Lazerle Göz Ameliyatı: PRK-LASEK, LASIK ve Diğerleri
Göz kusurlarının düzeltilmesinde en başta gelen yöntemlerden biri olan gözlük ve kontak lenslerin ardından, özellikle ülkemizde son yıllarda tercih edilmeye başlanan lazerle göz ameliyatları ya da halk arasındaki tabirle “gözü çizdirmek”, gerek uygun fiyatıyla gerekse estetik avantajıyla pek çok göz doktoru ve kurum tarafından uygulanmaya başlandı. Bu konuda bazı kesimler operasyonun bir zararı olmadığını belirtirken, bazılarıysa (özellikle gözlükçüler) riskli ve zararlı olduğuna vurgu yapmaktadırlar. Tarafsız bir şekilde kaleme alınan bu yazıda, birçok şekli olan lazerle göz ameliyatı hakkında ihtiyaç duyduğunuz hemen her bilgiyi bulabileceksiniz.
İÇİNDEKİLER:
1. GENEL İTİBARİYLE GÖZÜN GÖRME İŞLEVİ
2. YAYGIN GÖZ KUSURLARI
2.1. Miyopi
2.2. Hipermetropi
2.3. Astigmatizm
2.4. Prespyopi
3. EXCIMER LAZER AMELİYATI
3.1. Yüzeysel Ameliyat (PRK-LASEK)
3.2. Kesikli Ameliyat (LASIK)
3.3. Diğerleri (Wavefront vs.)
4. AMELİYAT HAKKINDA GENEL BİLGİLER
4.1. Ameliyat Şartları
4.1.1. Kimler Ameliyat Olabilir?
4.1.2. Kimler Ameliyat Olamaz?
4.2. Ameliyat Öncesi
4.2.1. Tetkikler ve Ön Muayene
4.3. Ameliyat Süreci
4.4. Ameliyat Sonrası
5. LAZERLE GÖZ AMELİYATININ RİSKLERİ
6. SIKÇA SORULAN SORULAR
1. GENEL İTİBARİYLE GÖZÜN GÖRME İŞLEVİ
Göz, aynen bir kamerada ya da fotoğraf makinesinde olduğu gibi iki adet optik noktaya sahiptir: Kornea ve lens. Kornea, saatin camı gibi göz yüzeyinin önündeki saydam penceredir. Lens ise göz bebeğinin arkasındaki saydam mercektir. Bu ikisinin haricinde görme olayında önemli bir işleve sahip olan bir diğer kısım retina ise, bu iki oluşumdan geçerek kırılan görüntünün gözün arkasında odaklandığı yerdir. Buraya düşen görüntü beyne iletilerek görme olayı sağlanır.
Göze giren ışınların oluşturduğu görüntü, retina yerine onun daha önünde odaklanırsa, uzağı net görememe, yani “miyopi” oluşur. Bu durum, ya aşırı dik bir kornea ya da normalden daha uzun bir göz küresi nedeniyle ortaya çıkar. Miyopi hastaları yakın nesneleri çok iyi görürken, uzaktaki nesneleri bulanık görürler. Bu kusuru düzeltmek için gözün kırıcılık gücünü azaltmak gereklidir. Bu ise gözlük, kontak lens ya da excimer lazer ile korneanı üzerini düzleştirmek suretiyle yapılabilir.
Gözün içine giren ışığın retinanın arkasında odaklanması durumudur. Normale göre daha düz bir kornea veya ön arka uzunluğu kısa bir göz küresi nedeniyle ortaya çıkabilir. Tedavisinde amaç, gözün kırıcılığını artırmaktır. Bu ise yine gözlük ya da kontak lens ile, kısmen de excimer lazer sayesinde yapılabilir.
Kornea çapının değişik yönlerde farklı olması durumudur. Bu durum, bir yumurta ile futbol topunun kıyaslanması ile anlaşılabilir. Futbol topunun her yönde çapı eşit iken, yumurtada çap değişik yönlerde farklıdır. Bu durumda göze giren ışınlar iki farklı noktada odaklanır. Astigmatizm tedavisinde ise gözlük, kontak lens ya da korneanın kırıcılığının farklı olan aksının düzeltilmesi için çeşitli lazerler kullanılır.
Göz lensinin, kırıcılığını değiştirme gücünün yaşa bağlı olarak azalması sonucu ortaya çıkan bir kusurdur. Genellikle kırk yaş sonrası ortaya çıkar ve altmışlı yaşlara kadar ilerler. Bu hastalar, yakını görebilmek için gözlük kullanmak zorundadırlar. Tedavisinde normal yakın gözlükleri, bifokal veya varikofal lensler kullanılabilir. Gözlerin bir tanesinin yakın, diğerinin uzak görme için ayarlanması da hem yakını hemuzağı net olarak göremeyenler için uygulanan tedavi biçimlerinden biridir ve bu “monovizyon” olarak adlandırılır. Son yıllarda bu konuda kontak lens, lazer, cerrahî müdahale gibi olasılıklar artmıştır.
Bu tedavi şekli, korneanın şekil ve kırıcılığının lazer ışınlarıyla düzeltilmesi esasına dayanır. Bu işlem, miyopi hastalarında 6-7 mm merkeze, hipermetropi hastalarında ise 5 ile 5.9 mm çevre kısma lazer enerjisi yüklenerek uygulanır. Astigmatı olan hastalarda ise astigmatın, yani korneanın daha dik olduğu aks tıraşlanarak belli bir sonuç elde edilir. Bu işlemler tek tek yapılabildiği gibi bazı hastalarda aynı anda da yapılabilir.

Excimer lazer tedavisinin yaygın olarak kullanılan iki şekli vardır. Bunlardan birisi kornea yüzeyine uygulanır, diğeri ise kornea içine. Buların haricinde wavefornt, epi-lasik gibi kişiye özel çeşitleri de vardır.
3.1. Yüzeysel Ameliyat (PRK-LASEK)
Lazer ışınları direkt olarak hastanın korneasına uygulanır. Daha çok, düşük göz numaralarında ve korneası ince olan hastalarda tercih edilir. En önemli avantajı, kornea kalınlığının korunmasıdır. Ayrıca, ameliyat sonrasında çok zor anlaşılan bir iz bırakması sebebiyle de polis okulları ve askerî okul adaylarına avantaj sağlar.
Örnek bir PRK-LASEK ameliyatı videosu.
Bu şekil ameliyat ile tedavi olan miyop hastalarda 3, hipermetrop hastalarda ise 4-5 gün boyunca koruyucu kontak lens gözlerine yerleştirilir. Hastanın epiteli iyileşene kadar (yaklaşık 4-5 gün) gözde yanma, batma, sulanma ve hafif ağrı gibi şikayetler olabilir.
Bu tedavi türünün dezavantajlarından birisi de, yüksek numaralara uygulanamamasıdır.
Göz numarası yüksek olan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Tüm kalınlığı 500-550 mikro olan kornea üzerinden özel bir bıçak sayesinde 160 mikron (yaklaşık 3 saç teli) kadar bir kapak kaldırılır ve lazer ışınları bu kapak altına gönderilir, ardından kapak kapatılır.
Örnek bir LASIK ameliyatı videosu.
Ameliyat sonrasında, ilk gece harici ağrı olmaması, erken görme sağlanması ve iş gücü kaybının azlığı bu yöntemin en önemli avantajlarındandır. Dezavantajı ise korneası ince hastalarda tercih edilememesi ve dikkatli bakıldığında yara izi bırakmasıdır.
3.3. Diğerleri (Wavefront vs.)
Bu iki ameliyat şeklinin haricinde, basında “kartal gözü” olarak tabir edilen “Wavefront” tedavisi de yaygındır. Bu tedavi şeklinde gözün ayrıntılı bir haritası çıkarılır ve bu harita bilgisayar yardımıyla analiz edilerek, göze tamamen kendisine özel bir tedavi uygulanır. Hem PRK-LASEK hem de LASIK ile uygulanabilir. Gözün daha ince kusurlarını da düzelteceği için daha fazla görme sağlar ve özellikle geceleri daha kaliteli görüş sunar; fakat ücreti normal tedaviye göre %50 oranında daha fazladır.
“Advanced CustomVue” adında bir tedavi yöntemi ise, Wavefront’un geliştirilerek daha kullanışlı hale getirilmesidir. Bu yöntemde, göze yansıyan ışınlardan alınan bilgiler bilgisayar tarafından işlenir ve tedavi bu bilgilere göre devam eder. Ayrıca, gözün üç boyutlu görme haritası da çıkarılır.
Intralase LASIK adı verilen bir teknikte ise, kornea yüzeyi (flep) insan eli ve bıçak yerine lazer ile kaldırılır. Bu sayede başarı ihtimali %100’e yakın olur ve daha hassas bir ameliyat gerçekleştirilir.
Ameliyatın Topolyzer, Q-Value gibi çeşitleri de vardır; fakat bunlar yaygın olarak kullanılmazlar.
4. AMELİYAT HAKKINDA GENEL BİLGİLER
4.1.1. Kimler Ameliyat Olabilir?
– 18 yaşını doldurmuş olanlar.
– Son iki yılda göz derecesi 0.50 dereceden fazla değişmemiş olanlar
– En fazla 10 dereceye kadar miyopi, 7 dereceye kadar astigmat ya da 7 derece kadar hipermetropisi olanlar.
– Kornea kalınlığı yeterli kalınlıkta ve dokusu sağlam olanlar.
– Yumuşak kontak lens kullanılıyorsa, ameliyattan en az 10; sert kontak lens kullanılıyorsa 20 gün önce kullanımı bırakanlar.
4.1.2. Kimler Ameliyat Olamaz?
– Romatizmal hastalıkları olanlar.
– Kalp hastaları.
– Diyabet hastaları.
– Hamile ya da bebek emziren kadınlar.
– Daha önce gözlerinden ameliyat olanlar.
– Keratokonus hastaları.
– Göz tansiyonu olanlar.
– Katarakt gibi ağır göz problemi olanlar.
Bunun dışında, ameliyat yaşı hakkında sıkça sorulan bir soruya cevap vermek gerekirse şunu söyleyebilirim: 23 yaşından önce ameliyat olmayınız.
Ameliyat öncesinde gözün yorgun olmaması şarttır. Uykusuz geçen bir gecenin ardından ameliyat pek sağlıklı olmayacağı gibi makyaj, parfüm ya da kolonya gibi maddeler kullanmak da ameliyat seyrini etkileyebilir. Zira uçucu gazlar lazerin etkinliğini önleyebilmektedir.
4.2.1. Tetkikler ve Ön Muayene
Ameliyattan önce refraksiyon bozukluğu, kornea çapı, kornea kalınlığı, gözün ön yüzeyinin durumu ve retina tabakası ayrıntılı olarak incelenir. Bu ilk tetkikler ve ön muayene yaklaşık bir saat kadar sürer. Bu süre zarfı içerisinde göze belli aralıklarla uyuşturucu göz damlaları damlatılır. Aynı zamanda göz bebeği büyüyecek ve 4-6 saat görmede hafif bulanıklık oluşacaktır. Daha sonrasında bu durum, 6 saat içerisinde kendiliğinden düzelecektir.
Tedavi odasına girildiğinde, özel bir yatağa sırt üstü uzanmanız istenecektir. Ardından, gözünüz “spekulum” adı verilen bir aletle yavaşça açılacak ve ameliyat boyunca açık kalması sağlanacaktır. Bu sırada, yanıp sönmekte olan yeşil ışığa bakmanız istenecektir. Bu sayede gözleriniz hareket etmeyecek ve daha sağlıklı bir ameliyat gerçekleşecektir.
Yukarıda bahsedilen ameliyat türlerine göre işlemler uygulanacak ve belli bir süreliğine görme kaybı en düşük seviyeye ulaşacaktır. Birinci gözün işlemleri bittikten sonra gözünüze koruyucu kontak lens yerleştirilecek, bir bandaj ile göz kapatılacak ve diğer göze geçilecektir. Her iki gözün toplam ameliyat süresi yaklaşık 5 dakikadır. Ameliyat bitince gözünüzdeki bandaj çıkarılacak ve bir dinlenme odasına alınacaksınız ve burada ilk kontrol gerçekleştirilecektir.
Hayatınızın en zor haftalarından birine hazırlıklı olun, zira uygulamanın yöntemine göre (özellikle PRK yönteminde) 2-8 gün arasında rahatsızlık çekecek ve görme kaybı yaşayacaksınız. Ardından gözünüz yavaş yavaş normale dönecek ve yaklaşık bir ay sonunda en iyi şekline kavuşacaktır.
Ameliyatın hemen sonrasında gözünüz uyuşturulduğu için 15-20 dakika boyunca farkına varılamayacak kadar hafif bir ağrı hissedeceksiniz. Uyuşturucunun etkisi geçtikten sonra orta şiddette ağrı, sulanma, yanma ve batma görülecek. Bu durum yaklaşık 12-24 saat sürecektir. Böyle bir durumda en iyisi uyumaya çalışmak ve ertesi günü beklemektir.
Ertesi gün ağrı, yanma, batma ve sulanma biraz daha azalacak; fakat sona ermeyecektir. Bu sırada doktorunuz sizi kontrole çağırabilir. Damlalarınızı ve ilaçlarınızı düzenli kullandığınız takdirde sonraki günler içinde bu rahatsızlıklar giderek azalacak ve 7. gün sonunda en aza inecektir.
Görme kalitesine gelince, şunları söyleyebilirim: İlk 3-4 gün görme en aza inecek ve refekatçiniz ya da güneş gözlüğünüz olmadan uzak mesafeleri katetmek oldukça zor olacaktır. 3.-4. gün sonunda uzak görme giderek keskinleşecek; fakat yakını görmede bulanıklık olacaktır. Yakını görmedeki bulanıklık ise sonraki 3-4 gün içinde gittikçe iyileşecektir. Her ne kadar kişiden kişiye değişse de, ortalama olarak 10 gün boyunca yakın görüşte belli bir bulanıklık görülecektir.
Ameliyat sonrasında takip eden 3 ay boyunca, gittikçe azalan bir sıklıkta damlalar kullanmanız söylenecektir. Bu damlaların en önemlisi de yapay göz yaşlarıdır. Kuruluğa bağlı olarak belli miktarda yapay göz yaşını kullanabilirsiniz.
5. LAZERLE GÖZ AMELİYATININ RİSKLERİ
Ameliyat, her zaman başarıyla sonuçlanmayabilir ve ameliyat sonrasında istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bunların başlıcaları şöyledir:
– Görüşte azalma ve görüş kaybı.
– Regrasyon (görüşte gerileme).
– Işık haresi etkisi ve bulanıklık.
– Göz kuruluğu.
– Kontrast kaybı.
– Göz tansiyonu.
– Kornea bulanıklılığı, zedelenmesi ya da erimesi.
– Işığa karşı hassasiyet.
– Gece görüşünde azalma.
– Epitel erimesi, yürümesi.
– Nadiren körlük.
Tüm bu riskleri göz önünde bulundurarak ameliyata girmek ve sonuçlarına katlanmak gereklidir. Zira, bu risklere dayanarak, ameliyatı gerçekleştiren kurum ya da doktor size bir sözleşme imzalatacaktır.
Lazer ameliytı sonrasında göz numarası sıfırlanır mı?
Bu konuda bir şey söyleyebilmek kesinlikle imkansızdır. Unutmamak gerekir ki, hiç kimsenin göz numarası sıfır değildir. En keskin görüşe sahip bir insanda bile 0.1 ile 0.25 arasında kusur vardır. Tabii kişiye özel ameliyat şekilleri sayesinde sıfıra en yakın görüşün sağlanabildiğini de belirtmek gerekir.
Kısacası, ameliyat sonrasında elde edilebilecek en iyi görüş, ameliyat öncesinde gözlük ya da lens ile elde edilebilen görüştür.
Ameliyat sonrası göz numaram tekrar yükselir mi?
Bu konuda da kesin bir şey söylemek mümkün değildir; fakat göz ilerlemesi biyolojik olarak durmuş ve göz sağlığına dikkat eden kişilerde bir yükselme görülmesi zor bir ihtimaldir. Önemli olan, ameliyat sonrası göz sağlığına dikkat etmektir.
“Kartal gibi görmek” mümkün müdür?
Bu tabir, Wavefront tedavisinin magazinsel adıdır. İnsan gözünün yapısı “kartal gibi görme”ye müsait değildir. Lazer, hiç bir zaman gözün diğer tabakalarından kaynaklanan görme eksikliklerini, göz tembelliğini düzeltemez. Gözlükleriniz ile ameliyat öncesi ne kadar kaliteli görüyorsanız ameliyat sonrası beklenti de o seviyelerdedir. Wavefront sadece daha iyi bir kontrast ve gece görüşü sağlar.
Gözlerce numara kalırsa ne yapılır?
Ameliyat sonrası başarı oranı kişiden kişiye ve numaraya göre değişiklik gösterir; fakat beklenenin dışında anormal derecede bir kusur kaldıysa ek bir ameliyat gerekebilir.
Kafaları kurcalayan soru: Doktorlar neden ameliyat olmayıp gözlük kullanıyor?
Aslına bakılırsa bu oldukça zor bir soru. Doktorlar bu soruyu cevaplamayı sevmezler ve her zaman ufak cümlelerle geçiştirirler. Esasında, lazerle göz ameliyatı oldukça yeni bir teknolojidir ve yaklaşk 10 yıllık bir geçmişi vardır. Bu 10 yıllık süreç içerisinde ameliyatı başarılı geçip de sonradan gözlerinde bir sorun ortaya çıkan kimse yok gibi. Kafaları karıştıran asıl soru ise şu: Ya 20 yıl sonrası? Yukarıda da yazdığım gibi, kırklı yaşlardan sonra yakını net görememe sorunu baş gösteriyor. Doktorların çekimser kaldığı noktalardan biri de işte burası: Lazerle göz ameliyatı olmuş birisi kırklı yaşlarda, daha doğrusu yaşlılık sürecinde ne gibi komplikasyonlarla karşılaşabilir?
Lazerle göz ameliyatı çok yeni bir teknoloji olduğu için, gençlik zamanlarında ameliyat olup da yaşlılığa erişimiş birisi henüz yok. Bazı kesimler (hattâ bu kesimler içinde ameliyatı yapan doktorlar da var) lazerle göz ameliyatının yaşlılıkta bazı sorunlara neden olabileceğini ve bunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.
Bunun dışında yine ilerleyen yıllarda ameliyata bağlı olarak göz tansiyonu, katarakt gibi çeşitli göz sorunlarının çıkmayacağının da garantisi yoktur. Bu nedenle, ameliyat olmadan önce iyice düşünmeli ve bu tür riskleri göze almalısınız.
Ameliyatı Yapacak Kuruma/Doktora Nasıl Güveneceğim?
Yine dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de, ameliyatı gerçekleştirecek kurumun ya da doktorun bu konudaki tecrübesi ve amacıdır. Yazılan yorumlardan yola çıkarak, bu işi sadece ticarî amaçlı yapan kurumların/doktorların olduğunu söyleyebilirim. Ameliyat olmadan önce detaylı bir ön muayene ve sonrasında düzenli kontroller şarttır. Bunlara yeteri kadar ilgi göstermeyen kurum ve doktorları tercih etmeyiniz. Ayrıca, sorularınızı kısa cevaplarla geçiştirmeye çalışan ve hastasına karşı ilgisizce davranan doktorları tercih etmemenizde de fayda vardır.
NOT: Lütfen, konuyla ilgili herhangi bir soru sormadan önce yazılmış yorumları inceleyiniz. Sorunuzun cevabını yorumlar içerisinde bulabilirsiniz. Aynı noktaya temas eden önceden cevaplanmış olan sorulara cevap verilmeyecektir.




Hocam ben bundan 17 yıl önce lazer tedavisi oldum olduktan ilk on yıl boyunca gözlerim gayet iyi görüyordu ama şimdi görme kaybı oldukça yükseldi tekrar lazer olabilirmiyim.
Kardesim miyop mu astigmat mi yukseldi
Selamun aleyküm ,benim sorum lazer ameliyatlarının, retinayla bir bağlantısı, alakası varmı acaba, yani retina dekolmanı gibi bir sorun çıkartma ihtimali falan. Bu arada kendi numaram; sol;3,sağ;4 miyop, ve 3 numarada astigmat, kornea kalınlığım 526 uygunmudur acaba. Yani tedirgin olduğum nokta retina dekolmanı =körlük diyelim, bu ihtimal varmı yoksa, lazer sonrası gözlük yine bi şekilde kullanılır en azından oldum olmadı dersin devam edersin. Ama öbürünün geri dönüşü hiç yok küçük bi ihtimalde olsa. Şimdiden size teşekkür ederim.
Isa hocam merhaba, lazer tedavisini bende dusunuyorum fakat emin olamadim. 25 yasindayim goz derecelerim 1.75 ve 2.00 civarinda ikisi de, uzagi bulanik gorme sanirim astigmat sorunum var. Meslegimde bilgisayar muhendisiyim dogal olarak işim geregi surekli bilgisayar ekranina bakiyorum gun boyunca. Goz derecelerim cok yuksek olmasada sizin dusuncelerinizi de merak ettim ameliyat olmaya deger mi ?
İyi günler ben 2 sene sonra polislik sınavına girmek için lazer tedavisi düşünüyorum şuan 16 yaşındayım sağ gözüm 1.5 sol 1 bir zararı olur mu lütfen cevap
Merhaba oldunuz mu ? Bende polislik için düşünüyorum
Arkadaslar benim göz numaram biri 3 – 4 amiliyatla veya lazerle düzelir mi ?
Merhaba arkadaşlar ben kartal göz ameliyatı oldum 20 gün oldu herşey yolunda gitti görüşüm filan gayet netleşti herşey 4 4 lük gidiyordu bi sabah uyku sersemi gözümü kaşıdım ve 1 saat sızladı sonrası bulanık görmeye başladım koşa koşa doktora gitim durumu anlattım gözüme baktı doku zedelenmesi yok korkma düzelir zamanla dedi ama ben elham yaptım ikna olmadım korkuyorum kalıcı olur mu geri düzelir mi acil yazın epitel doku kazınarak yapıldı
Acil dönüş yapın ne olur
Merhaba hasan kardeşim öncelikle geçmiş olsun. peki şimdi nasıl oldun.
Isa bey, hazirladiginiz blog icin tesekkurler, uzun bir arastirmadan sonra (ozellikle sizin yazdiklarinizi okuyunca) daha sonra olusabilecek problemlerden dolayi bu operasyondan bir sure vaz gectim. Ancak lasik ve lasek disinda goz icine yerlestirilen lens hakkinda herhangi bir bilgiye ulasamadim, duydugum kadari ile kati ve silikon olan iki cesidi varmis ve kornea nin altina yerlestiriliyormus. sanirim bu sistem lasik ve lasek e gore daha etkin ve yeni bir sistem. Bu konuda herhangi bir duyumunuz var midir diye sormak istedim, tesekkurler…
Merhabalar hocam 2.06.2016 17:00 tarihinde ilasik lazer oldum gözlerim -2 derece civarlarında idi 7.gün olmasına rağmen sağ gözüm biraz daha net iken sol gözüm sağ göze nazaran yakın ve uzakta bulanık net değil dün kontrole gittiğimde astigmat oluşmuş şimdiki derecelerin bir önemi yok astigmat ise geçer 10 gün sonra tekrar gel ve bu süre boyuncada yine damlalara devam et dedi sizin düşünceniz nedir teşekkürler hayırlı ramazanlar.
Erkan Bey Merhaba, bende bu ay içinde ilasik lazer olmayı düşünüyorum. -2.5 derece gözlerim ve uygun olduğu söylendi, fakat ameliyat sonrası oluşabilecek endikasyonlardan tedirginim. 2 ay sonundaki deneyim ve düşünceleriniz nelerdir öğrenebilir miyim acaba? Şuan bulanıklık ya da hareli görme devam ediyor mu?
Merhabalar mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın sağ gözüm gayet iyi durumda lakin sol gözümde doktorun söylediğine göre 100 hastadan 1’inde görülen bi komplikasyon oluşmuş oda astigmat geçermi diye bekliyoruz ama muhtemelen sol göze tekrar bir operasyon yapacak doktor bulanıklık konusuna gelirsek ilasik’de 2.gün bayağı bir azalma oluyor 1 hafta içinde ise tamamen rahatlamış oluyor.
Erkan bey aynı şekilde bende miyopken astigmat oldum siz 2. Defa lazer oldunuz mu acaba düzeltmek için
Merhabalar, doktorum düzeltme için prk lazer uygulayacagını ama şuan düşük olduğunu biraz daha bekleyip tekrar lazer yapacagını söyledi. 2 Sene olmuş sabır kalmadı bakalım nereye kadar…
Numaranız kaç acaba erkan bey benim birisi 0,50 birisi 1 numara ayrıca 0,50de miyop var ben çok rahatsızım gözlük takıyorum rahat edemiyorum takmayıncada göremiyorum ben dünya gözde olmuştum doktorda hiç ilgilenmedi numara yok gözünde diye geçiştirdi hep beni bi çok yere gittim tekrar ameliyat için kimisi yapalım diyor kimisi olmaz diyor çok kararsız kaldım 1yıl oldu benimde
Erkan bey rica etsem vatsaptan ulaşabilirmisiniz müsait olduğunuz da 5558478512
merhaba benim sağ gözüm 8.25 sol gözüm 3 buçuk derece göz ameliyatı olabilirmiyim ilerde körlüğe gidermi yaşım daha 21
Merhaba,
Ben de dünya gözde muayene oldum. Yaklaşık 2 numara miyop olan gözlerim için sadece 2 tedavi uygun görünüyor. PRK Standard ve PRK Wavefront. İkisinde de yapılan işlem hemen hemen aynıymış ancak wavefront kartalgözü operasyon fiyatı 4000 TL iken standartın fiyatı 1500 TL.
Sizce aradaki farka değer mi? Wavefront yaptıranlar nasıl bir fark hissediyorlar görmelerinde?
Teşekkürler…
İsa bey merhaba,
2005 yılında 4.5 olan miyopken lazer oldum 3 4 yıl kadar öncesinden de tekrar gözlüğe başladım şuan 2 numaraya kadar bozuk gözlerim. Bugün 36 yaşındayım dünyagöz tekrar muayene oldum göz yapımın yeni bir lazere uygun olduğunu söylediler ama 40 yaşından sonrada hipermetrop bozukluğu başlarmış bu yüzden kararsız kaldım. Ayrıca gece görüşümde zayıflık hissediyorum şu an. Sorularım 1. sizce tekrar ameliyata değer mi? 2. Olacaksam eğer göz yapıma uygun olan PRK yöntemlerinden standart mı yoksa wavefront mu olmamı tavsiye edersiniz? aralarında 2300 TL fiyat farkı var. Çok teşekkürler
Merhaba Fatih Bey,
Açıkçası daha ilk ameliyatından bundan 10 sene sonrasında neler getireceği belli değilken ikinci bir ameliyatı tavsiye etmem ben. Olacaksanız da Wavefront daha iyi görünüyor. Dediğim gibi, ben doktor değilim. Birkaç farklı doktorla görüşün derim ben.
Meraba ben uzağı göremiyorum lens kullanıyordum batma yapınca gözlük kullanmaya başladım – 1.00 numara kullanıyorum tavsiyeniz nedir acaba lazer düşünüyorum olurmu acaba
Bence gözlük numaranız çok küçük ameliyat için. Riske değmez diye düşünüyorum
ben 2000 yılında 44 yaşinda dünya göz hastanesinde lazer yaptırdım. doktorum bozkurt şener bey 12 olan numaramı neredeyse 0 a indirdi. ancak şu an 60 yaşindayım göz numaram son birbuçuk yılda 2,5 numaraya çıktı. oysa ilerki yaşlarda kataraktan başka ilerleme olmayacağı söylenmişti. acaba neden numara 2,5 oldu. ilerde eski numaram olan 12 geri gelirmi. yeniden lazer yapılırmı ve lazer fiyatları ne kadar . bigi verirseniz memnun olurum. saygılarımla.
Müzeyyen Hanım, göz derecenizin ilerlemesi durmamış. Daha fazla ilerleme ihtimali de var tabii bu durumda. Tekrar ameliyat olmanız kornea kalınlığınıza bağlı bildiğim kadarıyla. Yine de bir doktora danışın derim.
İsa hocam ben 18 yasındayım sağ gözümde şaşılık var bunun tedavisi varmı varsa fiyatı nedir yardımcı olurmusunuz?
Ufuk Bey, ne yazık ki ben doktor değilim. Bir göz doktoruyla görüşmenizi tavsiye ederim.
İsa bey ben 1972 doğumluyum. 2002 yılında lasik ameliyatı oldum şikayetim uzağı görememe (miyop) ve gözlük numaram 7,5 tu . ameliyat sonrası bir sağ göz :0,75 sol göz ise: 0,50 kaldığını söylediler 2013 yılında göz doktoruna muayene olduğumda iki gözümde 1,75 olduğunu söylediler. 2015 yılının temmuz ayında ise muayene oldum ve iki gözümün 2,50 olduğu söylendi. Şunları cevaplarsanız sevinirim 1-Bu artış ne kadar daha devam edecek ? 2-İkinci defa lasik olma şansımız var mı? 3- bende 1,5 yıldır diyabet görülmeye başladı bunun gözlük derecenin artmasıyla bir etkisi var mı? cevaplarsanız çok sevinirim saygılar.
Talat Bey merhaba. Maalesef doktorlar zaman zaman yanıltıcı bilgi verebiliyorlar. Ameliyattan sonra göz derecesi artan, hatta daha kötüye gidenlerin sayısı çok. 1. Maalesef artış ömür boyu devam edebilir. 2. Evet, var. Bu kornea kalınlığınıza vs. bağlı, ama ben tavsiye etmem. 3. Diyabet genelde göz bozukluğunu tetikler diye biliyorum. Geçmiş olsun.
Merhabalar ben agir bir trafik kazasi gecirdim. Kazadan sonra 6 ay hastanede kaldim fakat sag gözümün yaklasik olarak sag yarisi görmüyor burda bir tek doktora göründüm ve bana büyük bir itina göstermedi ve bana tekrar komplet göremiyecegimi söyledi. Sizce tekrar görme sansim var mi? ne yapabilirim eger yardimci olursaniz cok sevinirim. Tessekkürler
Okan Bey, öncelikle büyük geçmiş olsun. Maalesef başka doktorlara görünmekten başka yapılacak bir şey yok şu durumda. Tam teşekküllü birkaç hastanede birkaç farklı doktorla görüşmenizi tavsiye ederim.
merhaba nişanlım 22 yaşında bugün doktora gitti derece bozukluğu var lazer amaliyat olmak istiyordu uzmanlığa girecek fakat doktor bozukluk doğuştan olduğu için ben değil hiçbir doktor bişey yapamaz vazgeç demiş. Sizce ne yapmalıyız??
merhaba hocam suan sizin yazilarinizi okudumda daha cok korkmaya basladim.
ben 6 senedir miyopum. Aslinda daha kucuk yasta basladi. Suan 18 yasindayim . Goz numaram -4.0 . Bi karar aldim cizdirecem dedim ama anlasilan pek guvenilir degil. peki hocam gozde ucan ufak bocek gormek nasil? Ben cogu zaman goruyorum. Bu baska bir haastaligin belirtisimi yardimci olursaniz sevinirim
1995 de turkiyeye bu ameliyati ilk getiren unlu bir dr tarafndan yuksek miyop gozlerimden lazer ameliyati oldum..su an 47 yasidayim..son bes yildir gozlerim cok kotulesti..aynen ameliyat olmadan onceki gunlerime dondum hatta gozlukle bile cok iyi gorus sagliyamiyorum artik..
lazer ameliyati insana mucizevi bir durum yasatiyor evet ama yas ilerleyince kotu bir durum olma ihtimalinede ben bir ornegim..
Derya hanım malesef haklısınız zaman geçtikçe eski haine geliyor.
Derya Hanım Merhaba, şuan -2.5 derece miyop gözlerimden ilasik ile ameliyat olmaya karar verme aşamasındayım. Benim yaşımda ameliyat olmuşsunuz ve şuan bu yazdıklarınızı okuyunca 20 sene sonra sizinle aynı düşüncede olabileceğim hissine kapıldım.
Ameliyattan uzunca bir süre sonra gözlerinizde miyoptan başka göz kusuru oluştu mu tansiyon vs.? Tecrübenizden yararlanarak bir soru sormak istiyorum. Bugün 27 yaşında olsaydınız yine bu ameliyatı yaptırır mıydınız?
Merhaba benim goz numaramda _3.5 lazer olmak istiyorum sorum hamilelikte lazer olabilirmiyim bebege bir zarari olurmu simdiden tesekkur ederim
Ben 3 yldr gozluk kullaniyorum dinlendrci ile basladm fakat gittikce derecesi artti son recetem su sekilde sferik= -1.00 slndrik -0.50 aks125 sol goz: sferik -1.00 slndrk -0.55 aks 45 gozumun tam olarak durumu ne bu gozlugu takarsam daha da bozulmasndan korkuyorum duzelme olabilir mi