Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

New York Ä°zlenimlerim ve Gezilecek Yerler

12 Ağustos 2013 Pazartesi 151 yorum İsa Sarı

New York; devasa gökdelenleri, kozmopolit yapısı, Özgürlük Heykeli, taksileri, köprüleri ve barındırdığı diğer unsurlar dolayısıyla sayısız filme ya arkaplan ya da konu olmuş ve tüm dünyanın ilgisini çekmiş bir şehir. "Kültürlerin kavşağı" olarak da bilinen bu mega şehir, dünyanın çok farklı noktalarından gelen çeşitli kültürleri kendi potasında eritmiş ve ortaya bambaşka bir kültürel yapı çıkarmış. İhtişamla fakirliğin, gelenekle modernitenin iç içe olduğu şehirde insan teninin tüm tonlarını görebilmek ya da dünya dillerinin büyük bir kısmını aynı anda duyabilmek mümkün. Brooklyn Kolejinde bu yıl kırkıncısı düzenlenen LACUS Konferansı dolayısıyla gittiğim 8.5 milyonluk bu şehirde yaklaşık 10 gün kalma fırsatım oldu. Bu yazımda, New York'taki deneyimlerimi aktarmaya, buraya gideceklere ya da gitmek isteyenlere tavsiyelerimi iletmeye ve elbette orada bulunduğum süre içerisinde çektiğim kareleri paylaşmaya çalışacağım.

Amerika Birleşik Devletleri'ne girebilmek için, pasaport türünüz ne olursa olsun vize almak şart. Özellikle Work & Travel gibi uygulamaların başladığı yaz aylarında, seyahatinizden en az iki ay önce pasaportunuzu çıkarmanızı ve vize işlemlerini başlatmanızı tavsiye ederim, zira yoğun dönemlerde vize randevusu için en erken iki-üç hafta sonrasına randevu veriliyor. Başvuru, ücret yatırma, form doldurma ve randevu dahil vizeyle ilgili her türlü işlem İnternet üzerinden yapılabilmekte. Genelde, vize alma konusunda belli başlı çekinceler yaşanır ve nedensiz yere vize verilmediği de olur. Ben ve oda arkadaşım konferansa davetli olarak katıldığımız için vize alımında herhangi bir zorluk yaşamadık, fakat özellikle belli dönemlerde turist ya da öğrenci vizesi almak isteyenlerin sıkıntı yaşadıklarını biliyorum. Yine de, belgelerinizin tam ve eksiksiz, planınızın kesinleşmiş olması ve vize görüşmesi sırasında sorulan sorulara iyi bir şekilde cevap vermeniz, vize alabilmeniz için yeterli olacaktır. Tarafıma verilen B1 türü vizenin 10 yıl geçerliliği var, fakat diğer vize türlerinde bu kadar uzun giriş-çıkış hakkı tanınmıyor. Eğer siz de mümkünse (çalışansanız ve ABD'ye giriş amacınız öncelikli olarak işinizle ilgili ise) B1 vizesine başvurun.

New York ile Türkiye arasında 7 saatlik bir zaman farkı var. "Orada gündüzken burada gece" (ya da tam tersi) tanımlaması çoğu zaman bu duruma uygunluk gösteriyor. Ankara'dan İstanbul bağlantılı New York uçuşumuz ise kabaca 10 saat sürdü. İstanbul-New York arası uzaklık yaklaşık 5700 km (mil kazanmak isteyenler için büyük bir fırsat. Türk Hava Yollarının Miles & Smiles programı ile, gidiş dönüş uçuşunuzdan ücretsiz bir yurt içi gidiş-dönüş uçak bileti kazanabilirsiniz). Uçak yolculuğuyla ilgili ayrıntıları merak edenler için şunları belirtmek isterim: Uçuşlar genellikle Boeing B777 ile gerçekleştiriliyor. "First Class", "Comfort Class" ve "Economy Class" olmak üzere belirli sınıflara (!) ayrılmış uçaklarda, rahatlık (ya da yorgunluk) buna göre değişmekte. Koltuk mesafeleri, ikramlar ve güleryüzlülük dahi, bu değişkenlerin başında geliyor. Her neyse... Uçuş esnasında, soğutma sistemi nedeniyle belli bir süre sonra uçak içerisindeki hava sıcaklığı hayli düşüyor ve üşüdüğünüzü hissediyorsunuz. Isınmak için, verilen battaniyeyi kullanabilirsiniz. Ayrıca her yolcuya birer terlik, yastık ve içerisinde kulak tıkacı, uyuma gözlüğü, kulaklık, vazelin, diş macunu ve diş fırçasının bulunduğu bir kutu ya da çanta seti veriliyor. Yemek konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor, zira çok aç olsanız dahi uçakta verilen yemekler fazlasıyla doyurucu ve toplamda 2 öğün yemek ikramı yapılıyor. Nedendir bilinmez, uçaklarda verilen yemekler bana her zaman lezzetli gelmiştir ve bu defasında da öyle oldu. Gidiş uçuşumuzda ızgara köfte, makarna, pilaki, salata, tatlı, sandviç vs. vardı. Verilen menüden ana yemek alternatifleri seçilebiliyor (bu, ekonomik sınıf için genelde sadece iki alternatif anlamına gelmekte). İçecek servisi ise sınırsız, dilediğiniz zaman bir içecek isteyebilirsiniz.

Yağmurlu bir günde New York manzarası

Yağmurlu bir günde New York manzarası

Bunun yanı sıra uçaktaki her koltuğa dokunmatik bir ekran ve buna bağlı bir kablolu kumanda eklenmiş. Bu ekranda yüzlerce film, müzik ve oyun yüklü. Çok sınırlı da olsa çeşitli televizyon kanallarını yine bu ekrandan izleyebiliyorsunuz. Ayrıca uçağın ön ve alt kameralarından görüntülerin verildiği ya da uçuş haritasının ve diğer uçuş bilgilerinin gösterildiği bir uygulama da mevcut. Bunun yanı sıra 10.000 feet yükseklikten sonra kablosuz İnternet erişimi de sağlanıyor. Gerek bilgisayarınız ya da cep telefonunuzdan gerek koltuğa monteli durumdaki ekrandan İnternete bağlanabiliyorsunuz. Uçuş esnasında, belirli bir süre sonra uçaktaki tüm pencereler kapatılıyor ve ışıklar söndürülüyor. Uyumak isteyenler için iyi bir fırsat olsa da, benim gibi uçaktan yeryüzünü incelemek isteyenlere kötü bir haber. Son olarak, yolculuk sırasında ABD vatandaşı olmayanlara ABD makamlarının ülkeye girişte talep ettiği bir form dağıtılıyor. İngilizce olan bu formda kimlik bilgileriniz, ABD'ye niçin geldiğiniz, nerede kalacağınız ve yanınızda getirdiklerinizin toplam mali değeri gibi bilgiler isteniyor. Koltuk sepetinde bulunan dergide, formun nasıl doldurulacağıyla ilgili bir örnek yer almakta. Bundan faydalanabilirsiniz.

THY Boeing 777 koltuğu Uçaktan New York Uçaktan New York

John F Kennedy AirTrain AirTrain haritası John F Kennedy Havaalanı

Uçakta, kendisi de Gazi Üniversitesinde bir akademisyen olan Necla hocamızla birlikte seyahat ettik ve böylece bu uzun yolculuktan sıkılmamış olduk. Hoş sohbeti ve güleryüzlülüğü için kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Eminim o da bu satırları okuyanlar arasında olacaktır. 10 saatlik uçuşun ardından New York John F. Kennedy Havaalanına iniş yapıyoruz. Uçağın pist üzerindeki manevraları, terminale yanaşması ve nihayet uçaktan çıkılması da hemen hemen yarım saat-kırk beş dakika sürüyor. Uçaktan çıkınca, doğrudan pasaport ve vize kontrol noktasına giriyoruz. Havaalanının içi oldukça sakin görünüyor. Bizim uçağımızdan inen yolculardan başka sadece yerel güvenlik görevlileri var. Yalnız, havaalanı görevlilerinin kendini beğenmiş ve küstah tavırları oldukça rahatsız edici. "Özgürlükler ülkesi"ne girer girmez böyle bir durumla karşılaşmak hiç de iyi bir intiba bırakmıyor. Devam ediyoruz. Kontrol noktasındaki sırada yaklaşık kırk beş dakika bekledikten sonra, sıra bize geliyor ve muhtemelen uzakdoğu kökenli bir görevli parmak izimizi alıp pasaportlarımızı ve uçakta doldurduğumuz formu inceledikten sonra ABD'ye niçin geldiğimizi soruyor. Bu işlemin ardından bagajımızı almaya gidiyoruz ve son bir geçiş noktasından sonra (burada, uçakta doldurduğumuz ve görevliye onaylattığımız formumuzu başka bir görevliye teslim ediyoruz) resmî olarak ABD'ye giriş yapmış oluyoruz.

John F Kennedy Havaalanı MetroCard makinesi New York MetroCard

New York John F. Kennedy Havaalanı, dünyanın en büyük havaalanlarından biri durumunda. 7 terminalden oluşan bu havaalanının içerisinde 4 şeritli bir yolun yanı sıra AirTrain adı verilen makinistsiz hafif metro hattı bulunuyor. AirTrain, her terminalde ve ayrıca ana metro hatlarına aktarma noktalarında duruyor. Kullanım ücreti 5 dolar ve bu ücret binişte değil de, havaalanından çıkışta, MetroCard adı verilen kart aracılığıyla ödeniyor. İlk başta nereye gideceğiniz konusunda kararsızlık yaşayabilirsiniz, fakat duraklardaki haritalar ve yönlendirme işaretleri sizi, ister istemez  sizi bir yerlere yönlendiriyor. Biz de ilk gelen AirTrain'e binip son durakta iniyor ve indiğimiz yerde MetroCard'ımızı alıyoruz. AirTrain için geçerli MetroCard dışında, New York'ta kalacağımız süre boyunca yanımızdan ayırmayacağımız 7 günlük sınırsız MetroCard'ımızı da 30 $ ödeyip alıyoruz. Kredi kartıyla ya da nakit para ile ATM benzeri cihazlardan ya da gişelerden alınabilen bu kart sayesinde, ilk kullandığımız günden geçerli olmak kaydıyla 7 gün boyunca tüm New York şehri içerisindeki metro ve otobüsleri sınırsızca kullanabiliyoruz. 30 günlük sınırsız MetroCard seçeneği de mevcut. Otobüs ya da metrolara tek biniş ücreti ise 2.75 $. Ayrıca, standart MetroCard alıp buna istediğiniz kadar kredi de yükleyebiliyorsunuz. Bu şekilde ise kullanım ücreti 2.5 $'a düşüyor, fakat sınırsız seçenek bizim için daha iyi olacaktı. MetroCard ile ilgili diğer bilgileri ve güncel ücretlendirmeyi web.mta.info/metrocard adresinde bulabilirsiniz. Havaalanından şehir merkezine ulaşımda AirTrain+Metro kombinasyonu haricinde otobüs ya da taksi alternatifleri de mevcut. Taksiler sabit 52 $'a, otobüsler ise 2.5 $'a şehir merkezine ulaşımı sağlıyor.

New York'ta Ulaşım

New York, beş ayrı ilçeye bölünmüş durumda. Borough olarak tabir edilen ve Manhattan, Brooklyn, The Bronx, Queens ve Staten Island'dan oluşan bu beş ilçeden turistler için en önemlisi Manhattan. Amerikan filmlerinden aşina olduğumuz gökdelenler, Times Meydanı, Central Park, müzeler ve diğer önemli noktaların neredeyse tamamına yakını burada. Dolayısıyla bu yazımın odak noktasını da Manhattan oluşturacaktır. Brooklyn, New York'un nüfus yoğunluğu en fazla bölgelerinden. The Bronx ve Queens, New York'un bir bakıma varoşları durumunda ve buralara ulaşım -en azından metro ile- diğer yerlere göre kısmen kısıtlı. Staten Island'a ulaşım ise ücretsiz feribotla sağlanıyor.

New York, dünyanın en eski ve en gelişmiş metro sistemlerinden birine sahip. Onlarca hat, yüzlerce durak ve kilometrelerce ray... Görülmesi gereken her yere metro hatlarıyla ulaşılabiliyor. Oldukça sık bir şekilde yerleştirilmiş metro durakları yürüme mesafesinde. Otobüs hatları da en az metro hatları kadar şehir geneline yayılmış ve gelişmiş durumda. Tek ihtiyacınız olan bir harita. Ben, cep telefonuma yüklediğim bir uygulama sayesinde ayrı ayrı metro ve otobüs hatları haritasına erişebildim ve bu uygulama işimi fazlasıyla gördü. Çarşaf çarşaf sayfalarla uğraşmaktansa, en pratik yöntem bu, ama isterseniz belli başlı noktalarda basılı metro ve otobüs haritaları bulabilirsiniz. Gideceğiniz yeri belirleyip varsa aktarma noktalarını da akılda tutarak, en uygun rotayı planlayabilirsiniz. Şehri tanımak içinse, yerin altından giden metro yerine ya otobüsleri ya da Brooklyn'deki köprülerin üzerinden hareket eden metro hatlarını tercih etmek daha yerinde olacaktır. Bu arada, metro tabirinin burada kullanılmadığını belirteyim. Onun yerine subway kullanımı yaygın. Ayrıca somut metro, yani subway aracını kastetmek istediğinizde de train'i kullanmanız gerekmekte, Q train'i gibi.

Otobüsleri ve metroları kullanabilmek için detaylarını yukarıda anlattığım MetroCard'ı satın almak zorunlu, fakat otobüslerde bozuk paralarla 2.75 $'lık tek biniş ücretini nakit olarak ödeyebilmek de mümkün. Metrolarda ve otobüslerde standart hatların yanı sıra ekspres hatlar da mevcut. Bu hatlar her durakta değil, sadece belli başlı önemli duraklarda duruyor ve böylece zamandan tasarruf sağlıyorlar. Metrolar ve otobüsler (Times Meydanı gibi çok merkezi noktalar dışında) genellikle kalabalık değil, fakat metro hatlarında dahi bazen trafik olabiliyor. Her metro aracında ve her otobüste klimalar yaz aylarında devamlı çalışmakta. Bu durum, alışkın olmayanlar için rahatsız edici olabilir. Klimadan etkilenip hasta olmak da mümkün görünüyor. Bazen saatlerce süren metro yolculuklarında bu olası durumdan kaçınabilmek için bazı duraklarda inip ısınmak dahi gerekebiliyor (ki ben çoğu zaman öyle yaptım). Metro araçları Brooklyn civarlarında genellikle yüzeyden, Manhattan'da ise sadece yerin altından işliyor. Yüzeyden aşağıya, yani metro duraklarına indiğinizde ise sıcaklığın biraz daha arttığını hissedebiliyorsunuz.

New Yorkt'taki otobüs duraklarında, o duraktan hangi hatların geçtiği belirtilmiş durumda. Ayrıca durağa monte edilmiş panodan da hattın planını ve otobüslerin durağa geliş saatlerini görebiliyorsunuz. Olağanüstü bir durum olmazsa, otobüsler genellikle saatinde durağa yanaşıyor. Otobüslerle ilgili önemli bir husus da, numaralandırmayla ilgili. Her ilçenin otobüs tanımlaması farklı. Örneği M, Manhattan'ı, B Brooklyn'i, Q Queens'i belirtiyor. Bu harflerin ardından ise sayılar geliyor: M51 gibi. X ya da BM gibi harfler ise ekspres otobüsleri belirtiyor. Harita üzerinde her hat ayrı bir renkle belirtilmiş durumda, ayrıca hatlar ve numaraları da işaretlenmiş. Dolayısıyla size uygun hattı ve durakları kolayca bulabiliyorsunuz. New York otobüsleri genelde ön ve arka olmak üzere iki kapılı. İnmek için düğmelerin yanı sıra teyp bandı şeklindeki bantlara basılıyor ya da cam kenarındaki ipler çekiliyor. Otobüsün neresinde olursanız olun, inmek istediğinizde yakınlarınızda bir yerlerde mutlaka inmek istenildiği sinyali gönderen bir düğme, ip ya da bant bulmak mümkün. Kapılar ise yolcular tarafından açılıyor. Durağa gelindiğinde yeşil ikaz ışığı yandıktan sonra kapı, üzerindeki sarı şeride dokunulunca otomatik olarak dışa dığru hareket ediyor, fakat bazı eski model otobüslerde kapıyı itmek gerekebiliyor. Otobüslerde de klimalar aktif durumda. Bazen, soğuktan dolayı klimanın doğrudan etkilemediği koltukları tercih etmek zorunda dahi kaldığım oldu.

New York otobüslerinden bir kare Brooklyn metro istasyonu Brooklyn metro istasyonu

Metro istasyonu girişi New York otobüslerinden bir kare Brooklyn caddeleri

Genel Ä°zlenimlerim

New York'un son derece kozmopolit yapısı, pek çok ülkeden ve pek çok kültürden insanı potasında eritmiş. Burada, aynı anda beş farklı dilin konuşulduğunu duymak ya da dünyanın bambaşka bölgelerinden gelmiş insanları yan yana görmek mümkün. Her an, milyar dolarlık bir gökdelenin girişine park etmiş üç yüz bin dolarlık bir aracın yanında yürüyen evsizleri görebilirsiniz. Bu karmaşıklığa ve zıtlığına rağmen insanların tamamı kendi halinde ve (olumlu anlamda) başkasının ne yaptığıyla ilgilenmiyor. Yani, dünyanın bazı ülkelerindeki ve maalesef bizim ülkemizdeki dik dik bakma, "kesme" ya da  "süzme" gibi "alışkanlık"lar burada söz konusu değil. Metrolarda, otobüslerde ya da sokaklarda karşı karşıya gelen insanlar göz teması kurmaktan mümkün olduğunca kaçınıyor. Sonuç olarak, bu kozmopolit yapı ve insanların meraklı olmayan davranışları dolayısıyla New York'ta kendinizi bir turist gibi hissetmiyorsunuz. Açıkçası ben, ikinci günün ardından, kendimi New York'ta uzun yıllardır yaşayan biri gibi hissetmeye başladım. Farklı renklerden, farklı dinlerden insanı aynı fotoğraf karesinde dahi görebilirsiniz burada: Bir Müslüman, bir Hıristiyan ve bir Yahudiyi yan yana görebilmek mümkün. Çoğu insan elinde bir iPhone, e-kitap okuyucu, müzikçalar ya da basılı bir kitap ile vaktini değerlendirmeye çalışıyor. Bu durum, insanlara dair oldukça soğuk bir görüntü arz etse de, aslında öyle olmadığı zaman geçince anlaşılıyor. Buradaki insanlar sohbet etmeye ve yardımcı olmaya hazırlar. Yanlışlıkla birine çarptığınızda, çarpan taraf siz olsanız dahi karşı taraf özür diliyor ve şaşırıyorsunuz. Bazen, metrolarda "garip"liklerle karşılaşabilirsiniz: iPhone 5 almak için para toplayan bir adam, kendi kendine konuşan insanlar, radyo açıp vagonlar içinde şov yapan gençler gibi. Bir defasında, ruhsal sorunları olduğunu tahmin ettiğim bir kadın kendi kendine konuştuğu sırada birden dönüp "50 centin var mı?" diye sordu. "Yok" cevabını alınca, "Ne, demek 50 centin yok, ha?" dedi ve kendi kendine konuşmaya devam etti. Bu tür durumlarla karşılaşmanız olası, ama herhangi bir şüpheli ya da tehlikeli bir durumla -en azından 9 gün içerisinde- hiç karşılaşmadım.

Brooklyn College ve bahçesi

Brooklyn College ve bahçesi

New York'ta sıradan işlerin çoğunu genellikle siyahiler ya da göçmenler yapıyor. Otobüs şoförleri, inşaat işçileri, güvenlik görevlileri, seyyar satıcılar ya da temizlik görevlileri büyük çoğunlukla siyahilerden oluşuyor. Manhattan, yani esas New York'taki dükkanların çalışanları ise ya Hindistanlı, ya Orta Doğulu ya da Asyalı. Bu durum, bazen iletişimde aksamaya sebep olabiliyor, zira sonradan ABD'ye göç edenlerin aksanları bizim alışık olduğumuz yaygın İngilizce aksanının oldukça uzağında. Yine de, beden diliyle de olsa etkili bir iletişim sağlanabiliyor.

New York'ta oldukça iyi düşünülmüş bir şehir planı var. Birbirlerini kesen bulvarlar ve caddeler genellikle belirli bir düzen halinde boydan boya uzanıyor. Uzunluğu yirmi kilometreyi aşan yollar (Broadway gibi), geniş bulvarlar (örn. ünlü 5. bulvar '5th Avenue'), street yani caddeler ile bölünmüş durumda ve bu da yol tarifi almayı, New York içerisinde gezinmeyi oldukça kolaylaştırıyor. Özellikle Manhattan'ın merkezinde, caddelerin de doğu ve batı olarak bölünmesi ve birbiri ardında numaralandırılmasıyla birlikte bir yerden bir yere gitmek, yön bulma konusunda sıkıntı yaşayanlar için bile oldukça kolay bir hâl alıyor. Bir de yanınızda navigasyon uygulaması varsa, bir yerden bir yere ulaşma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz. iPhone ya da Android işletim sistemli akıllı telefonlar için ücretli ya da ücretsiz onlarca navigasyon ve harita uygulaması mevcut. Bunlardan NavFree: USA, OsmAndMaps & Navigation işinizi fazlasıyla görecektir.

Atlantic Avenue - Brooklyn Manhattan caddeleri Brooklyn Köprüsünden Manhattan gökdelenleri

New York, başta konaklama olmak üzere pek çok konuda oldukça pahalı bir şehir. İki yıldızlı ya da yıldızı olmayan ortalamanın altında bir otel için dahi günlük en az 70-80 $'ı gözden çıkarmak gerekli. Tanımadığınız insanlarla aynı odayı paylaştığınız hosteller de mevcut, fakat bunlar hem konum olarak şehir merkezinden uzaktalar hem de hiç tanımadığınız insanlarla bir arada konaklamak biraz düşündürücü. Şanslıyım ki, New York'ta yaşayan bir tanıdığımın evinde konaklama imkânı bulabildim ve bu sorunu böylece aşmış oldum. New York, yeme-içme noktasında da bu pahalılığını devam ettiriyor. Ben daha çok Sbarro ya da Subway gibi zincirlerde pizza, sandviç gibi atıştırmalıklar yemeyi ya da Türk lokantalarında damak tadıma hitap eden yemekleri tercih ettim. Şehrin çeşitli bölgelerine dağılmış pek çok Türk lokantasına rastlamak mümkün. Bu lokantalarda örneğin bir Adana kebabın fiyatı 15-20 $ arasında değişiyor. Lezzet, Türkiye'deki ile hemen hemen aynı. Ayrıca "Gyro" adı verilen döner dürümleri de tadabilirsiniz.

Manhattan'ın gökdelenleri arasında Brooklyn caddeleri Çok katlı bir otopark

 Biraz da New York'un havasından bahsetmek istiyorum. Burada hava oldukça değişken. Bir gün öncesinde son derece açık ve yakıcı bir hava varken, ertesi gün kapalı, yağmurlu ve üşütecek derecede soğuk bir havayla güne başlayabiliyorsunuz. Temmuz ayının ortasında, normalde çok üşüyen biri olmamama rağmen burada üşüdüğümü, hatta titrediğimi hatırlıyorum. Havada daima belirli bir yoğunlukta nem mevcut ve bu da güneşli havalarda hissedilen sıcaklığı hayli artırıyor, fakat şansımdan, bu durumu New York'ta bulunduğum süre içerisinde fazla yaşamadım. Zira, biz gelmeden önceki haftalarda hissedilen sıcaklık 40 dereceyi bulmuş ve insanlar evlerinden çıkamamış. New York'ta, sadece burada gözlemlediğim bir yağmur türü var: shower. İnce, hissedilmeyen fakat belli bir süre sonra sırılsıklam eden bir yağmur türü bu. Sicim gibi yağmur damlaları neredeyse gözle görülmüyor. Böylesine ilginç bir yağmur türü bu. Konuyla ilgili olarak, toplu ulaşım araçlarındaki klimalardan bahsetmiştim. Terliyken, bir anda kavurucu havadan üşütecek derecede klimalı ortama geçince, hasta olmamak işten bile değil. Bunun çaresi, yanınızda sürekli, üzerini örtecek bir şeyler taşımak olsa gerek.

New York Gezilecek Yerler

Açıkçası New York başta olmak üzere ABD'nin bütünü tam anlamıyla tarihten yoksun. Zira en eski yapıları dahi 200-300 yıl öncesine gitmiyor. Dolayısıyla kültür tarihi meraklıları için burası uygun bir yer değil. New York'ta doğal oluşumlar görebilmek de mümkün değil. Manhattan başta olmak üzere New York'un tamamı son derece düz ve engebesiz bir arazi üzerine kurulmuş durumda. Şehrin büyük bir kısmı binalardan ve uzun yollardan, araçlardan ibaret. Tüm bunlar dolayısıyla New York, sadece eş zamanlı kültür ve teknoloji, gökdelenler, megakent ve kozmopolit yaşam görmek isteyenlere hitap ediyor. Ben de aşağıda, en çok bilinenlerinden başlamak üzere, New York'ta görülmesi gereken noktaları açıklamaya çalışacağım.

Times Meydanı

New York denilince akla ilk gelen üç unsurdan biri, Times Square, Türkçe adıyla Times Meydanıdır. New York'un kalbi durumundaki Manhattan adasının orta-merkezinde, Broadway ile 7. Bulvarın kesişme noktasında bulunan Times Meydanı, gökdelenlerin üzerine kurulmuş devasa büyüklükte ekranları, ışıklı yazıları, reklam panoları ve elbette meraklı turistleriyle ünlü. Bu meydana yerleştirilmiş olan merdivenlerde ya da etrafa serpiştirilmiş sandalyelerde oturabilir, George M. Cohan heykeline bakabilir veya meydanı seyredip fotoğraf çekebilirsiniz. Neredeyse tüm metro hatlarının kesişme noktası durumunda da olan Times Meydanının altında oldukça geniş ve çok katlı metro istasyonları kurulmuş ve dolayısıyla ulaşım yoğunluğunun en fazla olduğu nokta da burası. Meydana ulaşmak için pek çok metro ve otobüs hattı mevcut. Haritalarda, pek çok hattın kesişme noktasında Times Sq. / 42 St. adı altında ilgili durakları görebilirsiniz. Bu meydanda yapılabilecekler hemen hemen bu kadar.

Times Meydanı

Times Meydanı

Times Meydanı ve George M. Cohan heykeli Times Meydanı ve NASDAQ Times Meydanı

Özgürlük Heykeli

New York'un, hatta daha geniş anlamda Amerika'nın en önemli sembolü durumundaki Özgürlük Heykeli (Statue of Liberty), kendisiyle aynı adı taşıyan oldukça ufak bir adanın (Liberty Island) üzerine inşa edilmiş sembolik değerli bir heykel. 46 metre yüksekliğindeki bu heykele ulaşmak için Manhattan'ın aşağı yakasındaki Battery Park'tan hareket eden gemi ve tekneleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, yine Battery Park civarından Staten Island'a hareket eden ücretsiz feribotlar ile de heykeli nehir üzerinden, ama biraz uzaktan gözlemleyebilirsiniz. New York Pass gibi kartlar sayesinde adaya ve Özgürlük Heykelinin tepesine (taç kısmına) ulaşım da sağlanabilir. Buraya ulaşım da dahil ücret ise 27 $.

Feribottan Özgürlük Heykeli Özgürlük Heykeli

Central Park

Manhattan'ın yukarı kısımlarına kurulmuş, uzunluğu 4 genişliği ise 1 km civarında olan Central Park, New York'un akciğeri durumunda. İçerisindeki irili ufaklı göletler, beyzbol sahaları, bisiklet yolları, amfi tiyatrolar ve dahası, burada pek çok etkinliğe izin veriyor. Parkın içerisinde bir de hayvanat bahçesi mevcut. Belirli bir ücret karşılığında bu hayvanat bahçesini ziyaret edebilirsiniz, fakat hayvan çeşitliliği çok fazla değil. Atatürk Orman Çiftliği'ndeki hayvanat bahçesi ile kıyaslandığında, biraz yavan kalıyor. Ben burayı ziyaretimde, havanın hafif yağışlı olmasına rağmen her köşede ayrı bir etkinliğin yapıldığını gördüm. Kimisi komedyen kılığında çeşitli hareketlerle çocukları eğlendiriyor, kimisi dev baloncuklar çıkarıp görenleri hayrete düşürüyor, kimileri de etrafına yüzlerce kişiyi toplayıp çeşitli atlama zıplama gösterisi yapıyor. Tabii hepsinin önünde bir şapka var ve doğal olarak "bağış" topluyorlar. Bu parkta, bir köşede kendi halinde gitar çalanları, grup halinde şarkı söyleyenleri, sessizce dilenenleri de görmek mümkün. Parkın tamamını gezme fırsatım olmadı, ama en az yarım gününüzü buraya gönül rahatlığıyla ayırabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çektirip göletlerdeki su arabalarını kullanabilir ya da bisiklet kiralayıp parkın bir ucundan diğerine, kuzeyinden güneyine bu bisikletle yolculuk edebilirsiniz. Ayrıca parkın girişindeki faytonlarla da eğlenceli bir tur yapabilirsiniz. Büyüklüğünden dolayı park haritalar üzerinde kolayca görülebiliyor. Bu bakımdan ulaşımda sıkıntı yaşamayacaksınız. Günün yorgunluğunu atmak ve şehrin egzoz dumanlı havasından biraz uzaklaşmak için iyi bir tercih olacaktır.


Central Park içerisindeki yapılar
Central Park müzisyenleri Central Park içerisinde bir gösteri

Central Park içerisinde bir gösteri
Central Park göletindeki model araçlar Central Park girişindeki faytonlar

New York Bulvarları ve Caddeleri

New York'u New York yapan unsurlardan bir diğeri de, sahip olduğu uzun bulvarlar. Buradaki bulvar kavramı bizdekinden oldukça farklı. Fransızcadan geçme avenue sözcüğüyle tanımlanan bu bulvarların uzunluğu bazen 10 kilometreyi bulabiliyor, fakat her bulvarda görebilecekleriniz hemen hemen aynı: uzun gökdelenler, arabalar, parıltılı mağazalar vs. Doğudan batıya ardışık numaralarla birbirleri arkası gelen bulvarlar harita üzerinde kolayca tespit edilebilir (7th Ave gibi). Her iki yanı da gökdelenlerle çevrili bu bulvarlar arasında kendinizi bir film setinde hissedebilir ya da "boğulmuş" halde bulabilirsiniz. Bunlardan en bilineni ise 5. Bulvar, yani 5th Avenue olsa gerek. Diğer bulvarlardan en önemlileri ve turistlerce en çok ziyaret edilenleri ise sırasıyla 7. ve 6. bulvarlar ile Madison Bulvarı. Her bulvar üzerinde göreceklerinizin aşağı yukarı aynı olduğunu akılda tutarak, siz de istediğiniz birini baştan sonra yürüyebilir ya da otobüslerle hızlıca geçebilirsiniz. Ayrıca, "Hop on & Hop off" olarak tanımlanan çift katlı, üstü açık gezi otobüsleriyle de, görülebilecek alanların sayısını artırabilmeniz mümkün. New York caddeleri ise genelde Street (kısaltılmış haliyle St) olarak tanımlanıyor ve bulvarları 90 derecelik açıyla kesiyor. Bunlardan en ünlüleri ise Wall Street olsa gerek. "Charging Bull" ile başlayan Wall Street'i, yani Amerika'nın finans merkezini de ziyaret edebilir ve boğa heykeli etrafında bol bol fotoğraf çektirebilirsiniz.

Manhattan caddeleri BeÅŸinci Bulvar (5th Avenue) Kiliselerden bir kare

Wall Street Wall Street başlangıcındaki boğa heykeli Wall Street

Empire State Binası

Amerika'nın ve New York'un bir diğer sembolü de Empire State Binası (Empire State Building) olsa gerek. Manhattan'ın ortasındaki 102 katlı bu gökdelen, bir diğer gökdelen sembol olan Chrysler binasından daha uzun, fakat İkiz Kulelerin yerine inşa edilen One World Building'den daha kısa. Binanın yapımı 1931 yılında tamamlanmış, dolayısıyla oldukça eski. 381 metrelik bu binanın 86. katına 27 $ karşılığında çıkıp New York'u tepeden seyredebilirsiniz. 102. katına çıkış ücreti ise 44 $. Ekspres (yani sıra beklemeden) çıkış da mevcut, fakat bu, fiyatı biraz daha artırıyor. Biletlerinizi bina içerisinden ya da www.esbnyc.com adresinden satın alabilirsiniz. Empire State binasında, insan boyunu aşan camların ve korkulukların ardından manzarayı seyredebiliyorsunuz. Benim tercihim, cam engelinin olmayışı dolayısıyla, aşağıda anlatacağım Rockefeller binası oldu. Bu arada, yeri gelmişken belirtmemde fayda var: İkiz Kulelerin yerine inşa edilen One World Trade Center adlı gökdelen, tamamlanma aşamasında ve şu anda New York'un en uzun gökdeleni unvanını almış durumda. Belki siz bu satırları okurken burası da ziyarete açılır ve New York şehri manzarasını daha yüksekten görme imkanı bulabilirsiniz.

Yağmurlu bir günde Rockefeller Center'dan Empire State manzarası

Yağmurlu bir günde Rockefeller Center'dan Empire State manzarası

Brooklyn Köprüsü

New York'un en önemli sembollerinden bir diğeri durumundaki Brooklyn Köprüsü de, görülmesi gereken noktalardan. 1883 yılında tamamlanan ve New York'un 5 bölgesinden en önemli ikisini, yani Brooklyn ile Manhattan'ı birbirine bağlayan bu köprü hem araç hem de yaya trafiğine açık. 1825 metre uzunluğundaki köprüyü yürüyerek kat edebilir ve hem Manhattan'ın gökdelenlerle dolu manzarasını hem de Brooklyn'in nispeten daha sade çehresini, ayrıca altınızdan akan nehri seyre dalabilirsiniz. İki şeride ayrılan yaya yolunun bir şeridi bisikletlilere ayrılmış durumda. Diğer şeride adım attığınız anda, bir bisikletli sizi uyarabilir, hatta çarpabilir. Dikkatli olmakta yarar var. İsterseniz siz de, şehrin dört bir tarafında bulunan ve kredi kartıyla kullanabileceğiniz bisikletleri kiralayarak köprüyü aşabilir, New York'un tamamını bisikletle dolaşabilirsiniz.

Brooklyn Köprüsü Brooklyn Köprüsü

Rockefeller Binası ve Top of the Rock

Çeşitli komplo teorilerine konu olan ve sahip olduğu mal varlığı dolayısıyla (her ne kadar en zenginler listesinde görünmese de) dünyanın en zengin aileleri arasında bulunan Rockefeller ailesine ait bu bina, esasında bir alışveriş merkezi. Bu merkezin tepesinde, 80. katta Empire State binasının gözlem kulesine göre daha geniş bir alan mevcut. Bir tarafı Empire State binasını da içerecek şekilde Aşağı Manhattan manzarası ve diğer tarafı Central Park manzarasıyla çevrili. Empire State binasına kıyasla kat sayısı ve dolayısıyla yüksekliği daha az olsa da, manzara olarak daha iyi görüş sunuyor ve en tepesinde yüksek korkuluklar ile camlar yer almıyor. Buraya giriş ücreti de yine 27 $, ama herhangi bir ek ücret ödemeden tüm katlara çıkabiliyorsunuz ve Empire State binasına göre daha az kalabalık. 80 katı asansörler saniyeler içerisinde çıkarken, kulağınızda basınçtan dolayı ağrı oluşabilir, dikkat edin! Tepeye çıkışımda maalesef hava yağmurluydu ve dolayısıyla manzara biraz bulanık haldeydi, fakat kasveti yaşamak açısından iyi bir tecrübe oldu diyebilirim.

Rockefeller Center Top of the Rock ve Central Park manzarası

Yağmurlu bir günde Rockefeller Center Top of the Rock ve Central Park manzarası

Rockefeller Center Top of the Rock üzerinden Empire State manzarası Rockefeller Center Top of the Rock manzarası Rockefeller Center Top of the Rock ve New York gökdelenleri

New York Skyride ve NBC Studio Tour

4 boyuttan başlayıp 5, 6, 7, 8 ve hatta 9 boyuta (!) kadar ulaşan sinemalar son zamanlarda oldukça popülerleşti. Ekrandaki görüntüyle eş zamanlı ileri geri ve sağa sola hareket eden koltuklarla ve üç boyutlu gözlükle izlenen, bazen de izleyicilere basınçlı hava püskürtüp su sıçratan bu kısa filmlerin bir benzeri de New York'ta, New York'u tanıtmak için hazırlanmış. Empire State binasında 29 $'dan izleyebileceğiniz bu kısa film yaklaşık yarım saat sürüyor ve binanın gözlem kulesine çıkış ile de birleştirilebiliyor. Bu şekilde fiyat 47 $'a yükseliyor. Ben Skyride'ı izlemedim, fakat yorumlardan okuduğum kadarıyla hem yarım saat hem de 29 $ boşa gidiyormuş. Açıkçası New York Pass tarzı paket biletler ile 2 ya da 3 günlük sürelerde bu tür etkinlikler daha ucuza gelecek ve tamamı görülmüş olacaktır. Buna, yazının ilerleyen kısımlarında değineceğim. NBC Studio Tour ise, ünlü NBC kanalının çekim stüdyolarını ziyaret etmeye olanak sağlıyor. Rockefeller binasındaki bu stüdyolar da yine belli bir ücret karşılığında ve rezervasyonla ziyaret edilebiliyor. New York Pass içerisine her iki etkinlik de dahil edilmiş.

New York Public Library

53 milyonluk koleksiyonuyla dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında gösterilen (Amerika'nın ikinci, dünyanın üçüncü büyük kütüphanesi) New York Halk Kütüphanesi, Manhattan başta olmak üzere New York'un belli başlı bölgelerine yayılmış durumda. 1895 yılında açılan kütüphanenin Grand Central Library branşını East 46th St (46. Doğu Caddesi) üzerinden ziyaret edebilirsiniz. Yalnız, kütüphane pazar günleri kapalı.

New York Public Library

New York Public Library

Grand Central Terminal

42. Cadde ile Park Avenue arasında bulunan ve 1871 yılında açılışı gerçekleştirilen bu terminal, New York'un önemli tarihî binaları arasında yer alıyor. 44 platformu ve 67 tren hattı ile aynı zamanda dünyanın en büyük tren garı unvanını taşıyan bu terminalin içerisinde bir çarşı ve alışveriş merkezi de yer almakta. Biraz Amerikan tarihi görmek isteyenler için ideal bir mekan. Bol bol fotoğraf çekip kalabalık arasında ilerleyebilirsiniz. Buraya, çeşitli metro hatlarından Grand Central durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Grand Central Terminal Grand Central Terminal çarşısı

One World Trade Center ve 9/11 Anıtları

11 Eylül kurgusuyla yıkılan (ya da daha doğru bir ifadeyle patlatılan) Dünya Ticaret Merkezi (İkiz Kuleler) yerine inşa edilmiş olan ve önümüzdeki yıl açılacak One World Trade Center adlı gökdelen şu andan itibaren New York'un en uzun gökdeleni unvanını almış durumda. 546 metre uzunluğa sahip bu binanın dış tasarımı tamamlanmış, sadece iç yerleştirmesi yapılıyormuş. Bu binanın hemen yanında, İkiz Kulelerin olduğu yerde, kulelerin temeline birer anıt park inşa edilmiş. Bu alana, üst düzey güvenlik önlemleri eşliğinde giriliyor (kimlik/pasaport kontrolü, dedektörlerle aranma vs.). Anıtlarda, kulelerin temeline doğru bir su akışı sağlanmış ve kenarlara, (sözde) saldırılarda ölenlerin isimleri kazınmış. Açıkçası güvenlik önlemi gerektirecek bir durum söz konusu değil. Neden böyle bir önlem aldıklarını hâlâ anlayabilmiş değilim. Burası, kesinlikle görülmesi gereken bir yer de değil, ancak yine de merak ediyorsanız, metrelerce kuyruğa katlanıp ziyaret edebilirsiniz. Alandan çıkışta da, sözde 11 Eylül saldırılarına dair hediyeliklerin oldukça uçuk fiyatlara satıldığı bir mağazaya girebilirsiniz. Amerikalılar, böylesine bir olayı dahi paraya (pardon, 'bağış'a) çevirmesini bilmişler.

İnşaatı devam eden One World Trade Center

İnşaatı devam eden One World Trade Center

İkiz Kuleler anıtı İkiz Kuleler anıtı İkiz Kuleler anıtı ve kazınmış isimler

China Town, Little Italy ve Canal Street

Manhattan'ın güneyine doğru, Canal Street tarafından ikiye bölünen iki ayrı mahalle var. Bunlardan ilki China Town (Çin Mahallesi), diğeri ise Little Italy (Küçük İtalya). China Town'da, kendinizi Çin'de hissetmemeniz elde değil: Çince tabelalar, her tarafta koşuşturan Çinliler, Çin marketleri ve yer yer ağır bir koku. Burada, Çin'e dair hemen her şeyi görebilir ve hatta tadabilirsiniz. Çinli nüfus tarafından ele geçirilen bu bölgede, "çakma" ürünler ve New York hediyelikleri de bulabilirsiniz. Little Italy ise China Town'ın hemen üzerinde. Canal Street'i aşar aşmaz, bir anda Çin'den İtalya'ya geçmişçesine ortam değişiyor. Bu kez Çinlilerin yerini İtalyanlar alıyor ve Çin lokantalarının yerine makarnalarıyla ünlü İtalyan lokantaları ve İtalya bayrakları, İtalyanca yazılar göze çarpıyor. Her lokantanın önünde birer görevli, sizi lokantasına girmeye çağırıyor. Bu mahallenin büyük bir kısmı, sadece İtalyan yemekleri sunan lokantalardan oluşuyor. Görülecek pek fazla bir şey yok. Birkaç saatinizi bu iki mahalleye ayırabilirsiniz. Canal Street'te ise yine "çakma" parfümler, saatler ve benzeri ürünler bulabilirsiniz. Ayrıca New York'a dair ufak hediyelik eşyaları da buradan satın alabilirsiniz.

China Town - Çin Mahallesi

China Town - Çin Mahallesi

Su Taksileri ve Suda Ulaşım

New York'u New Jersey'den ayıran Hudson Nehri ile Manhattan ile Brooklyn arasındaki Doğu Nehri (East River) üzerinde, ayrıca Staten Island gibi adalar arasında pek çok tekne, su taksisi ya da yat hizmet veriyor. Ben bu gelişimde sadece Staten Island'a giden feribotu kullandım. Diğerleri için pek vaktim olmadı, ama Manhattan'ın gökdelenlerle dolu manzarasını su üzerinden, karşıdan izlemek isteyenler, özellikle "Pier"lerden (iskele) hareket eden çeşitli su taşıtlarını, hatta hız teknelerini tercih edebilirler. Yarım saatlik, saatlik ya da bir buçuk saatlik çeşitli seçeneklerle herhangi bir tura dahil olabilirsiniz. New York Pass gibi etkinlik kartlarının bazılarına bu tür seferler dahil. Yalnız, havanın yağmurlu olmamasına dikkat etmek gerekli. Staten Island'a hareket eden ve Battery Park'ın doğusundaki feribot iskelesinden kalkan ücretsiz feribot ile de hem Özgürlük Heykelini uzaktan görebilir hem de Manhattan'ın güney tarafı ile Brooklyn civarlarını seyredebilirsiniz.

Downton manzarası Staten Island feribotu ve Manhattan Staten Island feribotu

Lunapark, Akvaryum ve Hayvanat Bahçeleri

ABD'nin belli başlı noktalarına yayılmış dünyanın en büyük lunaparkları durumundaki Six Flags (yerli adla Theme Park) maalesef New York sınırları içerisinde mevcut değil. New York'un şu anlık en iyi lunaparkı Brooklyn'in Coney Island kısmında bulunan Deno's Wonder Wheel Amusement Park. Dünyanın en eski ahşap roller coaster'ı ve klasikleşmiş birkaç makine burada. Lunaparka Q treni ile ulaşılabilir. Bu civarlarda New York Aquarium adlı bir dev akvaryum da mevcut. Çeşitli balık türleri, foklar, penguenler ya da yunus balıkları... Bunların tamamını burada görebilirsiniz. Ayrıca zaman zaman çeşitli şovlar da düzenleniyor. Gerekli bilgileri akvaryumun İnternet sayfası aracılığıyla edinebilir, ulaşım içinse F ya da Q metro hatlarındaki W 8 St - NY Aquarium durağını kullanabilirsiniz. Giriş ücreti ise 9.95 $.

New York'taki birkaç hayvanat bahçesinden birinin Central Park içerisinde olduğundan bahsetmiştim. New York'un en büyük hayvanat bahçesi ise, The Bronx adlı ilçesinde. Buraya ise 2 ya da 5 numaları metro hattıyla, E 180 St durağında inilerek ulaşılabilir. Yaklaşık 30 $'a bu hayvanat bahçesinin tamamını dolaşabilirsiniz. 4 boyutlu sinema, Kongo Gorilla Ormanı, Dinozor Safarisi, Kelebek Bahçesi gibi hayvanat bahçesinin değişik mekanları da bu fiyata dahil.

BELLÄ° BAÅžLI MÃœZELER

New York'un uzun soluklu tarihten ve tarihsel sanattan yoksun olduğunu belirtmiştim. Buna rağmen, şehirde çeşitli kategorilerde pek çok müze var. Bunlardan en ünlüleri ya da en çok ziyaret edilenleri şöyle:

Museum of Modern Art (MoMA)

Manhattan'ın merkezinde, 5. ile 6. Avenue arasındaki 53. Cadde üzerindeki bu müze, dünyanın sayılı sanat müzeleri arasında gösterilmektedir. 1929 yılında yapımı tamamlanan ve her geçen yıl envanteri genişletilen müze, adından da anlaşılacağı üzere daha çok modern sanat üzerine yoğunlaşmış durumda. Müzede 150 bin kadar parça, 22 bin film ve 4 milyon film karesi yer alıyor. Van Gogh'un Yıldızlı Gece (The Starry Night), Salvador Dali'nin Belleğin Azmi (The Persistence of Memory) gibi dünyaca ünlü tabloları bu müzede sergilenmekte. Müzeye giriş ücreti ise 25 $.

Museum of Modern Art (MoMa) New York

Museum of Modern Art (MoMa) New York

American Museum of Natural History

Amerikan Doğal Tarih Müzesi şeklinde Türkçe bir adla tanımlayabileceğimiz bu müze, Central Park'ın batısında, orta kısımlarına yakın bir konumda bulunuyor. 1869 yılında açılan ve toplamda 32 milyon civarında parça barındıran bu müzede ilkel hayvan iskeletlerinden en eski taşlara, minerallere, okyanus yaşamından dinozor fosillerine, gezegenlere, uzaya dair her şeyi  bulabilmek mümkün. Birbiriyle bağlantılı 25 bina ve 46 sergi salonundan oluşan müzede zaman zaman, özellikle turist sayısının arttığı yaz aylarında çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Temel kısımlara giriş ücreti 22 $ ve bu ücret özel gösterilere, filmlere ve diğer bazı kısımlara giriş isteğine göre artıyor. Biletler www.amnh.org adresinden alınabiliyor.

Intrepid Sea, Air & Space Museum

Amerika'nın en büyük gurur kaynaklarından biri durumundaki denizcilik, havacılık ve uzay temaları üzerine kurulu olan bu müze 46. Cadde üzerindeki 86. iskelede, İkinci Dünya Savaşında kullanılmış USS Intrepid adlı bir uçak gemisinin üzerine ve içine inşa edilmiş. Her şey dahil (genel sergi salonu, denizaltına giriş, uzay mekiği salonuna giriş, bir adet 3 boyutlu sinema ve sesli tur) giriş ücreti 42 $ olan müzede, USS Growler adlı denizaltının her bölümünü rehber eşliğinde ziyaret edebilir, British Airways'e ait olan, sesten hızlı Concorde uçağını görebilir ve Enterprise adlı uzaya gidip gelmiş bir uzay mekiğini ziyaret edebilirsiniz. Maalesef müzede bir şeylere dokunmak yasak; hatta rehberler, denizaltının hâlâ faal halde olduğunu, yanlışlıkla çalıştırabileceğimizi (?) belirtiyorlar. Ve yine maalesef müzeyi ziyaret ettiğim sırada uzay mekiği ile Concorde da "dokunma"ya kapalıydı, sadece uzaktan görülebiliyordu. Bunun yanı sıra onlarca uçak ve helikopter de uçak gemisinin üzerinde ve katlarında mevcut durumda, fakat bunların hiçbirisine dokunamıyorsunuz bile. Savaş filmlerinden aşina olduğumuz savaş araçlarını burada görünce kendinizi bu filmlerden birinin setinde gibi hissediyorsunuz.

Concorde USS Growler denizaltısı Enterprise uzay mekiği

Intrepid müzesi ve helikopterler USS Intrepid uçak gemisi USS Growler denizaltısı

Kilise, Katedral ve Sinagoglar

New York, özellikle kilise ve katedraller bakımından hayli zengin. Bunlardan en bilinenleri ise Manhattan'ın merkezine biraz uzak bir konumda bulunan The Cathedral of St. John the Divine ve daha merkezdeki Madison Avenue üzerindeki St. Patrick's Cathedral. Ayrıca, New York'ta yaşayan Yahudilere ait sinagogları ziyaret edebilmek de mümkün. Bunların yanı sıra, hemen her noktada irili ufaklı pek çok kilise görmek de olası.

St. Johns Katedrali Trinity Kilisesi New York'ta bir kilise

DiÄŸer Etkinlikler

New York'ta yapabilecekleriniz sayısı bunlarla sınırlı değil. Yapılabilecek diğer etkinlikler arasında şunlar gösterilebilir: Helikopter turu, Jet Ski kullanımı, hız teknesi kullanımı, müzikallere ve tiyatro gösterimlerine katılmak, belli başlı sahillerde yüzmek, araba kiralayıp çevreyi dolaşmak vs. Bunlardan belki de en heyecan vericisi, helikopter turuyla New York gökdelenleri arasından dolaşmak ve şehri yukarıdan görmek olacaktır. Kişi başı yaklaşık 250 $'a, 15-20 dakikalık bir helikopter turu planlayabilirsiniz. Bunun için pek çok tur firması ve sayısız seçenek mevcut.

New York'ta Alışveriş

New York, dünyanın en pahalı şehirleri listesinde ilk 10'daki yerini almış durumda. Konaklama başta olmak üzere ulaşım, yeme içme, ev fiyatları vs. Türkiye şartlarına göre oldukça pahalı sayılabilir. Alışverişte de durum böyle, fakat Amerika kökenli firmalara ait ürünler, Department Store denilen zincir mağazalarda Türkiye'ye kıyasla oldukça uygun fiyatlara satılıyor. Bir alışveriş tutkunu değilim ve açıkçası marka takıntım da yok, fakat Guess, Tommy Hilfiger, Lacoste, Hugo Boss, Puma, Adidas, Nike, Nine West, Levi's gibi orta-üst sınıftaki markaların giyim, aksesuar, kozmetik vb. ürünleri bu tür zincir mağazalarda oldukça ucuz. Örnek olması açısından Guess'in çantaları 30-40 $, Tommy Hilfiger'ın cüzdan ve kemerleri 10-12 $, Puma'nın ya da Adidas'ın tişörtleri 15-20 $, Hugo Boss'un ya da Lacoste'un parfümleri 30-40 $, Levi's'ın kot pantolonları ise 25-30 $ civarında. Bu fiyatlar Türkiye'de -gözlemleyebildiğim kadarıyla- en az iki ya da üç katı durumda. Buna rağmen, nedendir bilmiyorum, ayakkabı fiyatları (özellikle markalı tabir edilen ayakkabıların fiyatları) Türkiye ile eşdeğer seviyede.

Bahsettiğim zincir mağazalardan en ünlüsü ve ürün çeşitliliği açısından en zengini Century 21. New York'un çeşitli kısımlarına dağılmış olan bu mağazalar zincirinin turistler tarafından en çok ziyaret edileni, Manhattan'ın aşağı kısmında kalan Cortland Street üzerinde bulunanı. 6 katlı bu mağazada neredeyse bütün tanınmış markalara ait ürünleri bulabilmek mümkün, fakat benim tercihim daha tenha ve düzenli oluşu sebebiyle Brooklyn tarafında, 86. Cadde üzerindeki şubesi oldu. Bunun yanı sıra Marshalls, T. J. Maxx ve Target adlı zincir mağazalarda da markalı ürünleri uygun fiyata satın alabilirsiniz. Özellikle 6. Avenue üzerinde altlı üstlü bulunan Marshalls ve T. J. Maxx'lar ürün çeşitliliği ve ulaşım kolaylığı bakımından daha yerinde bir tercih olacaktır. Target içinse, Brooklyn'deki Flatbush Avenue üzerinde bulunan şubesini tavsiye ederim.

New York Apple Store Apple Store'un içerisi hayli kalabalıktı Century 21 ve alışveriş çılgınlığı

Marshalls Flatbush Avenue üzerindeki Target mağazası

Market ve gıda ürünleri New York'ta oldukça pahalı. Örneğin poşet içerisindeki bir tost ekmeğinin ortalama fiyatı en az 2-2.5 $, (ki bu 4-5 Türk Lirasına denk gelir) ya da bir kilo muzun fiyatı 2,5 $ civarında. Türkiye'ye ve Türk Lirasına kıyasla pahalı bile denilebilecek bu fiyatlar, elektronik ürünlerde de kendisini gösteriyor. BestBuy gibi ABD'nin en popüler elektronik mağazalarında küçük elektronik aletlerden, örneğin ortalama bir klavye-fare setinin Türk Lirasına çevrilmiş fiyatı, Türkiye'deki satış fiyatıyla ya aynı oluyor ya da -ilginçtir- daha pahalıya geliyor (bazı ürünlerden bunu net olarak gözlemledim). Bunun aksine, pahada ağır elektronik ürünler (dizüstü bilgisayar, televizyon vb.) ise Türkiye'ye göre daha avantajlı fiyata sahip. Örneğin Türkiye'de 2.500 TL'den satılan bir Apple'ın MacBook Air modeli dizüstü bilgisayar, BestBuy'da 950 $ idi. Bu da, aşağı yukarı 500 TL'lik bir farka denk düşüyor. Apple ya da Samsung'un ürettiği akıllı telefonlarda ise, Türkiye'de alınan harçlar ve Dolar kurunun yüksek olması dolayısıyla, fiyat farkı sanıldığının aksine o kadar yüksek olmuyor.

Belki de tüm insanların ortak alışkanlıklarından biri de, uzak bir yere gidildiğinde yakınlara ya da arkadaş çevresine, gidilen şehri tanıtıcı nitelikte hediyelik eşya götürmektir. New York'ta bu konuda hiçbir zorluk yaşamayacaksınız. Şehrin hemen her bölgesinde, özellikle Times Meydanı civarında, minyatür özgürlük heykelleri, minyatür gökdelenler, rengarenk anahtarlıklar, üzerine "I Love NY" yazılı bardak ya da tişörtler gibi onlarca seçenek arasından hediyelik eşya satın alabilirsiniz, fakat turistlerin yoğun olduğu bölgelerde fiyatlar oldukça yüksek. Aynı ürünü, başka yerlerde yarı fiyatına dahi bulabilirsiniz. Bu konuda benim tavsiyem, Canal Street üzerindeki hediyelik eşya dükkanları olacaktır. Üstelik bu dükkanlarda, samimi bir ortamda pazarlık yapma imkânınız da var!

Alışveriş tutkunları, alışveriş yaparken Dolar kurunun yüksek oluşunu göz önünde bulundurun. Yanınızda nakit taşımanıza gerek yok. Hemen her yerde her şeyi kredi kartı ile satın alabilirsiniz. Bunun için, gitmeden önce kredi kartınızın yurt dışında kullanıma açık olduğundan emin olun. Yalnız, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çoğu yerde vergilerin ürün etiketine yansıtılmamış olması. Bu durumu da göz önünde bulundurmanızda fayda var. Kasaya gittiğinizde %8'lik ya da daha fazla oranda vergi, etiket fiyatına ekleniyor.

New York'ta görülmesi gereken yerlerin toplu bir listesine ulaşmak ve daha fazla mekan bilgisi almak için Biletbayi Blog sayfasına göz atabilirsiniz.

New York'a Gideceklere Tavsiyeler

Sadece New York'a değil, dünyanın neresine gidilirse gidilsin, her şeyden önemlisi ve ilk başta yapılması gereken iyi bir plandır. Bu plan hazırlanırken de göz önünde tutulması gereken birinci husus zaman, ikincisi ise bütçedir. Zaman konusunda, New York'a en az beş tam gün ayırmanızı tavsiye ederim. Bütçe ise size bağlı. Konaklayacağınız mevki, yeme içme konusunda nasıl davranacağınız, müzelere ya da başka etkinliklere dahil olup olmayacağınız, arkadaşlarınıza ya da yakınlarınıza almak istediğiniz hediyeler gibi pek çok etkeni aynı anda düşünmelisiniz, fakat 5 günlük bir New York gezisi için, en az 1.500 $'ı gözden çıkarmanız gerekmekte. Tabii buna bir de uçak bileti ücretini dahil ediniz.

Bu yazıyı okuduktan sonra New York gezi planını yapmak, hatta bütçeyi hesap etmek kolay olsa gerek. Benim tavsiyem, gitmek istediğiniz noktaları ve yapmak istediklerinizi alt alta sıralayıp daha sonra bunların konumlarını Google Maps gibi bir harita uygulamasında işaretlemek ve adreslerini, hangi araçlarla gidileceğini not etmek. Bir de yanınızda navigasyon cihazı ya da New York'tan edineceğiniz bir harita olursa, gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Bu noktada bir tavsiyem de, Google Maps'in Street View (Sokak Görünümü) özelliğini kullanarak, gitmek istediğiniz mekanları New York'a gitmeden önce sanal ortamda bire bir gezmeniz. Bu, belli bir göz aşinalığını beraberinde getirecek ve şehre alışma sürecinizi kolaylaştıracaktır. Yine bu özellik sayesinde New York'un sokaklarını karış karış dolaşabilir ve belki ilginizi çekeceğini düşündüğünüz yeni yerler bile keşfedebilirsiniz.

New York'ta ziyaret edilebilecek ücretli yerlere girişte büyük avantaj sağlayan "Pass" sistemleri mevcut. New York Pass bunlardan en kapsamlı olanı. Günlük, iki günlük, üç günlük ve bir haftalık seçenekleri olan bu sistem sayesinde Empire State Binasından pek çok müzeye, Özgürlük Heykelinden bisiklet kiralamaya, tekne turuna kadar pek çok mekana girip birçok etkinliğe katılabilirsiniz. Örneğin, 150 $ ücreti olan 3 günlük bir New York Pass kartı ile yaklaşık 10-15 müzeye ücretsiz girebilir, yat turuna katılabilir, gökdelenlerin tepesine çıkabilir ya da ücretsiz bisiklet kiralama hakkı kazabilirsiniz. Ayrıca, ilave bir ücretle "hop on & hop off" adlı üstü açık gezi otobüslerini de sınırsız olarak kullanabilirsiniz.

New York'a gitmeden önce, özellikle akıllı telefonunuzu navigasyon cihazı ve fotoğraf makinesi olarak kullanacaksanız, yanınızda mutlaka yedek batarya ya da cihaz şarj edebilen kılıf bulunsun. Günün ortasında bataryanız tükendiğinde eliniz kolunuz bağlı duruma düşebilirsiniz, zira tüm planlar bu ufak cihazlara bağlı olabiliyor. Ayrıca, herkesin az çok tahmin edebileceği gibi, bazı birimler ve ölçü sistemleri ABD ile Türkiye arasında hayli fark gösteriyor. Bunlardan en önemlisi de elektrik prizleri. ABD'ye uygun bir priz çeviriciyi yanınızda götürmenizde fayda var. Ayrıca kilometre > mil, litre > galon gibi çevrimleri hesap etmeli, hatta elbise bedenleri, ayakkabı numaraları gibi eşdeğerlikler tablosunu da yanınızda ya da telefonlarınızda hazır bulundurmalısınız.

Havadan New York manzarası

Son olarak, havadan bir New York manzarası

New York'un yazları sıcak, kışları ise soğuk. Özellikle yaz aylarında kapri tarzı bir pantolon ve hafif bir tişört, belki bir de sandalet ya da terletmeyen ince bir yürüyüş ayakkabısı ideal olacaktır. Bayanlara bu konuda bir tavsiyem yok, onlar ne giyeceklerini elbette iyi bilir. Son olarak, New York'a gitmeden önce giyecek alışverişinizi Türkiye'den yapmamanızı tavsiye ederim, daha sonra benim gibi pişman olabilirsiniz. New York seyahatinizden bir hafta önce Türkiye'den X TL fiyata satın aldığınız bir ürünün aynısını ya da benzerini X/2 hatta X/3 TL fiyata bulabilirsiniz, maalesef.

"Jetlag" konusunda ise -en azından kendi adıma- şunları söyleyebilirim: Türkiye ile ABD arasındaki 7 saatlik zaman farkı ve gökyüzünde geçen yaklaşık 10 saatlik uçak yolculuğu gidişte etkisini pek hissettirmiyor, fakat dönüşte bu "sendrom"u fazlasıyla yaşayabilirsiniz. Biyolojik saatiniz ABD'ye göre ayarlanacağı için, dönüşte Türkiye'ye alışmak zaman alabiliyor. Türkiye'ye döndüğünüzde dahi, ABD'deki uyku ve uyanma saatleriniz işlemeye devam ediyor. Ben, 5 günün ardından hâlâ eski uyku düzenime dönebilmiş değilim.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

151
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
74 Yorum konuları
77 Konu cevapları
3 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
67 Yorum yazarları
Hasret SoysalNew York YolcusuKubra simsekSaniye doğanEDA Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beÄŸenilen
Şunları bildir:
Hasret Soysal
Hasret Soysal

Ä°sa Bey merhabalar, Öncelikle bu kapsamlı yazı için çok teÅŸekkür ederim, ellerinize saÄŸlık. Erkek arkadaşımla birlikte 3 gün için newyorkta olacağız. Pass kartlar için biraz araÅŸtırma yaptım, açıkçası ikimiz de bu 3 günlük süre içerisinde gidebildiÄŸimiz kadar çok yere gidip görmek istiyoruz fakat bu aktivitelerin ne kadar zaman alacagını bilmediÄŸimiz için günde kaç yere gidebiliriz, bize maliyeti ne kadar olur bilmiyoruz. Az çok hangi yerlerin ne kadar vakit aldığını bilen biri olarak Pass card almamızı önerir misiniz? Bu arada klasik bir NY turu olacak, Empire state, Central Park, Statue of Liberty, Times Square, Broadway, Müzeler vs.. NY deyince akla gelen… Devamı »

New York Yolcusu
New York Yolcusu

süper yazı olmuş elinize ağzınıza sağlık

Kubra simsek
Kubra simsek

Merhabalar. Biz esimle Amerikanin batisinda Utah'da yasiyoruz. Turkiye'ye gelirken tam iki gunluk NYC icin vakit ayiralim dedik. Iki hafta sonra orada olacagiz. Ben metrocardi sormak istiyorm. 7 gunluk sinirsiz aldgimizda iki kisi kullanabiliyor mu? Yoksa ayri ayri mi almamiz gerekir? Tesekkurler

Kubra simsek
Kubra simsek

Vavv bu acidan kötü olmuş. Almamıza gerek yok o zaman. Bilgi için çoook teşekkürler.

Neriman Yıldırım
Neriman Yıldırım

Evet Isa bey bende bilgi aldım malesef ayrı vize gerekiyirormuş, cevabınız için teşekkür ederim! 🙂

Saniye doÄŸan
Saniye doÄŸan

Merhabalar,1 eylül de newyork a gideceğiz 4 kişilik bir aile olarak müze olarak sadece moma ve natural history düşünüyoruz ve hop one hop off la 1 gün dowtown tur yapacağız ve ell is ısland ve word trade center 9/11 memorial emppire states vs o şekilde gezeceğiz sizce pass kart almamız daha mı iyi olur hesaplıyamadım ayrıca aynı gün müzeleri de aradan çıkarabilir miyiz ki?

Saniye doÄŸan
Saniye doÄŸan

Cevabınız için çok teşekkür ederim.o halde 2 günlük pas almamız uygun olurmu ki? Birde pas kartı 2 günlük aldığımız takdirde ardışık 2 gün mü kullanmamız gerekir?

EDA
EDA

Merhaba Ä°sa Bey, Ben 8 aÄŸustosta New York'a gideceÄŸim. Bir gece kalıp ertesi gün farklı bir ülkeye gideceÄŸim. Kısaca o tarih için New York benim aktarma noktam. Tekrar 21 AÄŸustosta New York a döneceÄŸim ve yine bir gece kalacağım. 8 AÄŸustosta uçağım akÅŸam üstü inecek. Yani alandan çıkışım en erken 7 gibi olur diye tahmin ediyorum. Dolayısı ile o gece için çok bir vaktim olmayacak. Size sormak istediÄŸim iyi vakit geçirebileceÄŸim ve güzel yemekleri olan önerebileceÄŸiniz bir mekan var mı? Sonrasında 21 ve 22 AÄŸustos tarihlerinde yeniden New York da olacağım. Dönüş uçağım 22 AÄŸustos saat 23.55 de olacak ve… Devamı »

EDA
EDA

Öncelikle bu kadar çabuk dönüş yaptığınız için teşekkür ederim. Notlarınızda helikopter ile gezintiden bahsetmişsiniz. Eklediğiniz resme bakılırsa da siz yapmışsınız sanırım. Çok sıra oluyor mu ya da gitmeden önce rezervasyon yaptırmak gerekiyor mu? Önerebileceğiniz bir tur firması var mı?
Teşekkürler,

Neriman Yıldırım
Neriman Yıldırım

Ä°sa bey!
Öncelikle yazınızı okurken yaşamış gibi, dediğiniz noktalara geldiğimizde elimizle koymuş gibi buluyoruz sayenizde teşekkür ederim. Bilginiz var mı bilmiyorum ama varsa yardımcı olacağınızı biliyorum; Ben şuan New York dayım uzun kalmayı düşünüyorum dönmeden Kanada Toronto'yu görmek istiyorum USA turist vizem le 5 gün orada gezebilir miyim, bir problem yaşar mıyım? Ayrıca vize isterlerse burada nereden alabilirim? İşlemler uzun sürer mi? Yoksa Türkiye'ye geldiğimde ayrıca Kanada için vizemi almam gerekir? Her şey için teşekkür ederim!

mine ersoy
mine ersoy

İsa bey, yazınız çok detaylı ve bilgilendirici olmuş, ellerinize sağlık. Eşimle new york gezisi planlıyoruz. Bronx'ta çok hesaplı bir kalacak yer bulduk. Siz ne dersiniz, güvenli bir bölge mi? Yanımıza parayı nakit olarak almayı düşünüyoruz, banka komisyonu ödememek için. Yüklü miktarda parayı çanta içinde yanımızda taşımak fikri kapkaç açısından biraz ürkütücü. Bu konuyla ilgili de herhangi bir öneriniz olabilir mi?

Ecrin kaya
Ecrin kaya

Merhaba Ä°sa bey sizden ricam sudur ben suan amerikadayim ve apple storedan telefon almak istiyorum rica etsem bana yapmam gerekenler yazabilir misiniz kisitli zamanim kaldi ve ne yapacagimi bilmiyorum:(

Fethi Kara
Fethi Kara

Merhabalar Ä°sa Bey;
New York hakkında yazdığınız değerli bilgilerden dolayı size çok teşekkür ederim. Gitmeden gitmiş kadar oldum gerçekten. Ben de 21-24 Ağustos 2015 tarihleri arasında New York'a gideceğim acaba New York'u gezdirebilicek rehber tanıdıklarınız var mı? Onlarla nasıl irtibat kurabiliriz?

Akin Onder
Akin Onder

Cok guzel ve faydali bilgiler vermissiniz.
Tesekkurler.

Ali can
Ali can

Merhaba Ä°sa bey, Öncelikle böyle deÄŸerli bilgileri paylaÅŸtığınız için teÅŸekkür ederim. Gerçekten NY ' ye gitmeden mutlaka okunması gereken bir gezi yazısı olmuÅŸ. Benim durumumdan bahsetmek gerekirse,yaklaşık iki ay bir süre NY'de olacağım. Bir ayım ise staj yaparak geçecek. Staj yapacağım yer Manhattan da kalacağım yer ise Brooklyn de olacak .Kalacak yere para vermeyeceÄŸim. Onun dışında orada iki ayda harcayacağım para mininum sizce ne kadar olur ? Åžu ana kadar 2800 dolar biriktirdim sizce yeter mi ? Öte yandan duruma göre bütçemi aÅŸmayacak ÅŸekilde ufak tefek geziler yapabilirim. Ayrıca alacağım vize tipi g2 ve sizce AÄŸustos'a kadar vize çıkar mı… Devamı »

ALÄ° SAYGI
ALÄ° SAYGI

isa bey verdiğiniz bilgilere teşekkürler ben eylül ayında abd bilet aldım 5 gün otel yer ayırdım bana havaalınıdan alıp 5 günlük bir türkçe rehberlik hizmeti verebilecek biri var ise sevinirim teşekkürler

Çağrı ÇIPLAK
Çağrı ÇIPLAK

Selamlar Ä°sa Bey,
Öncelikle bilgileriniz için çok teşekkürler, çok faydalı oldu bize.
Benim bir sorum var, NY'a oranın saatiyle gece 24:00'de ineceğim. Otelim Brooklyn'de limana yakın bir yerde. Bu saatten sonra taksi harici bir vasıta ile gitmem tehlikeli olur mu? çünkü eşimle birlikte gideceğim.
Ne önerirsiniz, teşekkür ederim.

Umut
Umut

Abi bilgiler için teşekkürler. Lise öğrencisiyim 2 den 3 e geçtim bu yaz. Orada akrabam var türkçe bilmiyor babam beni onun yanına göndermek istiyor 1 aylığına falan bir dahaki yaz. Yer sıkıntım yemek sıkıntım falan çok olmayacak yani. İhtiyacımı alışverişimi hepsini burada halletmeyi düşünüyorum.
Sizce ne kadar para almalıyım yanıma uçak bileti parası haricinde? Yaşıma göre giderlerimin aşırı olmayacağını düşünüyorum kötü alışkanlık da yok.

Deniz KurtoÄŸlu
Deniz KurtoÄŸlu

Merhaba İsa Bey. Ben de bu yaz 1 aylığına New York da olacağım. Merak ettiğim şey şu ki orda internete nasıl bağlanabilirim. Telefonla internete bağlanmak benim için yeterli olacak. Hattımı yurt dışına açtırmayı düşündüm ama bana biraz pahalı geldi. Siz ne yaptınız ya da bana nasıl bir öneride bulunursunuz?

Çağrı Özkul
Çağrı Özkul

İsa bey merhaba ; amerikaya avrupa aktarmalı uçuşlarda mesela, fransa paris ve hollanda schiphol de vize sorarlar mı ?

yeÅŸim
yeÅŸim

Merhaba,
bu yaz 15 yaşında oğlum veeşimle NYC de olacağız.15 günlük gezinin en azından 4-5 gününü Manhattan'da otelde,kalan kısmını da arkadaşlarımızda geçireceğiz.Sormak istediğim yakın olabilecek ve gezilmesi gereken yerler var mı?Nerelere gitmeliyiz ? (New york City dışında).Bir de alışveriş için şehir dışında outletler var mı?
Teşekkürler.Yazınızı çok beğendim.Tebrikler...

Nimet Renkliyıldız
Nimet Renkliyıldız

Merhaba, Sizin bilgilere kısa bir ilave yapmak istedim gidecek olanlara katkı saÄŸlayacak:MoMa,ya da DoÄŸal Tarih Müzesi gibi müzelere giriÅŸte "donation" diyerek 1 $ ' bile girmek mümkün,çünkü bu müzeler 1 günde gezilemeyecek kadar büyük ve meraklısı için cennet gibi,2.önerim de National Geograpfic yayını olan "Adım Adım NY"rehberi çok faydalı ve detaylı bilgiler içeriyor.Yeme içme konusunda siz nerelerde yediniz bilmiyorum ama çok uygun ve çok kaliteli yemekler yenebilecek yerler çok fazla ve seçenek de çok fazla. Kalabalık gidecek olanlar için ev kiralamak çok uygun bir seçenek mevkisine göre 70-100 dolara (tabi daha pahalılarda var) 4-5-6 kiÅŸinin konaklayabileceÄŸi evler var tüm metro… Devamı »

ilhami
ilhami

İsa Bey merhaba, Brooklyn güvenilir bir bölge mi ? o bölgede hostelde kalmayı planlıyorum da

Deniz KurtoÄŸlu
Deniz KurtoÄŸlu

Merhaba İsa Bey, öncelikle derlediğiniz bilgiler benim için oldukça aydınlatıcı oldu, teşekkür ederim. Ben bu yaz amcamın yanında 1 aylığına NY da kalacağım. Ama amcamın yaşı nedeniyle istediğim gibi gezebileceğime pek inanmıyorum açıkçası. 18 yasındayım ve tek başıma gezme fikri ara sıra korkutuyor. Bana önerileriniz nelerdir? Sadece gezmeye ve belki alışverişe para ödeyeceğim. Yaklaşık olarak ne kadar para harcarım? İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Deniz KurtoÄŸlu
Deniz KurtoÄŸlu

Bana geri döndüğünüz için çok teşekkür ederim, bir kaç soru daha sormak istiyorum. Yazınızda 30 günlük sınırsız metrocard seçeneğinin de olduğunu söylemiştiniz. Bunun ücretini biliyor musunuz? Olabildiğince gezmek istiyorum. New York Pass ve City Pass in kullanım süreleri en fazla 7 gün sanırım. Ben 1 ay kalacağım sizce ne yapmalıyım? 2 kere New York Pass almak oluyor mu ya da ne kadar mantıklı? Siz olsanız ne yapardınız?

Cansu Yılmaz
Cansu Yılmaz

Merhaba ben bu yaz 1 aylık dil kursuna gideceğim. Kursum empire state binasının 63. katında olucak ve New Yorker Hotelde kalıcam. Yalnız gidiceğim için bazı endişelerim var. Havaalanından sonra iki seçeneğim var otele gitmek için ya taksiyle ya da kursun sağladığı transfer var. Transfer 180 dolar tutuyor. Sizce gerekli mi? Ve sizce yanıma ne kadar almalıyım alışveriş ve gezmek için? Teşekkürler.

murat yıldırım
murat yıldırım

merhaba;

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. benim merak ettiğim bir şey var; Amerika da geçici kullan-at telefon hatları satın alabiliyor mu turistler ? İnterneti kullanabilmek açısından soruyorum bunu. Türkiye deki hatlarla yurtdışında veri kullanımı çok pahalı. elbette otellerde vs internet vardır ama. Kimseden wi-fi şifresi talep etmemek adına satın alınabilir böyle bir şey varsa.

Levent palen
Levent palen

Tebrikler. Tur almadangelirsem bana rehberlik yapacak (en azından uçak tan Alıp tekrar uçağa binmeme yardımcı bir talebe bulunabilir mi? Teşekkürler

Melisa ilek
Melisa ilek

Peki metrolarrın hangisinin local hangisinin ekspress olduğunu nerden bileceğiz?? :))

Elif KumaÅŸ
Elif KumaÅŸ

İyi günler İsa bey 🙂
Ben eşimle New York'a gitmeyi çok istiyorum.3 hafta orda kalmayı planlıyoruz fakat para sıkıntımız var biraz o yüzden ne kadara mal olur, bunu öğrenmek istiyordum. 🙂

Elif KumaÅŸ
Elif KumaÅŸ

Teşekkür ederim İsa bey.

Bekir Bulut
Bekir Bulut

Öncelikle merhaba İsa kardeşim.
Ben New York'a 2015 yılında gitmeyi planlıyorum.2 kişiyiz fakat 20 gün kalmayı planlıyoruz. Yani size sorucağım soru şu 20 gün de New York'u gezmek, yemeklerinden yemek bize ne kadara mal olur.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler 🙂

Bekir Bulut
Bekir Bulut

Yani 10 bin lira bile kurtarmaz 🙂

Ömer adil ilhan
Ömer adil ilhan

İsa bey çok teşekkürler. Verdiğiniz bilgilerle öğrenmek istediğim her şeye ulaşabilirim ama izninizle bir kaç sorumu sormak isterim,
Wat öğrencisiyim tek sıkıntım banka hesabımı kapatıp new yorka geçeceğim için nakit para taşımak olacak. Bir öğrenci hostelinde kalcam. Sürekli paramı yanımda götürmek zorunda kalacağım. Üç aydır bunu düşünüyorum bir çözüm bulamadım. Bir de ben telefon alışverişi yapacağım. Bu konuda güvenilir "used" telefonları da bulabileceğim dükkanlar biliyor musunuz ?
Müthiş bir yazı olmuş gerçekten tam bir rehber teşekkürler :)))

emre
emre

Öncellikle yazınız için teşekkür ederim. birçok konuyu aydınlattınız benim için. Ben dil okulu ile new yorka geleceğim. Sizce aylık konaklamayı ne kadara bulabilirim. bildiğiniz tavsie ettiğiniz bir yer var mı ? yurt olur hostel olur. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim 🙂

cem gurbuz
cem gurbuz

merhaba ben work n travel ogrencıyım ve new york u gezmek ıstıyorum . north bergen, nj comfort suits de konaklama yapıcam. ozellıkle manhattan ı gezmek ıstıyorum. ulasım ı nasıl saglamalıyım.gec saatlere kadar manhattan da olacagım sızce donusu taksı ıle mı yapmalıyım ve bavullardan dolayı jfk ye ulasımı nasıl yapmalıyım teskler

Orhan Kalelioglu
Orhan Kalelioglu

Selamlar Isa Bey, Berlinden 22.12.14 02.01.15 arasi esimle gitmeyi arzu ediyoruz, benim sorum bütün yerlere en iyi sekilde ulasabilecegimiz bir semt veya otel tavsiye edebilirmisiniz. bizim icin önemli olan sabah kahvaltisi. cok lüks olmasida gerekmiyor temiz ve güvenli olmasi disinda... Hayirli aksamlar ve simdididen cevabiniz icin tesekkür ederim.

aysel yorulmaz
aysel yorulmaz

İsa bey güzel anlatımınız için size sonsuz teşekkürler.13 eylülde turla gideceğim.turun ekstra tekne turunu almak istemiyorum.helikopterle new york u gezmek istiyorum. 3 gün buradayız nerelerini gezebilirim.
teşekkürler

bülent öksüz
bülent öksüz

öncelikle verdınız cvp ıcın cok tsk ederım fakat sole bısı ben bıreysel gezecegımden ve ailemden bır kac kısı o tarafta yasadıgından orayada ugramak ıstıyorum ama nerden bınıcegımı bılmıyorum hengı termınalden kalkıyo torontoya arac ben baktım bulamadım..yardım edersenız cok sevınırım

bülent öksüz
bülent öksüz

merhabalar benım sorum ben kennd hava lımanından nasıl nıagara ya kadar yolculuk etmek ıstıyorum neler yapmam lazım oaraya kadar gıdebılmem ıcın...tsk ederım sımıdeden cvp larsanız

Osman SAYGIN
Osman SAYGIN

merhaba isa bey öğrenciyim amerikaya dil eğitimi için geldim ! ay sonra geri döneceğim ve NY a gitme planım akrabalarıma hediye olarak ucuz ve kalıcı burayı hatırlatacak bişeyler almak istiyorum nereden ne alınmalı sizce teşekkür ederim .

Osman SAYGIN
Osman SAYGIN

anladım İsa bey teşekkür ederim. İnşallah hoş vakit geçireceğim orda .

Çağrı Özkul
Çağrı Özkul

Tekrardan merhaba isa bey ; iyi bayramlar , sizde kafama takılan şeyler var bunları sormak istiyorum, atlantaya gitmek istiyorum, uçak biletlerinde haliyle direkt uçuş yok , almanya, ve toronto bölgelerinden aktarma var. Acaba thy ile torontoya gitsem bir kaç arkadaş duydum sadece toronto ülkeye girişte vizem olmadığı için sıkıntı okur diyorlar , sizde sormak istedim abd vizem var. transit olarak atlantaya toronto üzerinden geçemem mi ? Saygılarımla

Çağrı Özkul
Çağrı Özkul

Merhaba isa bey ; gerçekten faydalı bilgiler veriyorsunuz , türkiyede böyle insanların olduğu bilmek , görmek gerçekten muazzam bir duygu çok teşekkürler. Ben ekim ayında atlanta'ya bir arkadaşımın yanına gitmek istiyorum , fakat bu arada hem new yorku gezmek hemde new york havaalanında atlantaya nasıl gidilir, nasıl bir plan yapılır ? Sizden tavsiye alsam , teşekkürler 🙂

esin
esin

Sevgili İsa bey, yorumlarınız ve anlatımınız o kadar güzel ve faydalı olmuş ki kafamdaki pek çok soru işaretinden sayenizde kurtuldum.Biz de eşimle kısmetse ağustos başında8 günlük bir gezi için gideceğiz .Rehberliğiniz bize büyük kolaylık sağlayacağı için tekrar teşekkür ediyorum ve hayatınızda başarılar diliyorum.Sağlıcakla kalın..

ilyas basaran
ilyas basaran

isa bey merhabalar
öncelikle bu mükemmel yazı için çok teşekkürler.
john f. kennedy havaalanından philadelphia'ya ulaşmam için en kısa ve beni en az uğraştıracak yol hangisidir bilginiz var mı?

bülent döş
bülent döş

isa bey merhaba,
çok harika bir tanıtım yazısı yazmışsınız, ayrıca yorumlarda da birçok bilgi edindim. ben de bugün new york aktarmalı denver a gideceğim. new yorkta 8 saatlik bir zamanım var. o zaman zarfında az da olsa new yorku görmek istiyorum. tavsiyeniz var mı, saygılar
bülent

ümran
ümran

yazınızı çok begendim. cok bilgilendirici 10-17 temmuz tarihleri arasında orada olacagim. ve seyahat planımı tavsiyeleriniz doğrultusunda yapacagim. Seyahatim boyunca tek başına olmam beni endişelendiriyordu aslında ama insanların kendi işiyle ilgilendigini ve turist gibi hissetmediginizi yazdıgınızd içim rahatladı. tek başına gideceklere başka onerileriniz var mı:)

ümran
ümran

Çok teşekkür ederim. Bir sorum daha olacaktı naçizane 🙂 ben de kongre için gidiyorum ve kongreye graduate scholar alarak gittigim icin kongrede bulunmam gerekiyor 4 gun boyunca. bu surenin dışında bana ait 3 tam gun ve akşamlarim kalıyor. new york city pass mi new york pass mi (3 günlük) almami onerir siniz?

cok teÅŸekkur ederim

emretopcu
emretopcu

planımın yarısını bu yazıya göre belirledim gerçekten çok teşekkürler

cihan
cihan

Öncelikle yazınız için teşekkürler. 1 hafta sonra New York'a gideceğim. Pasaport kontrolünde otel rezervasyonu vermek mi daha iyi yoksa gerçekten kalacağım yerin adresini mi vereyim? kız arkadaşımın yanına gidiyorum. kız arkadaşım amerikalı. bu konu hakkında konuştuğum kişiler otel rezervasyonu ve otelin adresini verirsen daha iyi olur dedi. ilk defa giriş yapacağım için hiçbir fikrim yok. teşekkürler

Gökhan
Gökhan

Teşekkürler ilginiz için. Ben de öyle tahmin ettim kendi çapında bir esnaf galiba. Ancak bir kaç kez ebay üzerinden mesaj atmama rağmen dönmüyor. Konakladığım yerin adresini verme olayı ise aklıma geldi ancak ilk 4 gün sabit bir yerdeyim sonra başka bölegelerde olacağım için sıkıntı olacak. Ayrıca biraz da güvenip güvenmemekle ilgili tereddütlerim var. Şansım varsa biraz ya öyle yerler bulurum ya da 9 gün içinde ebay satıcısından yanıt alırım. Tekrardan teşekkürler yazınızdan bir hayli not aldım kendime .. =)

Gökhan
Gökhan

Ä°sa Bey merhabalar. Yazınızı ilgiyle okudum. Rehberlik etmesi açısından çok faydalı buldum. TeÅŸkkürler bilgiler için. Bir sorum olacak size. 9 gün sonra 2 buçuk haftalığına New York'a ve bir kaç farklı bölgeye daha gitmek üzere ABD'de olacağım. New York'ta geçireceÄŸim süre içerisinde ebay.com sitesinden pahalı bir fotoÄŸraf makinası beÄŸendim ve location bilgisine baktığımda Brooklyn olduÄŸunu gördüm. Bu Brooklyn New York'ta bildiÄŸim kadarıyla. Ancak Brooklyn bölgesine gittiÄŸimde spesifik olarak bu tarz teknolojik ürünleri bulabileceÄŸim bir pasaj, avm veya buna benzer bir yer var mı? Yoksa geze geze bulmak zorunda mı kalacağım? Veya fotoÄŸraf makinası almak için tavsiye edebileceÄŸiniz, ordayken gözünüze çarpan… Devamı »

Ahmet
Ahmet

İsa bey size paylaşımlarınız için çok teşekkür
ederim ny a boş bavulla mı gitmeli ?pariste
Metro çok zor çok karışık , taxi ücretleride çok pahalı
Ny bu sıkıntıyı yaşarmıyız?
Vakit ayırdığınız için sağolun varolun

onur
onur

ben Google maps nin yeni 3d manzarasından dolaşıorum bu köprüyü. Bakın.

nail delioÄŸlu
nail delioÄŸlu

isa bey
katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim
ben ailem ile birlikte newyork gidip tour ile niagara ve wasinton dc tura oradan los angles ta tura katılıp oradan miami gidip tekrar newyork gelip türkiyeye dönüş olacak
sorularım
1- tours4fun şirketinden turu aldım şirket hakkında bilginiz varmıdır.
2-telefon konusunda hattı türkiye hattımı yoksa oradan hat almak daha hesaplı
3-gezecegim yerler ile ilğili gezi rehberi varmıdır nereden temin edebilirim.nereleri mutlaka görmem gereken yerlerdir
4- 4 temmuzda orada olacagım önerileriniz ne olabilir
5-ucuz alabilecehgim neler vardır ve nerelerdedir oteli manhahtten kiraladım
6-ben araba ile balkan turu ve sonra 23 ülkeyi kapsayan seyahat yapmıştım sizin gibi paylaşmak için geregini yapacagım
teşekür ederim
teşekür ederim

fatih eyilmez
fatih eyilmez

Ä°sa Bey,
öncelikle böyle bilgilendırıcı bır yazıdan dolayı çok tesekkur ederım bu yaz 2 aylık new york manhattan a dıl kursuna gıdıyorum ortalama sadece harçlık ne kadar goturmelıyım zaten aıle yanında kalıcam konaklamada sıkıntı olmaz ayrıcı banka kartından orda para çekebılırmıyım ek olarak mutlaka pırız donusturucu goturmem sartmı burdakıler orda uymuyormu sımdıden cok tesekkur ederım
saygılar,

güven yüksel
güven yüksel

benim gibi teknolojiji seviyorsanız (ayrıca ben sony ciyim) Madison Ave. (5.cd. köşe) sony wonder tech lab...mutlaka ziyaret edin.Özellikle çocuklar çok hoşlanacak....Ücretsiz, 4-5 katlı bir yer..Ben zevk aldım...Ayrıca sony center da var...https://www.sonywondertechlab.com/

güven yüksel
güven yüksel

Eğlenceli bir konuyu unuttum,onu da yazayım: Belirttiğiniz gibi 7.caddede bulunan Times meydanında (Square) turistler için seyirlik,dinlenmelik merdiven kurulmuştur.Akşam saatlerinden itibaren bu merdivenin en üst basamağından sonraki alanına geçin ve yüzünüzü karşıdaki dev led ekranlı binaya dönün.Bu binada size dönük bir earth cam bulunmakta ve o andan itibaren görüntünüz binada bulunan gerçekten dev led ekrana yansımaktadır.Hemen fotoğraf veya video çekmeyi unutmayın,her zaman olan bir anı değildir.Yoğun zamanlarda ise merdivenin son basamağında polis durmakta ve turistleri 5 -6 kişi sırayla almaktadır.Siteye fotoğraf eklenebilseydi iyi olurdu.tşk.

GÃœVEN YÃœKSEL
GÃœVEN YÃœKSEL

merhaba, geziye ve gezi notlarına ilgili birisi olarak not,yorum ve fotoÄŸraflarınız için teÅŸekkür ederim.2013 yaz aylarında gitme fırsatım oldu ve bu yaz da tekrar gidiyorum.Konaklama NYC de gerçekten pahalı olmasına raÄŸmen ben dileyenlere airbnb.com sitesini öneririm.Bu portalda güvenli olarak daha ucuza,özel oda,daire,paylaşımlı oda gibi seçeneklerle konaklama imkanı bulabilirler.2013 seyahatimde manhattan west 55.caddede 1 kiÅŸi ile paylaşımlı odada(diÄŸer arkadaÅŸ da Kadıköy den müzisyen bir arkadaÅŸ denk geldi) gecelik airbnb ücreti dahi 40 dolara kaldım.Bu yaz ise TUrtle Bay Towers( east 46 st) 44 dolara kalacağım ki burası Türkiye konsolosluÄŸuna 150-200 metre ve birleÅŸmiÅŸ milletler binasına çok yakın.Ayrıca tüm daireyi 3 kiÅŸilik… Devamı »

Mustafa Reyhan
Mustafa Reyhan

harika bir yazi olmus, elinize saglik

murat gülsever
murat gülsever

Çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık

Gülçin Kocaman
Gülçin Kocaman

Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler, gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş.. Eylül ayında gitmeyi planlıyorum.. 11 eylül güvenlik açısından sorun yaratabilirmi.. O güne ait uçak bileti fiyatları bir miktar daha uygun..

batuhan altan
batuhan altan

teşekkür ederim sevgili kardeşim çok mutlu oldum yardımlarından dolayı sağlıklı ve mutlu ol hep by by

batuhan altan
batuhan altan

merhaba sevgili isa kardeÅŸim,herkese yardımcı olduÄŸun için bir iyi niyetine güvenerek bir sorum olacak,ben istanbulda yaÅŸayan orta halli 40 yaşında bir amerika delisi biriyim,çok arzuladığım hayalim için yaklaşık 15 gün kalabileceÄŸim bir program düşünüyorum ,sanırım 2015 te olacak gibi , ÅŸimdi senden öneri beklediÄŸim sorularım müsaaden ile ÅŸunlar ,tur düzenleyen firmalar ilemi yoksa bireysel mi ,15 günlük bireysel izin alabilirmiyim ,ve olmazsa olmaz ne var yapabileceÄŸim ,yada götürebileceÄŸim ingilizcem çok az, zaten herÅŸeyi açıklamışsın tüm anlattıklarını okudum ,son bir tavsiye bekliyorum .seni sıktıysam bağışla ama bu kadar net olduÄŸun için ve menfaat olmadığın için en ideal kiÅŸi oldununa karar verdim.MUTLU… Devamı »

batuhan altan
batuhan altan

sevgili isa bey ,bu kadar akıcı ,anlaşılır bir tanıtım pek rastlanır değil ,onun için minnetlerimi sunarım,.<kabalık kabul etme lütfen ama keşke biraz AMERİKA da tatil yapan birisi gibi giyinseydin ,sanırım bir kadın eli değmeli giyim tarzına ayrıca çokta sevimli bir yüzün var, dilerim yüzünün temizliği kaderin ile aynı olur ,ömrün boyunca mutlu olman dileği ile hoşçakal kardeşim.

müberra oruç
müberra oruç

İsa Bey ağzınıza sağlık..bilgilendirmeniz çok açık ve net olmuş,çok teşekkürler..ben de ağustosta gitmeyi düşünüyorum fakat vize ve pasaport işlemleri için geç mi kaldım biraz acaba..
1-Devlette öğretmenim,vize almam kolay olur dediler devlette çalıştığım için ama,vize kolay verirler mi ?
2-Benimde akrabam var orda kalıcam gidebilirsem, new jersey(clifton) da. NY ye gün içinde ordan gelip gezmek için mesafe uzak sayılır mı..metro varmı,Bu konuda bilginiz var mı?

Fatih
Fatih

Merhaba Ä°sa Bey
Ellerinize sağlık harika bir yazı olmuş.Benim size bir sorum olacaktı metrocard ile ilgili ben temmuz ayında dil eğitimi için gitmeyi planlıyorum 30 günlük card fiyatları öğrenci vizesi ile gideceğimden dolayı herhangi bir indirim söz konusu olabiliyor mu? Teşekkürler

Semih
Semih

Merhaba isa bey ben şuan lise okuyorum reşit yaşa gelince amerikaya taşınmak istiyorum ve eğitimimi orada sürdürmek bizim orda tanıdıklarımızda var ama yeşilkart alıp mı gitsem orda kalıcı olabilirim bilemiyorum ve drvlet bana ev ve mesleliğimi yapabilmem için işimi buluyormu tşk

berna
berna

Merhaba İsa Bey, 21 Mart'ta New York'a gideceğiz, gidenler ne diyor diye araştırıyordum, içtenlikle söyleyebilirim ki tüm soru ve cevapları aldığım anlatım sizinki olmuş. Elinize sağlık. Benim size 2 sorum olacak cevaplayabiliriseniz sevinirim;
1- Uçaktan inince pasaport kontrolünde turistik seyehat dememiz yeterli oluyor mu? Ya da bu konuda ekleyeceğiniz bir şey var mı?
2- t-mobile diye bir gsm kartı varmış ve bir haftalık 15 $ civarı, bir sitede yazmışlar "oldukça kullanışlı en azından internet için bile değer " diye. Bilginiz var mı ve free wi-fi olan kafeler falan var mı?
Şimdiden teşekkür ederim.

Yasin Bilir
Yasin Bilir

Merhaba Ä°sa Bey,
Görüşleriniz, bilgilendirmeleriniz, tavsiyeleriniz kısacası tüm detaylar için ellerinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş. Geçtiğimiz yaz Malta'yı ziyaret etmeden önce Gezi Yazıları bölümünüzdeki Malta seyahatinizle ilgili yazınızı okumuştum ve çok faydalı olmuştu. New York gezisinden önce de "Acaba new york için bir gönderisi varmıdır? " diye düşündüm ve sitenizi tekrar ziyaret etme gereği duydum. Paylaştığınız bilgi & deneyimler çok faydalı oluyor. Yeri geldiğinde hayat kurtarıcı 🙂 Eğitim ve iş hayatınızda başarılar dilerim.

Meltem
Meltem

Ä°sa bey,
Çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık, şimdiye kadar bulduğum en güzel anlatım. 1 hafta sonra gidicem. Benim için süper bir rehber. Sağolun.

Kemal Kaya
Kemal Kaya

Uzun yıllar önce gitmiştim. 1997'de, denk gelince tekrar bazı şeyleri anımsama ve bazı farklılıkları görme şansım oldu yazınız sayesinde. teşekkürler

Şahane. Çok uzun bir yazı olmuş. Bölüp bölüp ayrı başlıklar altında yayınlasaydınız belki.

canatt
canatt

merhaba isa bey çok müthiş bi bilgilendirme notu olmuş çok teşekkür ederim ...
yalnız yaklaşık 10 gün sonra yapacağımız new york seyehatimiz için için merak ettiğim bir husus var. ordaki telefon ve internet ulaşım imkanı nedir.türkcell in sunmuş olduğu telefon internet hizmeti yeterlimidir. cep telefonu ile iletişimde fiyatlandırmalar hakkıda bilginiz varmıdır. sadece google maps yeterlimidir gideceğimiz yeri bulma noktasında. özel olarak önerdiğiniz bi navigasyon uygulaması varmıdır şimdiden teşekkürler ..

Zeynep Cengiz
Zeynep Cengiz

Sevgili Isa Sari, ben de Gazi Universitesi Turkce Egitimi Bolumu 2010 mezunuyum.Amerika'da yasiyorum gecen ay New York'a gittik esimle yazinizi simdi gorduk ama yine de cok faydalandik.Gezdigimiz yerleri yeniden karis karis gezdik sanki tesekkur ederiz.Cok faydali bir yazi olmus,siteniz de cok guzel takipciniz olacagiz hosca kalin 🙂

Bekir
Bekir

Sevgili İsa bey, New York'a daha önce defalarca gittim, yaz deseler yazamam.
Tek seferlik gidişle bu kadar ayrıntılı bilgiyi derleyip, paylaşımınız için size çok teşekkür ederim.
Kendi adıma yazınızdan bazı pratik bilgileri aldım.Havaalanı transferi için bir önerim olabilir.2-3 kişi bu seyahati yapanlar transferi taksiyle yapsınlar, toplamı 50-60 usd.Hem daha ucuz olur, Üstelik otobüs , indi bindi yerine kapınıza kadar gidersiniz.
Sevgiler

tayfun kara
tayfun kara

Oncelikle detayli olarak vermis oldugunuz bilgilerden dolayi cok tesekkur ederim. Ben nj de kalmayi planliorum otellerin daha uygun olmasi sebebiyle. Newark havaalanina yakin bir otelde. Buradaki metro yada tren hatlarini metrocard haftalik abonmanligi kullanabiliyor muyuz

ali özdemir
ali özdemir

Ä°SA BEY,
öncelikle izlenimlerinizi bize samimi, dürüst ve anlaşılır biçimde aktardığınız için teşekkür ediyorum.ve size bir soru yöneltmek istiyorum new york'un özellikle manhattan'nın o kozmopolit doğadışı yapısı sizi kısa süreliğine de olsa yıprattı ya da boğdumu bunu amerikayı ve new york city'i merak eden biri olarak soruyorum saygılar diliyorum

ahmet çelik
ahmet çelik

isa cım eline yüreğine sağlık çok iyi bir şekilde anlatmışsın ancak gitsem bu kadar olurdu; artık gitmeye gerek yok sanırım::)))

Yusuf Altuntepe

Çok detaylı ve güzel bir yazı olmuş baştan sona kadar bir solukta okudum. Benimde en çok gitmek istediğim yerler arasında Amerika ama önce İbranice okuduğum için, İsrail gezisi planlıyorum önümüzdeki yaz mevsimine 🙂 İzlenimlerini bizlerle paylaştığın çok teşekkürler Mazal Tov! 🙂

Berkay
Berkay

Ellerinize sağlık gitmek isteyenlere bayağı yardımcı olabilir.
Ben çektiğiniz fotoğraflarda şunu fark ettim;
bazı çektiğiniz fotoğraflarda arkaplan güneşli bazılarında ise bulutlu ve kasvetli hava vardı bu saatlere göre hava durumunun değişiminden ileri gelen bir olay mı yoksa farklı günlerde mi çektiniz?
Eğer farklı günlerde çektiyseniz kısa seyahatinize bakarak kaç gün bulutlu kaç gün günlük günşlik oluyor?
Amerikanın güneş alması çok iyiymiş ve güneşle uyumlu güzel mekanlar varmış bu doğru mu?
Bulutlu havası çok kasvetli imiş. Ve gittiğiniz vakitte az insan varmış caddelerde sokaklarda 10 gün boyunca sokaklar böylemiydi?
Daha bir çok sorum var ama sorup sizi sıkmak istemiyorum.
Teşekkürler!..

Necla Gündüz
Necla Gündüz

Sevgili Ä°sa,
Yine muhteşem bir tasvir, harika bir anlatım. Diyecek laf bulamıyorum. Verdiğin çok yaralı bilgiler, gözlemlerin ve müthiş fotoğraf ve videoların ile, New York'u ilk gördüğüm günlerdeki heyecan ve coşkuyu yaşattın bana. Gözlerine, beynine, ellerine sağlık. Selamlarımla.

Burak
Burak

hayalim ny gitmek süper şehirmiş