Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

2009 Türkoloji Yaz Stajı Projesi Gerçekleştirildi

1 Ağustos 2009 Cumartesi 4 yorum İsa Sarı

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) ve Yunus Emre Vakfı tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen "Türkoloji Yaz Stajı Projesi" kapsamında 26 ülkeden toplam 96 Türkoloji öğrencisi ülkemize davet edildi. Tayvan’dan Bosna-Hersek’e, Hindistan’dan Rusya’ya kadar değişik coğrafyalardaki üniversitelerin Türk dili ve edebiyatı bölümlerinde okumakta ve Türkçe öğrenmekte olan öğrenciler, bu proje sayesinde bir taraftan yoğunlaştırılmış Türkçe dersleri alırken, bir taraftan da Türkiye’nin kültürel ve coğrafî özellikleriyle ön plana çıkmış mekânlarını gezme fırsatı buldu.

2009 Türkoloji Yaz Stajı Projesi

4-5 Temmuz 2009 tarihlerinde ülkemize giriş yapmaya başlayan öğrenciler, 6-11 Temmuz tarihleri arasında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin tahsis ettiği sınıf ve amfilerde alanında uzman eğitimciler ve tanınmış bilim adamları tarafından Türkçe dersleri alıp çeşitli seminerlere katıldılar. Altındağ Belediyesi, Etimesgut Belediyesi, Sincan Belediyesi, Ankara Sanayi Odası ve Halk Bankası'nın vermiş olduğu yemeklerde bir araya gelen öğrenciler, Anıtkabir’i de ziyaret edip burada Türkiye’nin yakın tarihiyle ilgili seminere katıldılar. 11 Temmuz sabahı Nevşehir'e hareket eden öğrenciler, burada Kapadokya'yı görme fırsatı buldular ve Nevşehir Üniversitesi’ni de ziyaret edip Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç’tan çeşitli hediyeler aldılar. Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın da teşrif ettiği akşam yemeğinde ise Nevşehir’in yöresel yemeklerini tattılar.

2009Türkoloji Yaz Stajı Projesi

12 Temmuzda Konya’ya geçen genç Türkolog adayları, burada Mevlana Müzesi, İnce Minare ve Meram Bağları gibi tarihî-coğrafî merkezleri gezip Konya Ticaret Odası’nın verdiği öğle yemeğinde Konya’nın geleneksel etli pilavından yediler. Konya Sanayi Odası tarafından nezih bir ortamda verilen akşam yemeği sonrasındaysa unutamayacakları anılarla Konya’dan ayrılıp Ankara’ya hareket ettiler.

2009Türkoloji Yaz Stajı Projesi

13-17 Temmuz tarihlerinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki eğitimlerine devam eden öğrenciler, Ankara’da bulundukları bu tarihlerde Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi, Cumhurbaşkanlığı Müze Köşk gibi Ankara’nın tarihî-kültürel merkezlerini ziyaret etmiş ve Harikalar Diyarı, Göksu Parkı gibi dinlenme mekânlarında bulunmuşlardır. Öğrenciler, Müze Köşk’ü ziyaretlerinden sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Sayın Prof. Dr. Mustafa İsen’i dinlemiş ve ardından Yunus Emre Vakfı’nı ziyaret etmişlerdir. Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik’in teşrifleri ve TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, TİKA Başkanı Sayın Musa Kulaklıkaya ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan’ın katılımlarıyla 15 Temmuzda gerçekleşen kapanış töreninin ardından öğrenciler, Beypazarı Belediyesinin vermiş olduğu yemekte bir araya gelmişler ve Beypazarı’nı dolaşmışlardır.

2009Türkoloji Yaz Stajı Projesi

Öğrenciler, 17 Temmuz Cuma sabahı Bolu’ya doğru yola çıkmış ve Bolu Belediyesinin verdiği öğle yemeğinden sonra Abant Gölü’nde piknik yapıp eğlenme fırsatı bulmuşlardır. Ardından Bursa’ya hareket etmişler ve ertesi gün Ulu Cami, Orhangazi ve Osmangazi Türbeleri ile Bursa’daki çeşitli müzeleri gezip burada alışveriş yapmışlardır. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası sayesinde Bursa’nın İskender kebabından da tadan gençler, 19 Temmuz akşamı İstanbul’a doğru yola çıkmışlardır.

20-26 Temmuz arasında İstanbul’da bulunan öğrenciler, burada hiç unutamayacakları anlar yaşamışlar ve İstanbul’un zengin kültürel mirasını daha yakından tanıma ve Boğazın eşsiz manzarasını görme imkânına kavuşmuşlardır. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın anlatımıyla Topkapı Sarayı’nı gezen öğrenciler Dolmabahçe Sarayı, Sultanahmet Camii, Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı, Minyatürk, Harbiye Askerî Müzesi gibi önemli yerleri ziyaret etmiş ve Çamlıca Tepesi, Yıldız Korusu, Pierre Loti başta olmak üzere İstanbul’un büyüleyici yerlerini görmüşlerdir. Deniz Ticaret Odası tarafından tahsis edilen teknede boğaz turuna katılan genç akademisyen adayları, Kınalıada’da denize girmiş ve Bayrampaşa, Beykoz, Eyüp, Kağıthane, Ümraniye, Zeytinburnu Belediyeleri ile İstanbul Ticaret Odası’nın verdiği yemeklerde Türk mutfağının çeşitli yemeklerini tatmışlardır. Ayrıca öğrenciler, Kapalı Çarşı başta olmak üzere İstanbul’un çeşitli alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmışlar ve kapanış etkinliğinin ardından 27-28 Temmuz tarihlerinde unutamayacakları anılarla ülkelerine dönmüşledir.

2009Türkoloji Yaz Stajı Projesi

2009 Türkoloji Yaz Stajı Projesine ait fotoğraf ve videolara ulaşmak için ilgili Facebook grubunu ziyaret edebilirsiniz.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
4 Yorum konuları
0 Konu cevapları
0 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
4 Yorum yazarları
bilge kaanibrahim murat özdemirCenk AlazMete Kırtaş Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
bilge kaan
bilge kaan

Selam...2010 yılında Turkoljı Yaz Stajına nasıl katılabılırım... Mail atarsanin cok memnun olurum.bende Turkoloji ogrenciyim

ibrahim murat özdemir
ibrahim murat özdemir

sevgili ve saygıdeğer hocam ben osmanlıca ve eski türk albelerine merak salmış bir insanım internet üzerinden öğrenmeye çalışıyorum bazı bilgiler ararken sizin sanal klavyelerinize ve sayfanıza ulaştım bana yardımcı olabilecek tavsiyelerinizi bekliyorum bana yardımcı olabilecekmisiniz saygılarımla

Cenk Alaz
Cenk Alaz

Bende oldukça faydalı olacağını düşünüyorum..
Bilgilendirme için teşekkürler..

Mete Kırtaş
Mete Kırtaş

Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli bir proje. 7 senedir düzenleniyor olması beni ayrıca mutlu etti. Umarım bundan sonraki senelerde de hep bu proje devam eder ve daha çok insan güzel ülkemizi tanıma fırsatı bulur...