Lazerle Göz Ameliyatı: PRK-LASEK, LASIK ve Diğerleri
Göz kusurlarının düzeltilmesinde en başta gelen yöntemlerden biri olan gözlük ve kontak lenslerin ardından, özellikle ülkemizde son yıllarda tercih edilmeye başlanan lazerle göz ameliyatları ya da halk arasındaki tabirle “gözü çizdirmek”, gerek uygun fiyatıyla gerekse estetik avantajıyla pek çok göz doktoru ve kurum tarafından uygulanmaya başlandı. Bu konuda bazı kesimler operasyonun bir zararı olmadığını belirtirken, bazılarıysa (özellikle gözlükçüler) riskli ve zararlı olduğuna vurgu yapmaktadırlar. Tarafsız bir şekilde kaleme alınan bu yazıda, birçok şekli olan lazerle göz ameliyatı hakkında ihtiyaç duyduğunuz hemen her bilgiyi bulabileceksiniz.
İÇİNDEKİLER:
1. GENEL İTİBARİYLE GÖZÜN GÖRME İŞLEVİ
2. YAYGIN GÖZ KUSURLARI
2.1. Miyopi
2.2. Hipermetropi
2.3. Astigmatizm
2.4. Prespyopi
3. EXCIMER LAZER AMELİYATI
3.1. Yüzeysel Ameliyat (PRK-LASEK)
3.2. Kesikli Ameliyat (LASIK)
3.3. Diğerleri (Wavefront vs.)
4. AMELİYAT HAKKINDA GENEL BİLGİLER
4.1. Ameliyat Şartları
4.1.1. Kimler Ameliyat Olabilir?
4.1.2. Kimler Ameliyat Olamaz?
4.2. Ameliyat Öncesi
4.2.1. Tetkikler ve Ön Muayene
4.3. Ameliyat Süreci
4.4. Ameliyat Sonrası
5. LAZERLE GÖZ AMELİYATININ RİSKLERİ
6. SIKÇA SORULAN SORULAR
1. GENEL İTİBARİYLE GÖZÜN GÖRME İŞLEVİ
Göz, aynen bir kamerada ya da fotoğraf makinesinde olduğu gibi iki adet optik noktaya sahiptir: Kornea ve lens. Kornea, saatin camı gibi göz yüzeyinin önündeki saydam penceredir. Lens ise göz bebeğinin arkasındaki saydam mercektir. Bu ikisinin haricinde görme olayında önemli bir işleve sahip olan bir diğer kısım retina ise, bu iki oluşumdan geçerek kırılan görüntünün gözün arkasında odaklandığı yerdir. Buraya düşen görüntü beyne iletilerek görme olayı sağlanır.
Göze giren ışınların oluşturduğu görüntü, retina yerine onun daha önünde odaklanırsa, uzağı net görememe, yani “miyopi” oluşur. Bu durum, ya aşırı dik bir kornea ya da normalden daha uzun bir göz küresi nedeniyle ortaya çıkar. Miyopi hastaları yakın nesneleri çok iyi görürken, uzaktaki nesneleri bulanık görürler. Bu kusuru düzeltmek için gözün kırıcılık gücünü azaltmak gereklidir. Bu ise gözlük, kontak lens ya da excimer lazer ile korneanı üzerini düzleştirmek suretiyle yapılabilir.
Gözün içine giren ışığın retinanın arkasında odaklanması durumudur. Normale göre daha düz bir kornea veya ön arka uzunluğu kısa bir göz küresi nedeniyle ortaya çıkabilir. Tedavisinde amaç, gözün kırıcılığını artırmaktır. Bu ise yine gözlük ya da kontak lens ile, kısmen de excimer lazer sayesinde yapılabilir.
Kornea çapının değişik yönlerde farklı olması durumudur. Bu durum, bir yumurta ile futbol topunun kıyaslanması ile anlaşılabilir. Futbol topunun her yönde çapı eşit iken, yumurtada çap değişik yönlerde farklıdır. Bu durumda göze giren ışınlar iki farklı noktada odaklanır. Astigmatizm tedavisinde ise gözlük, kontak lens ya da korneanın kırıcılığının farklı olan aksının düzeltilmesi için çeşitli lazerler kullanılır.
Göz lensinin, kırıcılığını değiştirme gücünün yaşa bağlı olarak azalması sonucu ortaya çıkan bir kusurdur. Genellikle kırk yaş sonrası ortaya çıkar ve altmışlı yaşlara kadar ilerler. Bu hastalar, yakını görebilmek için gözlük kullanmak zorundadırlar. Tedavisinde normal yakın gözlükleri, bifokal veya varikofal lensler kullanılabilir. Gözlerin bir tanesinin yakın, diğerinin uzak görme için ayarlanması da hem yakını hemuzağı net olarak göremeyenler için uygulanan tedavi biçimlerinden biridir ve bu “monovizyon” olarak adlandırılır. Son yıllarda bu konuda kontak lens, lazer, cerrahî müdahale gibi olasılıklar artmıştır.
Bu tedavi şekli, korneanın şekil ve kırıcılığının lazer ışınlarıyla düzeltilmesi esasına dayanır. Bu işlem, miyopi hastalarında 6-7 mm merkeze, hipermetropi hastalarında ise 5 ile 5.9 mm çevre kısma lazer enerjisi yüklenerek uygulanır. Astigmatı olan hastalarda ise astigmatın, yani korneanın daha dik olduğu aks tıraşlanarak belli bir sonuç elde edilir. Bu işlemler tek tek yapılabildiği gibi bazı hastalarda aynı anda da yapılabilir.

Excimer lazer tedavisinin yaygın olarak kullanılan iki şekli vardır. Bunlardan birisi kornea yüzeyine uygulanır, diğeri ise kornea içine. Buların haricinde wavefornt, epi-lasik gibi kişiye özel çeşitleri de vardır.
3.1. Yüzeysel Ameliyat (PRK-LASEK)
Lazer ışınları direkt olarak hastanın korneasına uygulanır. Daha çok, düşük göz numaralarında ve korneası ince olan hastalarda tercih edilir. En önemli avantajı, kornea kalınlığının korunmasıdır. Ayrıca, ameliyat sonrasında çok zor anlaşılan bir iz bırakması sebebiyle de polis okulları ve askerî okul adaylarına avantaj sağlar.
Örnek bir PRK-LASEK ameliyatı videosu.
Bu şekil ameliyat ile tedavi olan miyop hastalarda 3, hipermetrop hastalarda ise 4-5 gün boyunca koruyucu kontak lens gözlerine yerleştirilir. Hastanın epiteli iyileşene kadar (yaklaşık 4-5 gün) gözde yanma, batma, sulanma ve hafif ağrı gibi şikayetler olabilir.
Bu tedavi türünün dezavantajlarından birisi de, yüksek numaralara uygulanamamasıdır.
Göz numarası yüksek olan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Tüm kalınlığı 500-550 mikro olan kornea üzerinden özel bir bıçak sayesinde 160 mikron (yaklaşık 3 saç teli) kadar bir kapak kaldırılır ve lazer ışınları bu kapak altına gönderilir, ardından kapak kapatılır.
Örnek bir LASIK ameliyatı videosu.
Ameliyat sonrasında, ilk gece harici ağrı olmaması, erken görme sağlanması ve iş gücü kaybının azlığı bu yöntemin en önemli avantajlarındandır. Dezavantajı ise korneası ince hastalarda tercih edilememesi ve dikkatli bakıldığında yara izi bırakmasıdır.
3.3. Diğerleri (Wavefront vs.)
Bu iki ameliyat şeklinin haricinde, basında “kartal gözü” olarak tabir edilen “Wavefront” tedavisi de yaygındır. Bu tedavi şeklinde gözün ayrıntılı bir haritası çıkarılır ve bu harita bilgisayar yardımıyla analiz edilerek, göze tamamen kendisine özel bir tedavi uygulanır. Hem PRK-LASEK hem de LASIK ile uygulanabilir. Gözün daha ince kusurlarını da düzelteceği için daha fazla görme sağlar ve özellikle geceleri daha kaliteli görüş sunar; fakat ücreti normal tedaviye göre %50 oranında daha fazladır.
“Advanced CustomVue” adında bir tedavi yöntemi ise, Wavefront’un geliştirilerek daha kullanışlı hale getirilmesidir. Bu yöntemde, göze yansıyan ışınlardan alınan bilgiler bilgisayar tarafından işlenir ve tedavi bu bilgilere göre devam eder. Ayrıca, gözün üç boyutlu görme haritası da çıkarılır.
Intralase LASIK adı verilen bir teknikte ise, kornea yüzeyi (flep) insan eli ve bıçak yerine lazer ile kaldırılır. Bu sayede başarı ihtimali %100’e yakın olur ve daha hassas bir ameliyat gerçekleştirilir.
Ameliyatın Topolyzer, Q-Value gibi çeşitleri de vardır; fakat bunlar yaygın olarak kullanılmazlar.
4. AMELİYAT HAKKINDA GENEL BİLGİLER
4.1.1. Kimler Ameliyat Olabilir?
– 18 yaşını doldurmuş olanlar.
– Son iki yılda göz derecesi 0.50 dereceden fazla değişmemiş olanlar
– En fazla 10 dereceye kadar miyopi, 7 dereceye kadar astigmat ya da 7 derece kadar hipermetropisi olanlar.
– Kornea kalınlığı yeterli kalınlıkta ve dokusu sağlam olanlar.
– Yumuşak kontak lens kullanılıyorsa, ameliyattan en az 10; sert kontak lens kullanılıyorsa 20 gün önce kullanımı bırakanlar.
4.1.2. Kimler Ameliyat Olamaz?
– Romatizmal hastalıkları olanlar.
– Kalp hastaları.
– Diyabet hastaları.
– Hamile ya da bebek emziren kadınlar.
– Daha önce gözlerinden ameliyat olanlar.
– Keratokonus hastaları.
– Göz tansiyonu olanlar.
– Katarakt gibi ağır göz problemi olanlar.
Bunun dışında, ameliyat yaşı hakkında sıkça sorulan bir soruya cevap vermek gerekirse şunu söyleyebilirim: 23 yaşından önce ameliyat olmayınız.
Ameliyat öncesinde gözün yorgun olmaması şarttır. Uykusuz geçen bir gecenin ardından ameliyat pek sağlıklı olmayacağı gibi makyaj, parfüm ya da kolonya gibi maddeler kullanmak da ameliyat seyrini etkileyebilir. Zira uçucu gazlar lazerin etkinliğini önleyebilmektedir.
4.2.1. Tetkikler ve Ön Muayene
Ameliyattan önce refraksiyon bozukluğu, kornea çapı, kornea kalınlığı, gözün ön yüzeyinin durumu ve retina tabakası ayrıntılı olarak incelenir. Bu ilk tetkikler ve ön muayene yaklaşık bir saat kadar sürer. Bu süre zarfı içerisinde göze belli aralıklarla uyuşturucu göz damlaları damlatılır. Aynı zamanda göz bebeği büyüyecek ve 4-6 saat görmede hafif bulanıklık oluşacaktır. Daha sonrasında bu durum, 6 saat içerisinde kendiliğinden düzelecektir.
Tedavi odasına girildiğinde, özel bir yatağa sırt üstü uzanmanız istenecektir. Ardından, gözünüz “spekulum” adı verilen bir aletle yavaşça açılacak ve ameliyat boyunca açık kalması sağlanacaktır. Bu sırada, yanıp sönmekte olan yeşil ışığa bakmanız istenecektir. Bu sayede gözleriniz hareket etmeyecek ve daha sağlıklı bir ameliyat gerçekleşecektir.
Yukarıda bahsedilen ameliyat türlerine göre işlemler uygulanacak ve belli bir süreliğine görme kaybı en düşük seviyeye ulaşacaktır. Birinci gözün işlemleri bittikten sonra gözünüze koruyucu kontak lens yerleştirilecek, bir bandaj ile göz kapatılacak ve diğer göze geçilecektir. Her iki gözün toplam ameliyat süresi yaklaşık 5 dakikadır. Ameliyat bitince gözünüzdeki bandaj çıkarılacak ve bir dinlenme odasına alınacaksınız ve burada ilk kontrol gerçekleştirilecektir.
Hayatınızın en zor haftalarından birine hazırlıklı olun, zira uygulamanın yöntemine göre (özellikle PRK yönteminde) 2-8 gün arasında rahatsızlık çekecek ve görme kaybı yaşayacaksınız. Ardından gözünüz yavaş yavaş normale dönecek ve yaklaşık bir ay sonunda en iyi şekline kavuşacaktır.
Ameliyatın hemen sonrasında gözünüz uyuşturulduğu için 15-20 dakika boyunca farkına varılamayacak kadar hafif bir ağrı hissedeceksiniz. Uyuşturucunun etkisi geçtikten sonra orta şiddette ağrı, sulanma, yanma ve batma görülecek. Bu durum yaklaşık 12-24 saat sürecektir. Böyle bir durumda en iyisi uyumaya çalışmak ve ertesi günü beklemektir.
Ertesi gün ağrı, yanma, batma ve sulanma biraz daha azalacak; fakat sona ermeyecektir. Bu sırada doktorunuz sizi kontrole çağırabilir. Damlalarınızı ve ilaçlarınızı düzenli kullandığınız takdirde sonraki günler içinde bu rahatsızlıklar giderek azalacak ve 7. gün sonunda en aza inecektir.
Görme kalitesine gelince, şunları söyleyebilirim: İlk 3-4 gün görme en aza inecek ve refekatçiniz ya da güneş gözlüğünüz olmadan uzak mesafeleri katetmek oldukça zor olacaktır. 3.-4. gün sonunda uzak görme giderek keskinleşecek; fakat yakını görmede bulanıklık olacaktır. Yakını görmedeki bulanıklık ise sonraki 3-4 gün içinde gittikçe iyileşecektir. Her ne kadar kişiden kişiye değişse de, ortalama olarak 10 gün boyunca yakın görüşte belli bir bulanıklık görülecektir.
Ameliyat sonrasında takip eden 3 ay boyunca, gittikçe azalan bir sıklıkta damlalar kullanmanız söylenecektir. Bu damlaların en önemlisi de yapay göz yaşlarıdır. Kuruluğa bağlı olarak belli miktarda yapay göz yaşını kullanabilirsiniz.
5. LAZERLE GÖZ AMELİYATININ RİSKLERİ
Ameliyat, her zaman başarıyla sonuçlanmayabilir ve ameliyat sonrasında istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bunların başlıcaları şöyledir:
– Görüşte azalma ve görüş kaybı.
– Regrasyon (görüşte gerileme).
– Işık haresi etkisi ve bulanıklık.
– Göz kuruluğu.
– Kontrast kaybı.
– Göz tansiyonu.
– Kornea bulanıklılığı, zedelenmesi ya da erimesi.
– Işığa karşı hassasiyet.
– Gece görüşünde azalma.
– Epitel erimesi, yürümesi.
– Nadiren körlük.
Tüm bu riskleri göz önünde bulundurarak ameliyata girmek ve sonuçlarına katlanmak gereklidir. Zira, bu risklere dayanarak, ameliyatı gerçekleştiren kurum ya da doktor size bir sözleşme imzalatacaktır.
Lazer ameliytı sonrasında göz numarası sıfırlanır mı?
Bu konuda bir şey söyleyebilmek kesinlikle imkansızdır. Unutmamak gerekir ki, hiç kimsenin göz numarası sıfır değildir. En keskin görüşe sahip bir insanda bile 0.1 ile 0.25 arasında kusur vardır. Tabii kişiye özel ameliyat şekilleri sayesinde sıfıra en yakın görüşün sağlanabildiğini de belirtmek gerekir.
Kısacası, ameliyat sonrasında elde edilebilecek en iyi görüş, ameliyat öncesinde gözlük ya da lens ile elde edilebilen görüştür.
Ameliyat sonrası göz numaram tekrar yükselir mi?
Bu konuda da kesin bir şey söylemek mümkün değildir; fakat göz ilerlemesi biyolojik olarak durmuş ve göz sağlığına dikkat eden kişilerde bir yükselme görülmesi zor bir ihtimaldir. Önemli olan, ameliyat sonrası göz sağlığına dikkat etmektir.
“Kartal gibi görmek” mümkün müdür?
Bu tabir, Wavefront tedavisinin magazinsel adıdır. İnsan gözünün yapısı “kartal gibi görme”ye müsait değildir. Lazer, hiç bir zaman gözün diğer tabakalarından kaynaklanan görme eksikliklerini, göz tembelliğini düzeltemez. Gözlükleriniz ile ameliyat öncesi ne kadar kaliteli görüyorsanız ameliyat sonrası beklenti de o seviyelerdedir. Wavefront sadece daha iyi bir kontrast ve gece görüşü sağlar.
Gözlerce numara kalırsa ne yapılır?
Ameliyat sonrası başarı oranı kişiden kişiye ve numaraya göre değişiklik gösterir; fakat beklenenin dışında anormal derecede bir kusur kaldıysa ek bir ameliyat gerekebilir.
Kafaları kurcalayan soru: Doktorlar neden ameliyat olmayıp gözlük kullanıyor?
Aslına bakılırsa bu oldukça zor bir soru. Doktorlar bu soruyu cevaplamayı sevmezler ve her zaman ufak cümlelerle geçiştirirler. Esasında, lazerle göz ameliyatı oldukça yeni bir teknolojidir ve yaklaşk 10 yıllık bir geçmişi vardır. Bu 10 yıllık süreç içerisinde ameliyatı başarılı geçip de sonradan gözlerinde bir sorun ortaya çıkan kimse yok gibi. Kafaları karıştıran asıl soru ise şu: Ya 20 yıl sonrası? Yukarıda da yazdığım gibi, kırklı yaşlardan sonra yakını net görememe sorunu baş gösteriyor. Doktorların çekimser kaldığı noktalardan biri de işte burası: Lazerle göz ameliyatı olmuş birisi kırklı yaşlarda, daha doğrusu yaşlılık sürecinde ne gibi komplikasyonlarla karşılaşabilir?
Lazerle göz ameliyatı çok yeni bir teknoloji olduğu için, gençlik zamanlarında ameliyat olup da yaşlılığa erişimiş birisi henüz yok. Bazı kesimler (hattâ bu kesimler içinde ameliyatı yapan doktorlar da var) lazerle göz ameliyatının yaşlılıkta bazı sorunlara neden olabileceğini ve bunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.
Bunun dışında yine ilerleyen yıllarda ameliyata bağlı olarak göz tansiyonu, katarakt gibi çeşitli göz sorunlarının çıkmayacağının da garantisi yoktur. Bu nedenle, ameliyat olmadan önce iyice düşünmeli ve bu tür riskleri göze almalısınız.
Ameliyatı Yapacak Kuruma/Doktora Nasıl Güveneceğim?
Yine dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de, ameliyatı gerçekleştirecek kurumun ya da doktorun bu konudaki tecrübesi ve amacıdır. Yazılan yorumlardan yola çıkarak, bu işi sadece ticarî amaçlı yapan kurumların/doktorların olduğunu söyleyebilirim. Ameliyat olmadan önce detaylı bir ön muayene ve sonrasında düzenli kontroller şarttır. Bunlara yeteri kadar ilgi göstermeyen kurum ve doktorları tercih etmeyiniz. Ayrıca, sorularınızı kısa cevaplarla geçiştirmeye çalışan ve hastasına karşı ilgisizce davranan doktorları tercih etmemenizde de fayda vardır.
NOT: Lütfen, konuyla ilgili herhangi bir soru sormadan önce yazılmış yorumları inceleyiniz. Sorunuzun cevabını yorumlar içerisinde bulabilirsiniz. Aynı noktaya temas eden önceden cevaplanmış olan sorulara cevap verilmeyecektir.




Merhaba İsa bey;
Ben 28 yaşındayım ve yaklaşık 10 senedir lens kullanmaktayım.Lazer için doktora gittiğimde kornea tabakasın 500 mikronun altında olduğu bu durumda ıntralase olamayacığını söyledi ve prk yapmayı önerdi.göz numaralarım -6 ve 0.75 de her iki gözümde astigmat var.ayrıca son bir senede 1 numara daha yükselmiş göz numaralarım.sizce prk benim için bir çare olabilirmi kornea tabakası ince olanlara gerçektende yapılamıyormu ıntralese?prk da numara kalma ihtimali nedir?Teşekkürler
merhaba isa bey ben 8gün önce lasik ameliyatı oldum.Şükürler olsun ki şimdilik memnunum ameliyat çok kolay oldu fakat bugün banyo yaparken gözüme şampuan kaçırdım doğal olarak biraz yandı fakat geçti daha sonra bunun herhangi bir zararı olurmu? teşekkür ederm.
merhaba ben lise öğrencisiyim ve polis olmak istiyorum.malum göz kusuru istemiyorlar bnde çizdirmeyi düşünüyorum fakat gözün de operasyon olup olmadıgını anladıklarından eliyorlarmıs.Bu cizdirme olayıda anlasılır mı ?
dünya göz hastanesinde ben 4 sene önce göz ameliyatı oldum . 3.25 uzağıu göremiyordum. ama sol gzüm de1.5 aydır tekrardan uzağı görme problemi başladı.. benim anlamadığım nasıl bukadar hızlı artmış olduğu. 1.5 oldu şimdiden. bu durum beni rahatsız ediyor. ne yapmalıyım
merhabalar ben 23 yaşındayım iki gözümde miyop ve -3 numara beş yıldır lens kullanıyorum.son bir yıldır gözümde allerji oluşmaya başladığı için genelde evdeyken gözlük kullanmayı tercih ediyorumdısarda lens kullanıyorum.lazer ameliyatını düşünüyorum fakat gelecek için endişelerim var.tekrar gözüm bozululursa yada hiç göremem die korkuyorum.bu yüzden şimdi yaptığım gibi ilerde de gözlük lens ortaklığı ile devam ettireyim diyorum ama lensi uzun süreli kullanmada bir sorun olup olmayacağını bilmiyorum.bana yardımcı olusanız sevinirim.gözlerimden o kadar rahatsız oldum ki olumlu bişeyler duymak istiyorum artık.
merhaba ben 19 yaşındayım ve lazer ameliyatı olmayı düşünüyorum bugün çok tanınmış ve iyi olduğu bilinen özel bir hastanede muayene oldum kornealarımın yugun olup olmadığıyla ilgilide bir testten geçtim. doktorum kornealarımın uygun olduğunu vede ameliyattan sonra %75 iyi bir sonuç alacağımızı söyledi.uzağı görememe problemim var sol gözüm 5 sağ gözüm ise 6 yüksek astigtmat rahatsızlığım var.Fakat burdaki okuduklarımı doktorum bana tam olarak söylemmişti özelliklede yaşımın uygun olmadığını söylemedi bu beni rahatsız etti çok olmak istiyorum çünkü gözlük ve lensle rahat edemiyorum. tavsiyeniz nedir isa bey?
Ben ameliyatı 1.300 TL’ye yaptırdım.
13 Şubat 2009 tarihinde lazerli göz ameliyatı oldum. Ameliyattan sonra şeffaf lenseler takıldı. 7 gün sonra çıkartıldı. Gözlerimde 6.00 derece miyop 2-2.5 astigmat vardı. Ameliyattan sonra 3-4 saat müthiş bir ağrı çektim. Doktorumun söylediklerine harafiyen uydum. Şuan sol gözüm normal görüyor. Fakat sol gözüm sağa göre çok bulanık. Acaba düzelirmi. Doktorum 1 ay içinde düzelir dedi.Gözlerim tam anlamıyla nezaman düzelir. Şimdiden teşekkürler
hocam ben 4 sene önce ameliyat oldum lasik yöntemiyle sorum şu olacak bu ameliyatın yarası izi geçmişmidir yani belli olabilirmi herhangi bir araştırmada belli olma ihtimali varmıdır tşkler
İyi günler.Acaba ortalama bir lazer ameliyatı kaç paraya geliyor ?
ben adıyamanda oturuyorum yaşım 20 hastaneye gittim göz için doktor bana gözlük yazdı suan kullanıyorum ama kullanmak istemiyorum gözlükleri başka bi doktora söledim istanbulda oda lazer operasyonu için uygun dereceleriniz dedi ne diyorsunuz risklimi yazıları okudumda vazgeçicem heralde ameliyattan….
fevzi kardes bende 30 gun once lasek olmus biri olarak gormenin bulanık olmasının normal olduğunu soleyebilirim hatta ilk 10 gun yakını bulanık goruyosun epeyce.uzakta ise ışıklı yazılarda dağılma saçaklanma oluyo.25 .gunden sonra yaklasık duzeliyo bunlar ben suanda eskisine gore gayet iyi goruyorum fakat bendede gozlerimden biri diğerinden iyi goruyo ve bu durum hala suruyo.(30 ocakta oldum) bunu isa beye ben de sordum ustteki yazımda var hatta:)) baska sorun varsa istersen msn verebilirim.
gamze mrb.ben artmasının ilerlemesinin durmadan operasyon gecirirince olduğunu biliyorum.yani goz ilerliyosa normal halindeyken 1 den 2olucaksa sen lazer olup sıfır yaptığında o goz yıne 1numara ilerlicek 0 dan 1olucak.tabi benimki duyum yınede doktorumuzdan oğrenmek gerek aslını
21 şubat akşam WF LASEK yöntemi ile ameliyat oldum.4 gün sonra koruyucu lens çıkarıldı. şu anda bulanık görüyorum..Ayrıca sağ ve sol gözüm aynı derecede görmüyor. biri diğerinden farklı.. bu normal bi durum mu ? Bilgisayar oynamam ve televizyon izlemem tedaviyi aksatır mı ?
gözlerim ne zaman tam anlamıyla düzelir…
teşekkürler 🙂
gamze o göz derecesine tahmime göre lasek operasyonu oldun ameliyat olduktan sonraki ilk 10günü bana anlatabilir misin? ağzı, ve görme durumları nasıl? birde kaç yaşındasın okudugum yazılara göre 23 yasından küçüklerde ameliyat sonrasında göz derecesinin yükselecegini okumustum.. tesekkürler…
iyi günler hocam benim sorum şu;
1.5 ay evvel intra lasik oldum ve 1.5 aydır gözlerim cok daliyor,günde 10-15 kere dalıp gittiği oluyor…bu da özellikle ameliyat olduktan sonra oluyor acaba cok büyük bir sorun mu vardır yada gözün bu kadar yogun dalip gitmesinin cok zararı var mıdır? teşekkürler…
mrb isa bey.bugun 27. gun lazek operasyonuun.sol gozum sağa gore numara kalmıs gibi uruyo hala.son kontrolumde doktorum 0.75 miyop aldığını soledi ama geciek dedi.bana biraz idare eder gibi geldi.acaba oliliyomu bole bi durum yani zamanla sağ gozum gibi netlesebilirmi??
arkadaşlar ben ameliyat oldum. göz derecek 1.5’a 1.75’di. gözümde 0.25 solda 0.50 sağda kalmış. üstünden 6 ay geçti ama artıyor hala fark ediyorum. ben sık sık bilgisayar kullanıyorum. sanırım eskisi gibi olacak yine… bana kalırsa olmayın derim. paranızı çöpe atmayın. heleki çok bilgisayar kullanıyor yada çok kitap okuyorsanız…
sorusu olan arkadaşlar buradan bana sorabilirler…
merhaba,
yaşım 27.iki gözümde 4 derece miyop.9 yıldır lens kullanıyorum.artık lazerle göz ameliyatı olmak istiyorum.gittiğim iki doktorda ameliyatı tavsiye ettiler tabi önce gözümün bu ameliyat için uygun olup olmadığına bakılacağını söylediler.gözlük ve lenslerden kurtulmak istiyorum ama biryandan da çekincelerim var.
acaba ameliyatı olanlar tavsiye ederlermi.ne gibi sonuçlar elde etmişler.pişman olanda var çok iyi sonuç aldığını söyleyende.bazısı çok net gördüğünü söylüyor . bazısı yaptırdım ama bulanıklık, gözde kuruluk,gibi şeyler söylüyor.(
Hocam iyi günler. .02.01.2009 Tarihinde lasik ameliyatı oldum Sağ gözümde 4,25 miyop 2 astigmat, sol gözümde 4,50 miyop 2,50 astigmat mevcuttu şu an ameliyattan 1,5 ay gecmiş durumda Benim sorunum Geceleri ve Loş ışıklarda ışıkları dağılmalı görüyorum, sokak lambalarında haleler mevcut ve ışıklardan sanki oklar cıkıormus gibi görüyorum.Siyah ekranda baktıgım görüntüler gölgeli durumda..1 hafta önceki kontrolde sağ gözümde 0,25 miyop sol gözümde ise 0,50 miyop 0,50 astigmat kaldıgı söylendi acaba gözlük taksam bu gece görüs ve gölgeli gmörme sorunları düzelirmi veya yapacak birşey artık yokmu:(