşmasını beklemekten başka bir şey yok maalesef.
yasak olmasına rağmen ülkemizde maalesef faiş bedelden satılıyor ve benim anlamadığım olay şu madem bu ürünün gümrükten geçmesi yasak ülkede satışı yasak nasıl oluyorda bu ürün aynı ülkeden başkaları tarafından sipariş edilip gelebiliyor illa yasaksa neden rüşvetle iş halletmeye çalışılıyor bunu anlamakta zorluk çekiyorum
Maalesef Tamer Bey. Bazen de kontroller sıkı yapılmıyor ve şans eseri gümrükten geçebiliyor.
Merhaba Tamer yazını okudum ve aynı durumu paylaşıyorum ürünün geldimi noldu
Maalesef gelen giden yok ay sonunda geri gidecegini soylediler depoda bekletiyolarmis
O halde ondan sonrasını iyi takip edin derim.
Merhaba,
Hongkongpost (Ücretli Kargo) EMS ile playasia’dan oyun aldım. Durumu 4-5 gündür “2016-11-05 23:40 Hong Kong (Yurt Disi), Gonderi yurtdisina sevk edildi, Send item abroad (EDI-received)” gözükmekte. Normal midir? Kaybolma durumundan korkuyorum. Siteye başvursam mı yoksa beklesem mi? Beni düşündüren ücretli gönderinin bu kadar süredir bu durumda gözükmesi… Bilgilendirirseniz sevinirim.
Kolay gelsin.
Merhaba. Herhangi bir sorun yok. Ürün şu anda taşınma aşamasında. 10-15 güne kadar ülkeye girer.
Merhaba biri takipli biri takipsiz 60 günu dolan ve para iade aldigim urunler elime ulaştı bu durumda ne yapmaliyim
Merhaba. Bu durumda satıcıya gerekli ücreti gönderebilirsiniz.
Merhaba İsa bey bir sorunum vardı yardımcı olursanız sevinirim.
Ali… ile başlayan malum siteden gelmeyen ürün için DİSPUTE açtım 5 gün sonra bu mesaj düştü ekranıma ;
Order NO:78664646531698
Dispute Reason:Customs is holding the package
Status:Dispute Finished (bu kısım yeşil renkli yazıyor)
Refund Only US $ 34.00 (bu kısım da yeşil renkli yazıyor)
bu ne demek? ve bu ?
Sipariş Numarası:78664646531698
durum:bitirdi (bu kısım da yeşil renkli yazıyor)
hatırlatma: Uyuşmazlık bitirdi.
para iadesi yapacaklar mı ? yaparlarsa kaç günde bana gelir para?
Şİmdiden yardımınız için çok teşekkür ederim iyi akşamlar…
Merhaba Barış Bey. 34 Dolar iade yapacaklar size. 15-20 gün içinde hesabınızda olur.
Merhabalar bana Havanttan kargo gelicek ama gelmedi 13 gün oldu …. Şimdi ye kadar gelmesi lazımdı ne yapmalıyım…
Merhaba. Takip kodu yoksa hiçbir şey yapamazsınız maalesef.
Merhaba isa bey 04.11.2016 tarihinde ptt kargoyla ingitere ye hediye kargo turpex ile gönderdim.degeri 200 euro olan pakete yanlışlıkla 1400 euro deger biçilmiş bu yüzden paket için arkadaşımdan yaklaşık 550 euro istemişler,Bu sorunu nasıl çözebiliriz bize yardımcı olabilirmisiniz.şimdiden teşekkür ederiz.
Merhaba Fatma Hanım. Arkadaşınız paketi kabul etmeyip iadesini isteyebilir. Bu durumda size geri gelecek ve siz de tekrar gönderebileceksiniz. Ancak bu da hayli uzun ve zahmetli bir süreci gerektirecek, maaelsef.
İsa bey Gümrüğe takılma limiti varmı?defalarca gümrüğe takılsam her seferinde ücretini ödeyip alabilirmiyim.yoksa hop kardeşim tamam senin limitin doldu gibi bir olay varmı?bu gönderilerin kayıtları tutuluyormu gümrükte?
Yasal olarak belli bir limit var aslında (yılda 4 veya 5 kezdi yanlış hatırlamıyorsam), ama çok uyulmuyor buna. Siz yine e ayda birkaç siparişten fazlasını geçmeyin. Kayıt tutulmuyor diye biliyorum.
merhaba ben krampon satın almıştım siparişimden 3 gün sonra kargoya vermiş satıcı ve özellikle hızlı kargo istemiştim 4 gün önce Ems kargoya vermiş ve takip ediyorum 2 gündür yurt dışına sevk edildi yazıyor sezce ne kadar sürede gelir ? çok acelem var bu konuda :/ çünkü forumlara bakıyorum çok kişi yazmış hızlı kargom son hareketi yurt dışına sevk edildi yazıyor kaç gündür bekliyoruz bi değişiklik yok diye.
Merhaba. EMS ise bir hafta içinde girer Türkiye’ye.
PTT zimmet alındı ibaresi ne anlama geliyor yardımcı olur musunuz ???????
Ya gümrükte bir memura zimmetlenmiştir ya da dağıtımıa çıkmıştır ve kuryeye zimmetlenmiştir.
merhaba ben bişey sorucaktım. yurtdışından krampon siparis ettim ems hızlı kargo ile ayakkabı ve kargo parası 80 dolar ve satıcı ürünün bana en geç 7 gün içinde gelecegini söyledi. takip numarasını yazıyorum 3 gündür Receive item from customer (Otb) yazıyor bir sorun olmaz değilmi ?
Merhaba. 7 gün içinde Türkiye’ye giriş yapar, ama ondan sonra kaç günde teslim edilir, kesin bir şey demek zor. Yine de bir sorun olacağını sanmıyorum. En kötü ihtimalle sizi gümrüğe çağırırlar.
İsa bey sizi Allah göndermiş olmalı sanırım günlerdir sabırsızlıktan ve sinirden kafayı yemek üzereyim iki sorum olacak cevaplarsanız çok sevinirim .
1. Yurt dışından yüzük sipariş ettim 5 doların altında olduğu için takipsiz kargo ile gönderildi ürün 25.10.2016 Türkiye’ye giriş yaptı ancak ne evime geldi ne de benimle irtibatta geçen oldu satıcıya yazıyorum yerel postane gibi şeyler söylüyor tam bir sinir bozucu ikinci sorum ise 24 gündür beklediğim ürünüm takip numarasını yazsam bakabilir misiniz ?
RS279521859CN
Barış Bey, takipsiz kargonun Türkiye’ye giriş yaptğını nasıl fark ettiniz? Mutlaka teslim edilir size yine de. Dİğer ürünün daha 10-15 günü var.
merhaba verdiğiniz takip no zimmet alınmış yani %99 satıcıya geri gidecek
Merhaba isa bey ben 25 inde ptt kargoyla Almanyaya oyuncak ayi yolladim degerine gorevli 35€ yazdi. Kargom hizli bi sekilde ertesi gun istanbula ulasti sonrasinda gonderi yurtdisina teslim edildi giden yaziyo ve halen bekliyo bi sorun mu var acaba ilk defa gonderdim
Merhaba Ahmet Bey. 10 gün kadar daha bekleyin derim. Bu süreç en az 10 günü gerektirir.
Merhaba isa bey.
Bu takip kodları hakkında sorum olacak.mesela alışverişlerde kimi takip kodları RS-LP-S-SYBAB- bu yazdığım kodlar gibi başlıyor.kargomuz yurt içine geldiğinde ptt yurtdışından takip edilebilen kodlar hangileridir bu kodları yazabilirmisiniz acaba?
Merhaba Fatih Bey. R ile başlayanlar PTT üzerinden %100 takip edilebiliyor. Diğerleri değişiyor duruma göre maalesef. Bazılarının PTT bazılarını DHL bazılarını da Yurtiçi Kargo gibi firmalar dağıtıma çıkarıyor. Global bir kargo takip sitesinden takip etmenizi tavsiye ederim. Kodlarla ilgili ilerleyen zamanlarda bir çalışmam olacak.