Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Paintball Nedir, Nasıl Oynanır? Etkinliğimiz ve Dahası

14 Eylül 2012 Cuma 9 yorum İsa Sarı

11 kişilik bir ekip ile 10 Eylül 2012 tarihinde, bir bakıma "askerlik provası" ya da "atış simülasyonu" olarak değerlendirilebilecek bir hareket oyunu olan Paintball'u oynadık. Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve diğer bazı kurumlarda çalışan arkadaşlarımızla birlikte, Şehirfırsatı üzerinden satın aldığımız indirimli kodlarla Çankaya'ya bağlı Mühye Köyü'ndeki Kırmızı Paintball (Project Paintball) sahası içerisinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, heyecan verici olduğu kadar vücudun zinde kalması için de bir o kadar faydalıydı. Her ne kadar bu, katıldığım ikinci Paintball oyunu olsa da, ilkinde yaşadığım heyecanı, yeni arkadaşlarla bu seferinde de yaşamış bulundum.

Maalesef "Paintball" sözcüğü için, herhangi bir Türkçe karşılık önerilmiş değil. Bire bir karşılığı olarak "Boya topu" ifadesi kullanılabilecek olsa da, eksiksiz bir çağrışım yapmadığı için bunun tercih edilebilirliği son derece düşük. Belki "boya tabancası oyunu" ya da "boya topu oyunu" gibi çok unsurlu bir karşılık getirilebilir; fakat ben, karışıklığa yol açmaması için, en azından şimdilik, Paintball terimini olduğu gibi kullanmaya yoluna gideceğim.

Öncelikle, bilmeyenler için Paintball'un nasıl bir oyun olduğunu anlatmak istiyorum. İlk olarak 27 Haziran 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde oynanan Paintball, eşit sayıda oyuncu barındıran iki ya da daha fazla takımla, belli bir amaç dahilinde gerçekleştirilen bir etkinliktir. Her oyuncuya, içerisine yuvarlak boya kapsüllerinin yerleştirileceği bir silah verilir ve oyuncular, öncelikli olarak bir kask ve kamuflaj kıyafetiyle donatılır (yurt dışında plastik zırh, gelişmiş ekipmanlar ve koruyucu eldivenler de kullanılmakta, ama maalesef ülkemizde, maliyetlerinden dolayı bunlar tercih edilmemektedir). Temin edilen silahın içerisine bir miktar boya kapsülü yerleştirilir. Bu boya kapsülleri, silahtan çıkıp bir yüzeyle temas ettiği anda patlar ve içerisindeki renkli boya yüzeye dağılır. İnsan vücuduna teması halinde bir miktar acıya sebebiyet verir ve çoğu zaman ufak morluklar ortaya çıkarır; fakat bu acının ve morluğun şiddeti, boya kapsüllerinin kalitesine göre değişkenlik gösterir. Yine de, korkulacak kadar bir acı ve morluk ortaya çıkmaz. Boya kapsülleri ve içerisindeki boyalar, doğada tamamen çözünebilir su bazlı polimerden üretilir ve dolayısıyla sağlık açısıdan zararsızdırlar.

Paintball Sahası, Kırmızı Paintball

Paintball sahasından bir kare

Paintball silahları ise, basınçlı hava ya da sıkıştırılmış karbondioksit sayesinde bu kapsülleri ortalama 91 m/s hız dışarı atar; fakat rüzgar, silahın durumu vb. etkenlerle bu hız çoğu zaman düşer ve boya kapsülü hedefinden şaşabilir. Bekler pozisyonda, tetik civarındaki bir tuşa basılarak silah, emniyet konumuna alınır ve maç başladığında bu tuşa tekrar basılarak atış konumuna getirilir. Çoğu silahta, tutukluklara karşı bir çekme kolu bulunur. Kapsül sıkışması gibi bir durumda bu kol çekilerek, içerideki tutukluk giderilir. Ayrıca, zaman zaman basınçlı havanın da yeniden doldurulması gereklidir. Silahlar, tam otomatik olabileceği gibi yarı otomatik de olabilir. Ülkemizde, yine maliyetlerinden dolayı, tam otomatik Paintball silahı görmek neredeyse imkansızdır ve maalesef, çoğu oyun sahasında silahlar miadını doldurmuş, deforme olmuş durumdadır.

Paintball Silahının Yapısı

Paintball silahının yapısı

İdeal oyuncu sayısı, sahanın büyüklüğüne göre takım başına 5 ile 8 kişi arasında değişmektedir. Takımlar kurulduktan sonra, etkinliğin düzenleneceği mekandaki hakem, kuralları ve silahın nasıl kullanılacağını anlatır. Bu kurallardan en önemlisi, yakın mesafeden atış yapmamak ve oyun sahası içinde kaskı hiçbir surette çıkarmamaktır. Aksi halde, kör olmaya kadar giden yaralanma olayları görülebilmektedir. Oyunun amacı, oynanış tarzına göre değişebilir. Belirlenen bir süre (örneğin on beş dakika) içerisinde, rakip takımdaki tüm oyuncuları vurup onları devre dışı bırakan ya da süre sonunda en çok oyuncuyla kalan takım, o devreyi kazanmış sayılır. Ayrıca, bir hedefi (örneğin bayrağı) bir noktadan diğerine (genellikle rakip takımın alanı içerisine) taşıma ya da bir bölgeyi belli bir süre boyunca kontrol altında tutma gibi amaçlar etrafında da oyun oynanabilir. Oyun süresini ve devre zamanlarını oyuncular belirleyebilir, fakat ortalama bir devre 15 dakika, oyun ise toplamda 2 saat sürmektedir. Oyun içerisinde kullandığı silah dahil herhangi bir yerinden vurulan ya da mermisi (kapsülü) biten oyuncu, oyun sahasını terk eder ve bir sonraki devreyi beklemeye başlar. Mermisi biten oyuncu, belli bir ücret karşılığında istediği kadar mermi satın alabilir.

10 Eylül tarihli Paintball oyunumuz öncesi

10 Eylül tarihli Paintball oyunumuz öncesi

Bu oyun, dünya genelinde profesyonel anlamda, turnuvaları dahi düzenlenecek kadar bilinmekte ve oynanmaktadır. Hatta bazı ülkelerde zaman zaman askeri eğitim amacıyla da oynatılmaktadır. Tüm bunlara rağmen Paintball, maalesef ülkemizde yeterince tanınmış durumda değildir. Bunun yanı sıra silahların, boya kapsüllerinin ve ekipmanların çeşitliliği, ayrıca sahaların zenginliği de yine bu oyunun en iyi şekilde oynandığı ülkelerde daha fazla ve daha profesyonelcedir. Yine de, ülkemizde yeni yeni tanınan bu oyunun zaman içerisinde daha iyi şartlar altında oynanacağından şüphem yok. Yapılacak tanıtım faaliyetleri ile oyunun daha fazla kişiye ulaşması sağlanabilir.

Yeri gelmişken, tüm arkadaşlarım adına, keyifli bir Paintball etkinliği gerçekleştirmemizde dostane tavırlarıyla bizlere yardımcı olan Kırmızı Paintball (Project Paintball) yetkililerine teşekkür ederim. Ayrıca, Paintball ekibimizdeki Barış Ünver'in konuyla ilgili kaleme aldığı anılarına da buradan ulaşabilirsiniz. Paintball Ankara ve çevresinde buluşmak dileğiyle...

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

9
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
6 Yorum konuları
3 Konu cevapları
1 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
7 Yorum yazarları
BurhanAvcilİsa Sarıfetullah mavuç Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
Burhan
Burhan

İsa hocam yanlış hatırlamıyorsam 1-2 sene önce göz lazer ameliyatı ve lens hakkında bilgilenmek için blogunuzu ziyaret etmiştim, şimdi tekrardan karşıma çıktınız sizin gibi bilgi veren blogların sayısı bir elin parmağını geçmiyor, hakkını veriyorsunuz gerçekten teşekkür ederiz.

Arkadaşm güzel yorum yapmışsınız benim sorum oyun alanı ortalama kac metrekaredir? İyi bir oyun sahası icin mekan kac metrekare olması gerekiyor?

Avcil
Avcil

Sizinle iletisime gecme k istiyorum is konusmak icin

fetullah mavuç
fetullah mavuç

mermi haznesin de kaç adet boya kapsülü var acaba ?

gül güzel
gül güzel

bende öğrenmek isterim

özcan karagöl
özcan karagöl

çok güzel bilgiler verdiniz yeni başlayacak olan ben çok şey öğrendim.